...

West highland white terrier

West highland white terrier
4.5
(71)

De West highland white terrier ( Westie ) heeft veel energie en houdt van spelen, lange wandelingen maken en betrokken zijn bij alles wat de familie doet. De West highland white terrier gaat goed om met kinderen en andere huisdieren. Deze witte Schotse honden hebben prachtige donkere ogen, zijn sterk, compact en behoorlijk gespierd. Het zijn ook uitstekende waakhonden niet tegenstaande hun klein gestalte. Je kunt zeggen dat de West highland white terrier een grote hond in een klein lichaam is. Letterlijk kan de naam van het ras worden vertaald worden als “een witte gravende hond uit het westen van Highland. Ter info, beroemd zijn deze honden ook want de West highland white terrier speelde een hoofdrol in de Franse film “Asterix en Obelix” onder de naam Idefix.

West highland white terrier – FCI Rasgroep 3

Behoort tot de rasgroep van Terriërs.

Land van herkomst : Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken : Jachthond en ongedierteverdelger
Levensverwachting : 12 – 15 jaar oud

Uiterlijk

Schouderhoogte : Ongeveer 28 centimeter.
Gewicht : Deze honden wegen ongeveer 7,5 kilo.
Hoofd : De West highland white terrier heeft een licht gewelfde schedel en een duidelijke stop. De wenkbrauwen zijn aanwezig. De voorsnuit is korter dan de schedel. De oren zijn klein en worden rechtop gedragen. Ze hebben een schaargebit.

Lichaam : De West highland white terrier heeft een krachtige compacte lichaamsbouw. De rug is recht. De staart is kort. De benen zijn recht, kort en krachtig. De voeten zijn rond. De hals is lang, breed en gespierd.

Vacht : Ruwe harde vacht. Ongeveer 5 centimeter lang. De vacht mag niet krullen.
Kleuren : Wit.

West highland white terrier

Gedrag en karakter van de West highland white terrier

Deze witte honden hebben veel zelfvertrouwen en zijn erg levendig. Ze zijn moedig en volhardend. De West highland white terrier is alert en trouw aan het gezin. Maar ze kunnen ook eigenwijs en zelfstandig zijn. Ze zijn erg vrolijk en behoorlijk intelligent. Het ras is wakker en alert met een zogenaamd terrier-temperament. Hij jaagt graag op ratten en muizen.

Sociaal

De West highland white terrier kan tegen een stootje en met kinderen kunnen ze het goed vinden. Met andere honden kunnen ze prima omgaan al kunnen de reutjes soms andere honden uitdagen. Socialiseer de hond al vroeg met katten en andere huisdieren.

Omgang en beweging

De West highland white terrier heeft redelijk wat beweging nodig. Ze zijn altijd te porren voor een balspelletje, stoeien of lekker ravotten. Het zijn honden die graag buiten zijn en ze graven erg graag. Deze honden worden vaak gezien als gezelschapshond, maar deze kleine rakkers zijn zeer bekwaam in gehoorzaamheid en behendigheid bij hondensporten. Een West Highland White Terrier is gek op vrij lange en actieve wandelingen. Thuis zal de hond graag zijn tijd doorbrengen in de tuin om te spelen, rennen of gewoon om een luchtje te scheppen. Maar zelfs met zo’n tijdverdrijf, moeten volwaardige uitstapjes niet aan de kant geschoven worden. De communicatie met andere honden en contact met vreemde mensen, auto’s en het herkennen van vreemde geluiden van de stad zijn uiterst belangrijk voor de socialisatie van het dier.

Trainen en opvoeding van de West highland white terrier

De karakteristieke Schotse West Highland White Terriers moeten worden opgevoed in een sfeer van liefde en redelijke strengheid. Het zijn vrolijke honden maar geef ze niet altijd hun zin. Ze kunnen vasthoudend en ondeugend zijn. Ze blaffen redelijk veel. Hij heeft een eigenaar nodig die consequent is. Met een goede opvoeding leert hij vrij snel de nodige commando’s. Bijna onmiddellijk (op heel jonge leeftijd) moet de eigenaar de hond opvoeden, omdat ze toch wat koppig kunnen zijn. In sommige gevallen kan het natuurlijk jachtinstinct de kop opsteken en ervoor zorgen dat ze knaagdieren, konijnen en zelfs katten durven achtervolgen. Dit is te vermijden door een correcte training van dit hondenras.

Training en opleiding

Honden van dit ras worden ongeveer vanaf zes maanden getraind, alleen of met de hulp van een instructeur. Tijdens het trainen zal de hond niet alleen de hoofdopdrachten herkennen, maar zich ook buiten het huis correct gedragen.

