Appenzeller Sennenhond

4.8
(353)

Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond of Appenzeller Mountain Dog is een zeer intelligente hond met oneindig veel energie. Dit is een groot hondenras dat niet gedijt in een drukke en stedelijke omgeving, tenzij hij veel activiteit van zijn eigenaar krijgt. Een vroege socialisatie is noodzakelijk en training op jonge leeftijd is cruciaal. Dit sterk en krachtig hondenras heeft veel ruimte nodig heeft om te rennen en te bewegen. Hij is het liefst in de buitenlucht waar hij zich uitstekend kan vermaken met spelen en zijn erf te waken.

Heeft u geen grote omheinde tuin, dan kunt u deze hond prima vermaken met balspelletjes. Ook apporteren, lopen naast de fiets, gehoorzaamheidstraining of joggen is prima voor deze honden. De Appenzeller Sennenhond is niet geschikt voor het leven in een kennel en zijn niet graag alleen.

Appenzeller Sennenhond – FCI Rasgroep 2

De Appenzeller Sennenhond behoort tot de groep van Pinschers, Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Andere namen voor de Appenzeller Sennenhond is de Appenzeller Mountain Dog of Appenzell Cattle Dog.

Land van herkomst : Zwitserland
Huidige en oorspronkelijke taken : Veehoeder en veedrijver, trekhond en waakhond
Levensverwachting : 12 tot 14 jaar
Temperament : Aanhankelijk, levendig, zelfverzekerd, betrouwbaar en onbevreesd

Geschiedenis van de Appenzeller Sennenhond

Sinds 1853 werd de Appenzeller Sennenhond voor het eerst beschreven als een blaffende, kortharige, veelkleurige veehond. Deze waakhonden werden gebruikt om de woning te bewaken en vee te hoeden in zijn geboortestreek Appenzell, Zwitserland. De Appenzeller Sennenhond werd voor het eerst in 1898 door de Swiss Cynological Society erkend. De eerste rassenclub van de Appenzeller Sennenhond werd later gesticht door Professor Dr. Albert Heim, een toegewijde liefhebber van Zwitserse runderhonden in 1906.

Tegenwoordig is het ras overal in Zwitserland en in andere delen van Europa te zien. Hoewel als zeldzaam beschouwd, nemen ook het aantal Appenzellers langzaam toe in Noord-Amerika. Het fokbestand is nog steeds erg klein en het is alleen door zorgvuldig en verantwoord fokken dat het mogelijk zal zijn om zijn natuurlijke en uitstekende erfelijke eigenschappen te bewaren.

Uiterlijk

Hoogte: Vrouwelijk: 50–54 cm, Mannelijk: 52–56 cm
Gewicht: Vrouwelijk: 22–32 kg, Mannelijk: 22–32 kg

Hoofd
De Appenzeller Sennenhond heeft een brede schedel tussen de oren. De voorhoofdsgroef is licht. De voorsnuit is krachtig en loopt naar de neus toe iets smaller. De voorsnuit is iets korter dan de schedel bij deze honden. De driehoekige oren worden hangend gedragen. De ogen zijn amandelvormig en deze honden hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
De lengte van het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is vast en recht. De staart is hoog aangezet en wordt boven het kruis, zijwaarts opgerold gedragen. De borst is breed en diep. Ze hebben kattenvoeten.

Vacht
Appenzeller Sennenhond hebben een stokharige en stevige dubbele vacht met een vlakke en dichte bovenvacht. De toplaag is dik en glanzend en de ondervacht is dik zwart, bruin of grijs.

Kleuren van de Appenzeller Sennenhond
Driekleurig, zwart met roestbruin en wit.

Gedrag en karakter van de Appenzeller Sennenhond

Een Appenzeller Sennenhond is een levendige, actieve en vrolijke werkhond. Zeer intelligent en hebben een stormachtig, maar evenwichtig temperament. Blaffen doen ze graag, maar daarnaast zijn ze behoorlijk waaks en moedig. Deze prachtige honden zijn echte gezinshonden.

