...

Briard

Briard Depositphotos_455872014_S
5
(466)

Briard

De Briard is een actieve hond die graag zijn gezin beschermt. De Briard is al sinds de middeleeuwen geliefd in Frankrijk en is een geweldige metgezel voor mensen die graag actief blijven. De Chien Berger de Brie, Berger Briard en Berger de Brie zijn allemaal namen voor dit trouwe ras. De Briard is een dapper, onafhankelijk ras dat bijzonder loyaal en waakzaam is. Ze snakken naar aandacht en hebben altijd gezelschap nodig. Hun kudde of familie kan erop rekenen dat ze gehoorzaam, dapper, loyaal en waakzaam zijn.

Briard – FCI Rasgroep 1

De Briard behoort tot de rasgroep van de Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken: Herdershond en waakhond
De Briard is een zeer beschermende hond die graag over zijn gezin waakt. Deze hond bestaat al eeuwen en staat hoog aangeschreven bij de Fransen, oorspronkelijk gefokt om kuddes dieren te beschermen.

Andere namen voor de Briard: Chien de berger de Brie.
Temperament: Onbevreesd, gehoorzaam, intelligent, loyaal, trouw en beschermend.
Levensduur: 10-12 jaar
Meest geschikt voor: Gezinnen met kinderen, actieve alleenstaanden, huizen met erven, boerderijen/landelijke gebieden, waakhond
Vergelijkbare rassen: Bearded Collie, Barbet

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen 62 tot 68 cm – Teven 56 tot 64 cm.
Gewicht: Mannelijke dieren 27 tot 41 kg – Vrouwelijke dieren 23 tot 34 kg

Hoofd
Briards hebben een lang hoofd. De voorsnuit en schedel zijn even lang. De neus is wat vierkant en de oren zijn klein. Briards hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam van de Briard is langer dan hoog. Ze hebben een rechte rug en een aflopend kruis. De staart reikt tot aan de sprong. De benen zijn goed gespierd.

Vacht: De vacht is lang en golvend. Voor tentoonstellingen moet de vacht minstens 7 centimeter zijn.
Kleuren: Effen zwart, grijstinten en fauvekleuren.

Geschiedenis en afkomst van de Briard

De Briard is een Frans ras dat al sinds de 14e eeuw bestaat. Het werd gefokt om over boerenkuddes te waken, dieven en wolven af ​​te weren en eigendommen te beschermen. Deze hond werd tijdens de Franse Revolutie gebruikt om schapen te bewaken op niet-omheinde weiden. De Briard is te zien op wandtapijten uit de 8e eeuw, en 12e-eeuwse archieven vermelden dit ras. De Briard werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als wachter en schildwacht vanwege hun uitstekende gehoor en was de officiële hond van het Franse leger. Alleen de meest intelligente en knappe honden werden gehouden door herdersfamilies en werden beschouwd als het neusje van de zalm.

Briard Depositphotos_24088803_S

Gedrag en karakter

Briards zijn erg beschermend voor hun families en zullen genegenheid geven aan zijn familieleden. Dankzij hun instinct om hun kudde te beschermen, kunnen ze geweldige waakhonden zijn. Vroege socialisatie en voortdurende socialisatie gedurende het leven van een Briard kunnen voorkomen dat hij agressief is tegenover vreemden. Ze kunnen goed overweg met de meeste andere huisdieren, maar kan wat problemen hebben met andere honden. Als je al andere huisdieren hebt, en wanneer je de Briard-puppy mee naar huis neemt, moet je opletten hoe ze met elkaar omgaan. Het beste is om geen nieuwe dieren aan uw huishouden toevoegen als u eenmaal bent gesetteld. Verder zijn ze intelligent en moedige. Ze hechten zich erg aan baas en diens gezin. Voor het leven in de kennel zijn ze niet geschikt. Ze kunnen een beetje dominant zijn.

Sociaal

Als de Briard goed gesocialiseerd is, dan kan hij prima overweg met katten en andere huisdieren. Tegenover andere honden kunnen ze wat dominant overkomen. Wanneer kinderen in het gezin de hond in zijn waarde laten, dan kan hij goed met ze overweg.

