...

Kleine Munsterlander

Kleine Munsterlander Vorstehhund
5
(131)

Kleine Munsterlander

De Kleine Munsterlander is een bruinharige, langharige jachthond uit Duitsland. Het Heidewachtel wordt in Duitsland de Kleine Munsterlander genoemd en mensen verwijzen naar de grotere versie van de hond als de Grote Munsterlander. De Lüneburger Heide is de thuisbasis van een aanzienlijk aantal kleine Münsterlander-honden. Deze honden worden gebruikt voor de jacht op gevederd wild, met name kwartels. Ze worden ook wel kwartelhonden. Tegenwoordig worden kleine Münsterlander-honden vaak als huisdieren gehouden. Hoewel hij voornamelijk voor de jacht wordt gebruikt, kunnen sommige trainingslijnen hem in een vriendelijk, beschermend huisdier veranderen. Hij vindt het vooral prettig om goed uitgerust te zijn, als hij maar genoeg te doen heeft.

Kleine Munsterlander Vorstehhund – FCI Rasgroep 7

De Kleine Munsterlander behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken: Veelzijdige jachthond.
Temperament: Aanhankelijk, Intelligent, Koppig, Blij, Trainbaar, Attent
Levensverwachting: 12 tot 13 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 50 en 54 cm. – Teven tussen de 52 en 56 cm.
Gewicht: Mannelijk: 18–27 kg, Vrouwelijk: 18–27 kg

Hoofd
Kleine Munsterlander hebben een licht gewelfde en droge schedel. De voorsnuit is recht. De brede oren zijn hoog aangezet. Ze worden hangend gedragen. Ze mogen niet veel verder dan de mondhoeken reiken.
Lichaam
De rug is kort of middelmatig lang. De borst is diep. De staart wordt recht gedragen. De benen zijn recht en de voeten zijn rond en goed gesloten.

Vacht: Midellange vacht, glad en goed aanliggend. De achterkant van de benen, staart en oren zijn langer behaard.
Kleuren: Bruinschimmel of bruin met wit.

Kleine Munsterlander Depositphotos_399928574_S

Gedrag

De Heidewachtel of Kleine Munsterlander is lief, eigenzinnig en licht intolerant. Maar hij is ook slim, actief en tolerant. Hij geniet van het gezelschap van mensen, maar verlangt ook naar duidelijkheid. Duidelijke rangen en punten in het peloton veroorzaken weinig tot geen problemen. Hoewel elke hond niet vrij kan lopen vanwege zijn passie voor jagen, zijn de problemen die daaruit voortvloeien zeer beheersbaar.

Kleine Munsterlanders kunnen blaffen naar bezoekers. De meeste Heidewachtels zijn vriendelijk en verwelkomen iedereen met lekkers in de hand. Er wordt aangenomen dat de Kleine Munsterlander vriendelijk is voor kinderen. Ik denk dat het juister is om te zeggen dat kinderen die weten hoe ze met honden moeten omgaan de Kleine Munsterlander als vriend hebben. Maak hem niet wakker terwijl uw hond slaapt; laat hem niet eens weten dat je er bent terwijl hij aan het eten is. Dit zijn de huisregels voor honden.

Karakter

Kleine Munsterlander zijn intelligente en zachtaardige honden. Ze zijn positief ingesteld en hebben een vrolijk karakter. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen en zijn redelijk gehoorzaam. Ze hechten zich sterk aan hun baas en gezin.

Kleine Munsterlander Depositphotos_10882577_S

Sociaal

Ze kunnen het erg goed vinden met kinderen. Met soortgenoten en andere huisdieren geven ze geen problemen en de omgang is goed te noemen. Bij onraad laten ze hun stem horen, maar hier blijft het wel bij.

Omgang

De Kleine Munsterlander is een vrolijke en gehoorzame jachthond. Degenen die hem een ​​band met hem hebben, zullen hem aanhankelijk en bereid vinden om voor hen te werken. De genetische connectie die de jacht heeft met Kleine Munsterlander is duidelijk, hij is bereid om voor zijn baasjes te werken en is uitbundig. De Heidewachtel richt zijn hele bestaan ​​op de jacht. Vanaf het moment dat hij is gekozen om in de voetsporen van zijn voorouders te treden, is hij niet te stoppen en onvermoeibaar. Zonder limiet aan zijn inspanningen, gaat hij door tot de dood en dit in alle soorten weer, vermoeidheid en pijn.

Hoewel hij graag werkt en van afwisseling houdt, wisselt de Kleine Munsterlander het liefst regelmatig van baan. Het herhalen van wandelingen in hetzelfde gebied zal hem helemaal niet bevredigen. Hij vindt het echter prima als je hem elke dag naar hetzelfde bos of veld brengt om te werken. Als de Kleine Munsterlander zich verveelt en energie en inspiratie mist, creëert hij meestal zijn eigen plezier en krijgt de vernielzucht de bovenhand.

Beweging

Ze hebben veel beweging nodig. Driemaal daags een blokje om is niet genoeg voor deze jachthonden. Het is absoluut noodzakelijk om uw hond tijdens zijn puberteit kennis te laten maken met de buitenwereld. Honden moeten namelijk deelnemen aan verschillende vervolgcursussen zoals Traffic Safe Dog, Agility of Flyball, maar ook aan veldwedstrijden en jachthondenproeven. Neem de hond mee op lange wandelingen. Apporteren en zwemmen vinden ze vaak erg leuk om te doen. Gedurende deze tijd blijven honden bezig en blijven ze gezelschap tot op hoge leeftijd.

Opvoeding

Kleine Munsterlander werken graag voor hun baas. Ze zijn intelligent en pakken commando’s redelijk snel op. ze hebben een consequente en zachte opvoeding nodig.

Kleine Munsterlander Depositphotos_118600688_S

Trainen

De kleine Münsterlander heeft een uitdagende training nodig omdat ze slim genoeg zijn om zich snel te vervelen. Als ze dit krijgen in combinatie met regelmatige lichaamsbeweging, zijn ze uitstekende gezins- en werkhonden. Bij een Heidewachtel is een duidelijke leider nodig. Deze persoon moet de hond consequent en duidelijk africhten. Door zijn zelfstandig karakter neemt hij de leiding over als zijn baas niet duidelijk met hem is. In plaats van een confronterende benadering te hanteren, is een duidelijke leider nodig bij de training.

Verzorging

Het verzorgen van de kleine Münsterlander is meestal heel eenvoudig. Twee keer per week kammen en borstelen is voldoende. Het haar op de oren en tenen moet van tijd tot tijd worden geknipt en de tanden en oren moeten regelmatig worden schoongemaakt. De vacht is zelfreinigend dus dat is geen probleem. De geur blijft niet echt op de vacht zitten en hij hoefde ook niet te worden gewassen.

Gezondheid

Over het algemeen is de kleine Münsterlander een gezond ras en het fokken is gericht op fysieke fitheid, wat essentieel is bij de jacht. Desalniettemin kunnen bij dit ras veel genetische aandoeningen voorkomen. Daarom zal een goede heidewachtelkennel altijd onderzoek doen naar erfelijke oogziekten (cataracten, netvliesdysplasie, PRA, etc.) en heupdysplasie bij teven. Dit is natuurlijk geen geweldige garantie voor de gezondheid van de kleine Münsterlander-puppy’s, maar het is al een heel goed teken.

Kleine Munsterlander puppy Depositphotos_74730655_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 131

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!