Hoe sociaal is de Appenzeller Sennenhond

Reuen kunnen ten opzichte van andere honden dominant zijn. Doorgaans kunnen ze het goed vinden met hun soortgenoten. Met andere huisdieren zoals katten geven ze geen problemen. Tegenover vreemden nemen ze een waakzame houding aan. Houd er rekening mee dat de hond het voor uw kinderen zal opnemen als er te ruw wordt gespeeld met vriendjes.

Omgang en beweging

Appenzeller Sennenhonden hebben redelijk wat bewegingsbehoefte nodig en zijn graag buiten. Deze honden hebben graag iets te doen zoals het bij elkaar houden van kleinvee of het bewaken van het erf. Heeft u geen grote omheinde tuin, dan kunt u ze prima vermaken met balspelletjes, apporteren, gehoorzaamheidstraining of joggen me je hond. Ze zijn niet geschikt voor het kennelleven, en zijn niet graag alleen.

Opvoeding

Bij de opvoeding kan je best de training op jonge leeftijd aanvatten. Net zoals alle puppy’s moeten ze goed gesocialiseerd worden met andere honden en mensen. Laat daarom de puppy ook veel in contact komen met verschillende mensen, dieren en situaties. Een slechte socialisatie resulteert in een blaffende hond die zich al te waakzaam opstelt. Bij een goede opleiding is dit de perfecte gezelschapshond die zijn eigenaar trouw zal volgen en nooit in de steek laten.  Geef deze hond een consequente maar liefdevolle opvoeding. Voor de Appenzeller Sennenhond is liefde noodzakelijk tijdens de opvoeding. Onthou ook dat alle actieve en grote werkhonden net zoals deze Sennenhond veel beweging nodig hebben.

Appenzeller Sennenhond trainen

De Appenzeller Sennenhond is een opgewekte hond die capabel en betrouwbaar is. Deze zeer intelligente honden hebben een stabiele en eerlijke eigenaar nodig. Behandel de Appenzeller met respect. Een ruwe of brutale training werkt niet bij deze honden. De eigenaar of trainer moet correct, respectvol en vooral consistent zijn in hun training.

Dit ras is waakzaam en beschermt zijn territorium, huis en mensen. Hoewel dit niet het hondenras dat voor iedereen is geschikt, met name de eerste of onervaren hondenbezitter, is een goed opgeleide Appenzeller een loyale en liefhebbende metgezel. Geef hem werk en zorg voor goed leiderschap, en hij zal loyaal en tevreden zijn.

Vachtverzorging bij de Appenzeller Sennenhond

De Appenzeller Sennenhond heeft niet veel vachtverzorging nodig. Appenzellers hebben een stevige dubbele vacht. De toplaag is dik en glanzend en de ondervacht is dik zwart, bruin of grijs. Wekelijks poetsen met een stevige borstel om los en dood haar te verwijderen wordt aanbevolen. Controleer regelmatig op vuil en vreemde voorwerpen in de oren. Als u in gebieden met teken verblijft, zorg er dan altijd voor dat u de oren en vacht van uw hond controleert na het wandelen.

Appenzeller Sennenhond puppy

Een Appenzeller Sennenhond puppy koop je best bij een erkend hobbyfokker die fokt volgens de regels van de kunst. Laat je niet misleiden, ga zelf op onderzoek en stel zoveel mogelijk vragen. Vraag ook of je de ouders van de puppy mag zien. Soms is de vader van de puppy niet aanwezig, maar de mama zou je zonder problemen moeten te zien krijgen. Beoordeel ook de mama, want een deel van bepaalde eigenschappen zullen ook terug te vinden zijn in je puppy. Bijvoorbeeld haar karakter, lichaamsbouw enz… kan deels worden doorgegeven aan je toekomstige puppy.

Appenzeller Sennenhond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 353

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!