Briard

2.5
(17)

Briard – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond en waakhond

Andere namen voor de Briard: Chien de berger de Brie.
Temperament: Onbevreesd, gehoorzaam, intelligent, loyaal, trouw en beschermend.

alles voor dieren bopets

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen 62 tot 68 centimeter.
Teven 56 tot 64 centimeter.
Gewicht
Vrouwelijke dieren 23 tot 34 kg
Mannelijke dieren 27 tot 41 kg
Hoofd
Briards hebben een lang hoofd. De voorsnuit en schedel zijn even lang. De neus is wat vierkant en de oren zijn klein. Briards hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam van de Briard is langer dan hoog. Ze hebben een rechte rug en een aflopend kruis. De staart reikt tot aan de sprong. De benen zijn goed gespierd.
Vacht
De vacht is lang en golvend. Voor tentoonstellingen moet de vacht minstens 7 centimeter zijn.
Kleuren
Effen zwart, grijstinten en fauvekleuren.

Gedrag

Karakter
De Briard is een intelligente moedige hond. Ze hechten zich erg aan baas en diens gezin. Voor het leven in de kennel zijn ze niet geschikt. Ze kunnen een beetje dominant zijn.
Sociaal
Als de Briard goed gesocialiseerd is, dan kan hij prima overweg met katten en andere huisdieren. Tegenover andere honden kunnen ze wat dominant overkomen. Wanneer kinderen in het gezin de hond in zijn waarde laten, dan kan hij goed met ze overweg.

Omgang

Beweging
Dit ras heeft redelijk veel beweging nodig. Onaangelijnde wandelingen met deze hond verlopen goed. Daarnaast zijn (vrij) lopen naast de fiets en zwemmen met de hond geschikte vormen van lichaamsbeweging.
Opvoeding
De Briard moet beslist met strakke hand opgevoed worden. Verwar ‘strakke hand’ niet met een harde onrechtvaardige opvoeding. Wees consequent en liefdevol. Laat hem vooral in de socialisatiefase positieve ervaringen opdoen.
Verzorging
De Briard heeft een lange en golvende vacht die heel wat verzorging nodig heeft. Ook de baard, de snor en de wenkbrauwen moeten netjes onderhouden en gekamt worden. Gebeurt dit niet, dan ontstaan er klitten en kan de vacht van de Briard zelfs gaan vervilten. Houd de gehoorgang goed schoon en pluk haren die in de gehoorgang groeien weg.

Vachtverzorging van de Briard

De vacht is ongeveer 7 tot 8 cm lang, iets golvend en een dichte, fijne ondervacht. Dat is ook de reden dat je regelmatig de vacht meerdere malen per week moet kammen, zodat er geen klitvorming ontstaat. Het overtollig haar tussen de voetzolen mag u weg knippen. Hiervoor kunt u een gebogen schaar gebruiken.

Benodigd materiaal

Wat zeker niet mag ontbreken om een goede vachtverzorging te waarborgen is een slickerborstel en een kam om vacht te bewerken. Gebruik geen borstel met pennen om de ondervacht niet te beschadigen of te verwijderen.

Werkwijze

Gebruik een goede conditioner en een borstel om de conditioner gelijkmatig te verdelen over heel de vacht. Laat dit even inweken waarna je met een slickerborstel en een kam de hond volledig kan ontklitten. De hardnekkige klitten moet je met de hand uit elkaar halen. Na het ontklitten mag je beste vriend een lekker bad krijgen.

Droog de Briard met een krachtige fohn waarbij je de vacht voortdurend borstelt tot deze volledig droog is.

Puppy-info

Voor de aanschaf van een Briard puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker, kennel of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Een stoere hondennaam kiezen ? Gebruik korte en krachtige roepnamen voor deze mooie honden. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden.

Briard puppy

De puppy Briard is een snel uit de kluiten gewassen prachtige hond

Briard

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 2.5 / 5. Aantal beoordelingen: 17

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!

alles voor dieren bopets