Omgang en Beweging

De Briard staat bekend om zijn gouden hart gewikkeld in bont en is een geweldige familiehond voor mensen die graag actief zijn. Dit ras kan clownesk of serieus zijn, maar ze willen allemaal hun baasje gelukkig maken. Als hij niet genoeg beweging en aandacht krijgt, kan de Briard destructief worden. Als u wilt dat uw huis en tuin intact blijven, moet u zich inzetten om de hond dagelijks beweging en aandacht te geven. Dit ras heeft redelijk veel beweging nodig. Onaangelijnd wandelen met deze hond verlopen goed. Daarnaast zijn (vrij) lopen naast de fiets en zwemmen met de hond geschikte vormen van lichaamsbeweging.

Zoals we al eerder zeiden heeft deze hond veel activiteit nodig om hem bezig te houden, zowel fysiek als mentaal. Boerderijen bieden een ideale omgeving voor dit ras om schapen te laten grazen en te beschermen tegen roofdieren. Als je niet op een boerderij woont, heb je een grote omheinde tuin nodig. De kinderen zullen hem helpen moe te worden, maar er moet altijd toezicht worden gehouden aangezien hij de kinderen kan hoeden.

Briard Depositphotos_5912225_S

Puppy training en opvoeding van de Briard

Briard-puppy’s kunnen timide en agressief worden als ze niet goed worden gesocialiseerd. Daarom moet je jong met dit proces beginnen. Laat uw puppy zo vroeg mogelijk kennismaken met verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. De Briard staat bekend als gevoelig, dus wees voorzichtig tijdens het trainen. Deze honden leren graag nieuwe trucjes en taken, en zullen niet snel iemand vergeten die hard voor ze was in de training. Een Briard kan dominant zijn en al heel vroeg in het leven de rol van roedelleider op zich nemen. Ze kunnen lang hard werken en hebben veel uithoudingsvermogen en trainbaarheid.

De Briard moet beslist met strakke hand opgevoed worden. Verwar ‘strakke hand’ niet met een harde onrechtvaardige opvoeding. Wees consequent en liefdevol. Laat hem vooral in de socialisatiefase positieve ervaringen opdoen. Het is ook een goed idee om uw puppy in te schrijven in een puppyklas op de hondenschool in de buurt.

Verzorging

De Briard heeft een lange en golvende vacht die heel wat verzorging nodig heeft. Ook de baard, de snor en de wenkbrauwen moeten netjes onderhouden en gekamd worden. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er klitten en kan de vacht van de Briard zelfs gaan vervilten. Houd de gehoorgang goed schoon en pluk haren die in de gehoorgang groeien weg.

Vachtverzorging van de Briard

De vacht is ongeveer 7 tot 8 cm lang, iets golvend en een dichte, fijne ondervacht. Dat is ook de reden dat je regelmatig de vacht meerdere malen per week moet kammen, zodat er geen klitvorming ontstaat. Het overtollig haar tussen de voetzolen mag u weg knippen. Hiervoor kunt u een gebogen schaar gebruiken.

Benodigd materiaal

Wat zeker niet mag ontbreken om een goede vachtverzorging te waarborgen is een slickerborstel en een kam om vacht te bewerken. Gebruik geen borstel met pennen om de ondervacht niet te beschadigen of te verwijderen.

Werkwijze

Gebruik een goede conditioner en een borstel om de conditioner gelijkmatig te verdelen over heel de vacht. Laat dit even inweken waarna je met een slickerborstel en een kam de hond volledig kan ontklitten. De hardnekkige klitten moet je met de hand uit elkaar halen. Na het ontklitten mag je beste vriend een lekker bad krijgen.

Droog de Briard met een krachtige fohn waarbij je de vacht voortdurend borstelt tot deze volledig droog is.

Voeding

Dit betekent dat u uw hond niet alleen voldoende voer moet geven, maar ook de voertijden moet verdelen om een ​​opgeblazen gevoel te voorkomen. In plaats van ze één grote maaltijd te geven, geef je ze dagelijks meerdere kleinere maaltijden. Hun actieve karakter vraagt ​​ook om een ​​voedzaam dieet. Een hoogwaardige hondenbrokken met vlees en fruit is een verstandige keuze. Blijf uit de buurt van voedingsmiddelen die hoge percentages granen en gluten bevatten.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Briard puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennel of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Een stoere hondennaam kiezen ? Gebruik korte en krachtige roepnamen voor deze mooie honden. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden.

Briard Depositphotos_110811798_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 466

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!