IJslandse hond

3.6
(5)

IJslandse hond – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
IJsland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 42 en 48 centimeter.
Teven tussen de 38 en 44 centimeter.
Gewicht
Ze wegen ongeveer 14 kilo.
Hoofd
IJslandse honden hebben een licht hoofd dat breed is tussen de oren. De snuit is eerder kort dan lang. De stop is duidelijk maar niet te lang. De lippen zijn kort en gesloten.
Lichaam
Het zijn lichtgebouwde middelgrote honden. Het lichaam is sterk en vrij kort. De borst is breed en diep. De benen van de IJslandse hond zijn recht en gespierd. De voeten zijn ovaal van vorm.
Vacht
De bovenvacht is vrij hard en matig lang. Rond de hals op de staart en de broek is het haar langer.
Kleuren
Lichtreebruin met zwarte haarpunten is de meest voorkomende kleur. Ook wit met rosse aftekeningen komen voor.

Gedrag

Karakter
De IJslandse hond is een opgewekte, sociale en vriendelijke hond. Het karakter is evenwichtig en stabiel. ze zijn attent op wat er in de omgeving gebeurt en ook vrij waaks. Ze zijn moedig en onvermoeibaar. Naar hun baas toe zijn ze aanhankelijk. Het is een hond die graag blaft. Alleen zijn of lang in een kennel zitten wordt door dit ras als een straf ervaren.
Sociaal
Tegenover kinderen stellen IJslandse honden zich geduldig en goedmoedig op. Wanneer ze vroeg gesocialiseerd zijn met katten en andere huisdieren dan geeft dit evenmin geen problemen. Ze gaan in de regel bijzonder goed om met soortgenoten. Tegenover bekenden en onbekenden stellen ze zich vriendelijk op.

Omgang

Beweging
Ze hebben redelijk wat beweging nodig. Neem hem geregeld mee op lange wandelingen en laat hem daarnaast onaangelijnd ravotten en spelen. Ze hebben niet de neiging om zelfstandig op pad te gaan. Ook voor een balspelletje zijn ze altijd te porren.
Opvoeding
Het zijn intelligente honden en zijn niet heel moeilijk op te voeden. Ze hebben een vrolijke, vriendelijke, duidelijke en consequente opvoeding nodig. Ze leren het snelst bij een afwisselende training die hun voldoende uitdaging biedt.
Verzorging
De vacht van de IJslandse hond is dicht en waterafstotend. Daarnaast is de hond vrij schoon vanzichzelf en heeft hij weinig vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week kammen is voldoende. In de verharingsperiode dient de vacht van de IJslandse hond iets vaker en grondig geborsteld te worden. Houd de nagels kort en let hierbij vooral op de wolfsklauw, deze raakt de grond niet en kan gaan krullen. De wolfsklauw mag niet worden verwijderd, omdat dit een raskenmerk is.

Beoordeel dit artikel

het nieuwe puppyboek

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.6 / 5. Aantal beoordelingen: 5

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!

alles voor dieren bopets