...

Basset Artesien Normand

Basset Artesien Normand - Basset Artesien Normand Depositphotos 159085702 S
5
(371)

Basset Artesien Normand

De Basset Artesien Normand is een uitstekende familiehond, lief, gehoorzaam en zachtaardig. Hij wil bij zijn baasje blijven en deel uitmaken van een gezin, en is vooral geweldig voor gezinnen die actief zijn en alleenstaanden die een huis en tuin hebben. De Basset Artesien Normand kan een geweldige waakhond zijn, maar ze maken heel snel contact met vreemden, wat niet nuttig zou zijn. Vroege socialisatie is belangrijk, vooral als u van plan bent uw hond in een huis met kinderen te laten wonen.

Basset Artesien Normand – FCI Rasgroep 6

De Basset Artesien Normand behoort tot de rasgroep van de drijvende honden, zweethonden en aanverwante rassen.

Land van herkomst: Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond
Levensduur: 12-15 jaar

Temperament: moedig, gehoorzaam, moedig, zachtaardig
Vergelijkbare rassen: Basset Hound, Bloedhond

Uiterlijk

Schouderhoogte: Tussen de 26 en 36 centimeter.
Gewicht: Volwassen +/- 17 kg

Hoofd
Basset Artesien Normands hebben een middelmatig breed hoofd. De stop is zichtbaar. De neus is breed met grote neusgaten. De oren zijn dun en zo laag mogelijk aangezet. Ze zijn groot en worden hangend gedragen. De ogen zijn groot. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het is een langbenige hond met een brede en krachtige rug. De staart is vrij lang en dik bij de aanzet. De staart loopt in een punt toe. De voorbenen zijn kort en dik. De hals is vrij lang.
Vacht: Kort en zeer zicht.
Kleuren: Wit met oranje of rood, wit met zwart.

Afkomst en geschiedenis

Je kan er niet naast kijken, iemand die wat van hondenrassen kent kan gemakkelijk zien dat de Basset Artesien Normand een naaste verwant is van de Basset Hound. In feite delen beide rassen een geschiedenis met de iconische Franse kortbenige honden. De Basset Artesien Normand is echter lichter van bot en structuur dan de Basset Hound, waardoor hij in het wild iets efficiënter is. Dit hondenras is ontwikkeld door Engelse fokkers in de late jaren 1800 met invloed van de Bloedhond, is de Basset Hound een hondenras met korte poten uit Noord-Frankrijk. De eerste rasvereniging werd officieel opgericht in 1910 en de naam werd in 1924 definitief.

Basset Artesien Normand Depositphotos_159085840_S

Gedrag en karakter

De Basset Artesien Normand heeft een sterk reukvermogen en is sociaal en vriendelijk. Ze zijn graag in de buurt van hun familie, maar zijn ook onafhankelijk. Hun eigenaar moet een sterke persoonlijkheid hebben om ze onder controle te houden. Deze honden doen het het beste thuis met andere huisdieren, zoals katten. Ze hebben extra training nodig en je kunt ze niet als waakhond gebruiken omdat ze vreemden zo snel verwelkomen, wat niet is wat een waakhond hoort te doen.

Sociaal

Het is een echte groepshond. Hij kan het dan ook zeer goed vinden met soortgenoten. Wanneer u vroeg begint met de socialisatie met andere huisdieren, dan geeft die later geen problemen. Bezoek wordt vriendelijk onthaald.

Omgang en beweging

Maak geregeld lange wandelingen met de Basset Artesien Normand. Omhein uw tuin goed. Als de Basset Artesien Normand een wildspoor ruikt, gaat hij ervandoor. Laat de hond om dezelfde reden alleen onaangelijnd lopen waar hij geen kwaad kan.

Opvoeding en training

Ze zijn intelligent, maar eigenzinnig. De hond heeft een geduldige baas nodig. Een harde aanpak werkt niet bij dit ras. Geef de Basset Artesien Normand een liefdevolle en consequente opvoeding. De hond laat zich omkopen met voedsel. Beloon de hond bij goed gedrag. Dit hondenras is van nature een zeer gehoorzame hond en zijn ook in staat om hard te werken in het wild. Als roedelhond kan de Basset Artesien Normand goed overweg met andere honden, hoewel het ras dominant of pestgedrag kan ontwikkelen wanneer het in een roedel leeft. Het zijn zeer intelligente honden die het trainen een beetje gemakkelijker maken, hoewel je tijdens het trainen altijd een stevige en consistente hand moet houden. Vroege socialisatie is erg belangrijk.

Verzorging

De Basset Artesien Normand heeft een gladde en korte vacht. Zijn oren en binnenoor zijn kaal, waardoor ze goed geventileerd kunnen worden. Af en toe een borstel en een rubberen handschoen is alles wat nodig is voor zijn vacht netjes te onderhouden. Indien je de hond toch door bepaalde omstandigheden moet wassen, gebruik aangepaste hondenshampoo en droog de plooien in de vacht met een haardroger. Maak de binnenkant van het oor regelmatig schoon met een reiniger en knip de nagels.

Voeding

De Basset Artesien Normand is een middelgrote hond en heeft een hoogwaardig, volwassen hondenvoer nodig. Eiwit is cruciaal voor de gezondheid van dit hondenras, omdat het hem helpt zijn droge spiermassa te behouden. De hoeveelheid vet in zijn dieet moet worden beperkt om zwaarlijvigheid te voorkomen. Deze hond kan ook als werkhond worden gebruikt en kan het goed doen met een formule die is ontworpen voor werkhonden, zolang zijn eigenaar hem niet overvoert om zwaarlijvigheid te voorkomen.

puppy info Basset Artesien Normand Depositphotos_159347074_S

Puppy info

Basset Artesien Normand-puppy’s hebben over het algemeen een nestgrootte van 2-6 puppy’s, waarbij 4 het gemiddelde is. Deze honden kunnen over het algemeen goed overweg met andere honden, maar moeten mogelijk extra gesocialiseerd worden als pups met andere kleine huisdieren, zoals katten, gaan samenleven. De Basset Artesien Normand wordt beschouwd als een middelgrote hond, maar kan nog steeds bot- en gewrichtsproblemen krijgen. Het is belangrijk om de groei van botten en gewrichten van puppy’s te vertragen. Dat is ook de reden dat er een keuze wordt gemaakt om de puppy bij een verantwoorde fokker te kopen. Een goede fokker zal je later bijstaan met de nodige informatie tijdens de groei en opvoeding van je nieuwe puppy.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 371

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!