Het is naïef om te geloven dat een puppy die alles mag (en zonder gecorrigeerd te worden), een goed luisterende hond zal worden. Vanaf de eerste week moet de eigenaar contact maken met het dier, waarna de hond de eigenaar als de leider zal beschouwen. Ongeschoolde honden zijn onaangenaam en gevaarlijk voor andere huisdieren. Een goed getrainde hond veroorzaakt geen problemen, maar dit moet correct gebeuren. Als lof voor goed gedrag kan de hond worden aangemoedigd met een traktatie en een vriendelijk woord. Als (straf) kun je de hond met een strenge stem aanspreken of hem gewoon negeren. Een hardhandige aanpak werkt niet. Het maakt alleen de hond onzeker en is ook beledigend voor de hond. Honden die te streng worden aangepakt worden onstabiel bij de minste fout. Het juiste evenwicht vinden tijdens de training is de kunst van een goede trainer.

Afkomst van de West highland white terrier

Zoals blijkt uit de rasnaam zijn deze honden afkomstig uit de westelijke hooglanden van Schotland, waar deze kleine en robuuste terriërs werden gebruikt voor de jacht. De West Highland White Terriers uit die tijd waren niet alleen wit, maar ook crème kleurig. Door inschattingsfouten tijdens de jacht werden soms de honden neergeschoten in plaats van de prooi. Om dit risico te verminderen, begon kolonel Malcolm van Poltalloch in de jaren 1860 prioriteit te geven aan witte exemplaren. De witte vacht maakte dat de hond op elk moment van de dag perfect zichtbaar was en hierdoor goed te onderscheiden was ten opzichte van de dieren waarop werd gejaagd. De huidige naam werd in 1905 aan dit ras gegeven.

West highland white terrier layka

Gezondheid en ziekte

Op het gebied van gezondheid zijn er weinig problemen met dit klein hondenras . Ze kunnen met de juiste zorg de drempel van 15 jaar overschrijden. Een aantal ziekten die inherent zijn aan deze terriërs zijn echter: oogziekten (staar, droge ogen (traankanaaltjes), ooglidinversie, retinale atrofie, enz.). In sommige gevallen zijn er ook andere aandoeningen, maar deze kunnen ook bij heel veel andere rassen optreden zoals schimmel- en allergische aandoeningen, evenals kleine tumoren op de huid (gist en allergische dermatitis, atopie, voedselallergie, histiocytoom); gewrichtsdysplasie, craniomandibulaire osteopathie); hartziekte (cardiomyopathie); hersenziekte (meningoencefalitis); endocriene systeemziekten (chronische hyperglycemie).

De slaapplaats en persoonlijk hoekje

Deze kleine terriërs kunnen zowel in kleine appartementen als in huizen met een grote woonkamer gehouden worden. Ze voelen zich overal thuis, toch is het nodig een persoonlijk hoekje toe te wijzen aan deze kleine rakker. De slaapplaats moet tocht vrij zijn en uitgerust worden met een hondenbed of hondenmatras. Hier moet ook steeds genoeg speelgoed aanwezig zijn zodat de hond zijn energie kwijt kan wanneer de eigenaar even niet kan mee spelen. Vergeet de kom met schoon drinkwater niet.

De vachtverzorging van de West highland white terrier

Het verzorgen van de vacht zal dagelijks enkele minuten tijd in beslag nemen. De haarverzorging omvat het dagelijks kammen of ten minste om de twee dagen kammen en borstellen met een metalen borstel om de dode haren te verwijderen. Het borstellen zorgt tevens voor een betere bloedcirculatie. Naast het dagelijks kammen van de West Highland-terriër zal net zoals bij de Fox Terrier, Cairn Terrier, Welsh Terrier, enz. de vacht moeten geplukt worden in een trimsalon. Het plukken moet minimaal 2 keer per jaar gebeuren. Tijdens hun bezoek aan het trimsalon zal de trimster de nagels knippen, wassen, de oren reinigen en de anaalklieren leeg maken. Onvoldoende aandacht aan verzorging zal niet alleen leiden tot klitvorming (vilten) van de vacht, maar ook parasieten kunnen zich thuis voelen in deze slordige vacht. Allergie en schimmelziekten komen ook vaak voor bij de West West Highland White Terrier.

Voeding

Als voedsel voor een Terriër kunt u natuurlijk voedsel of voor kant-en-klaar droogvoer kiezen (voordat u een puppy koopt, moet u de fokker vragen met wat voor voedsel de puppy vertrouwd is. De voordelen van droogvoer is de balans, het laag verbruik en de eigenaar bespaart tijd. Het nadeel is de hoge prijs van echte goede voeding. Het zelf maken van voeding voor je hond vraag ook wat kennis. De verhoudingen en de ingrediënten moeten correct gemengd worden. De voeding zelf bereiden en klaarmaken neemt niet alleen tijd in beslag, maar ook is de kennis van de eigenaar nodig om het caloriegehalte correct te berekenen

West highland white terrier puppy info

Zoals bij ieder ander ras, is het ook bij dit hondenras aan te raden om een puppy bij een erkende fokker of kennel te kopen. Informeer u goed over dit ras voordat je overgaat tot de aankoop van een puppy. Het is heel bijzonder dat een puppy de juiste verzorging en correcte opvoeding krijgt.

West highland white terrier bobien

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.5 / 5. Aantal beoordelingen: 71

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!