Cairn terrier

4
(3)

Cairn terrier – FCI Rasgroep 3

Terriers.

Land van herkomst
Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken
Ongedierteverdelger en
jachthond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Ongeveer 28 tot 31 centimeter.
Gewicht
Ze wegen ongeveer 7 kilo.
Hoofd
Ze hebben een klein hoofd met een brede schedel. De voorsnuit en kaken zijn krachtig. De kleine oren worden rechtop gedragen. De ogen staan wijd uit elkaar. Cairn terriers hebben een schaargebit.
Lichaam
De rug is recht en middelmatig lang. De ribben zijn goed gebogen en diep. De staart is kort en wordt vrolijk gedragen. De benen zijn stevig en goed gehoekt. De voor voeten zijn iets groter dan de achtervoeten.
Vacht
De bovenvacht is hard en overvloedig. De ondervacht is zacht, dicht en kort.
Kleuren
Tarwekleurig, grijs tot bijna zwart.

Gedrag

Karakter
Cairn terriers zijn intelligent, vrolijk en extravert. Ze zijn speels en levendig. Ze zijn alert op alles wat er in hun omgeving gebeurt. Tegenover het gezin zijn ze aanhankelijk. Wel is het een hond die altijd ietswat eigenzinnig en onafhankelijk blijft.
Sociaal
Met kinderen kunnen ze het uitstekend vinden. Er zijn honden die dominant kunnen zijn tegenover andere soortgenoten. Maar in de regel gaan ze goed met elkaar om. Ze zijn alert, maar niet onvriendelijk. Socialiseer ze vroeg met katten en andere huisdieren, dan zal deze geen problemen geven.

Omgang

Beweging
Dit zijn beestjes met enorm veel energie, die dol zijn op spelen. Neem hem geregeld mee naar de bossen, het strand of de hei. Balspelletjes of ravotten in de tuin doen ze ook erg graag. De doorsnee Cairn terrier graaft graag.
Opvoeding
Ze hebben een strikte, consequente maar liefdevolle opvoeding nodig. Ze kunnen al van pup af aan ondeugende streken uithalen, leer deze zo snel mogelijk af. Eenmaal volwassen zal u deze streken minder waarderen. Leer ze vroeg omgaan met katten en andere huisdieren, zodat hij ze niet als prooi gaat zien.
Verzorging

Cairn terrier bal

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4 / 5. Aantal beoordelingen: 3

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!