...

Cairn terrier

Cairn terrier
5
(362)

Cairn terriër

De Cairn Terrier is een kleine, vrolijke hond die graag in het gezin en zijn dierbaren is. Hij geniet van elke minuut van zijn leven in het gezin en zou graag willen dat iedereen weet dat hij een deel van het gezin is en bij alle gezinsactiviteiten moet worden betrokken. Een terriër is de letterlijke definitie van een luidruchtige hond en kan zelfs ’s nachts blaffen. Daarom moet slaap een item zijn dat de hond meteen apart van je slaapt, anders kom je later nooit meer van het gedrag af. Als de hond bij je slaapt, kun je niet ontspannen en goed slapen, iets wat de terriër heel goed weet.

De miniatuurterriër jaagt niet alleen op kleine wezens, zoals vogels en katten, ze graven ook graag gaten. Als je in een privéwoning woont en je achtertuin instapt met een krant en koffie in je hand, kijk dan naar beneden, want er is een mogelijkheid dat een van de gaten die ze hebben gegraven zich onder je voeten bevindt.

Cairn terriër – FCI Rasgroep 3

De Cairn terrier behoort tot de rasgroep van Terriers.

Land van herkomst: Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken: Ongedierteverdelger en jachthond

Uiterlijk

Deze honden hebben kleine lichamen, sterke lichaamsbouw en ledematen die proportioneel zijn. Hun wollen vacht is van gemiddelde lengte, waardoor de honden kortere ledematen lijken te hebben, en de vacht verbergt ook de buik van de hond. Hun oren zijn rechtopstaand, hun snuiten enigszins plat. De staart is meestal hoger dan gemiddeld en korter dan bij de meeste katten. De kleur kan crème, tarwekleurig, rood, grijs of bijna zwart zijn.

Schouderhoogte: Reuen: 25-33 cm – Teven: 23-30 cm
Gewicht: Mannetjes: 6-8 kg – Vrouwtjes: 6-8 kg
Levensduur: 12-15 jaar oud

Hoofd
Ze hebben een klein hoofd met een brede schedel. De voorsnuit en kaken zijn krachtig. De kleine oren worden rechtop gedragen. De ogen staan wijd uit elkaar. Cairn terriers hebben een schaargebit.
Lichaam
De rug is recht en middelmatig lang. De ribben zijn goed gebogen en diep. De staart is kort en wordt vrolijk gedragen. De benen zijn stevig en goed gehoekt. De voor voeten zijn iets groter dan de achtervoeten.

Vacht: De bovenvacht is hard en overvloedig. De ondervacht is zacht, dicht en kort.
Kleuren: Tarwekleurig, grijs tot bijna zwart.

Cairn terrier Depositphotos_350780264_S

Oorsprong en geschiedenis

In 1800 werd op het eiland Skye een hondenras geboren dat bekend staat als de Cairn Terrier. De man genaamd Martin Mac Laud wordt verondersteld een rol te hebben gespeeld bij het verwijderen van het ras van het eiland. 200 jaar geleden werden in Schotland alle terriërs als Schotse terriërs beschouwd, zonder onderscheid tussen rassen. Alle rassen van rassen verschenen veel later.

In 1873 werd een nieuw classificatiesysteem ingevoerd en werden Scottish Terriers in twee hoofdgroepen verdeeld: Skye Terriers en Dandie Dinmont Terriers. Binnen elk van deze categorieën waren andere soorten Scotts, waaronder Cairn Terriers, Scottish Terriers en West Highland White Terriers.

Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw, toen steeds meer honden werden onderverdeeld in verschillende categorieën, werd kleur een factor bij het beslissen tot welk ras een hond behoorde. Cairn-terriërs zijn, net als veel andere kleine terriers, gebruikt om ratten en andere parasieten te doden. Behalve de vachtkleur waren er geen andere verschillen tussen de drie kleuren.

In 1912 werd de Cairn Terrier officieel erkend als een apart ras. De rassen West Highland White Terrier en Skye Terrier hadden hun eigen club in 1881 en in 1992 werd de eerste officiële standaard geschreven standaard goedgekeurd.

In de bergen hadden begraafplaatsen rondom enorme rotsheuvels. Ratten zouden zich in deze stenen verbergen en honden zouden erop jagen. Het hondenras is in 1913 in de VS ontstaan ​​en is vernoemd naar deze stenen heuvels op de begraafplaats. In 1917 stopte de American Kennel Club met het registreren van puppy’s die waren geboren uit een kruising tussen de Cairn en de West Highland White. In zowel Engeland als de VS mochten deze twee hondenrassen tot die tijd kruisen. In feite was Toto (het hoofdpersonage in de Amerikaanse film The Wizard of Oz) een Cairn Terrier.

Cairn terrier Depositphotos_58906929_S

Gedrag

De Cairn Terrier is een hond die graag speelt en veel energie heeft. Ze kunnen zich urenlang vermaken. Ze moeten wel op wandelingen worden genomen, en hoe intenser de activiteit, hoe beter. Hoewel het theoretisch mogelijk is om te proberen een hond zijn hol consequent op dezelfde plek te laten graven, of in ieder geval in een specifieke hoek van de achtertuin, is het niet bekend of het zou werken of niet. De Cairn Terrier houdt van grappen maken en spelletjes spelen. Ze kunnen erg actief zijn.

De Cairn Terrier is een uitstekend alarm en zal u laten weten wanneer een vreemdeling nadert. Dit ras zou geweldig zijn om te bewaken, hoewel ze een indringer niet echt kunnen stoppen. Ze zijn zeer verantwoordelijk en overtuigend. Ze spelen graag en brengen graag tijd door met kinderen, en kunnen over het algemeen goed opschieten met alle vreemden, zelfs als ze gaan wandelen in de buurt.

Karakter

Cairn terriers zijn intelligent, vrolijk en extravert. Ze zijn speels en levendig. Ze zijn alert op alles wat er in hun omgeving gebeurt. Tegenover het gezin zijn ze aanhankelijk. Wel is het een hond die altijd iets wat eigenzinnig en onafhankelijk blijft. Cairn Terriers hebben een ongelooflijke intelligentie, begrijpen mensen en hun tonen, lichaamstaal en interne toestand. Deze huisdieren zijn onafhankelijk en doen de dingen soms graag op hun manier, maar er kan nog steeds mee worden gewerkt. De Cairn Terrier is ook erg nieuwsgierig en geïnteresseerd in de wereld om hen heen, inclusief verschillende geuren en dingen die gaande zijn. Bij het wandelen moet rekening worden gehouden met hun leergierige karakter.

Cairn terrier Depositphotos_107676546_S

Sociaal

Met kinderen kan de Cairn Terrier het uitstekend vinden. Er zijn honden die dominant kunnen zijn tegenover andere soortgenoten. Maar in de regel gaan ze goed met elkaar om. Ze zijn alert, maar niet onvriendelijk. Socialiseer ze vroeg met katten en andere huisdieren, dan zal deze geen problemen geven.

Omgang en trainen

Een goed opgeleide, onafhankelijke hond moet worden getraind in gehoorzaamheid. Er is geen ontkomen aan. Als je je hond niet goed traint, kunnen ze ’s nachts blaffen of voedsel stelen, of niet op je commando’s letten. Een beetje koppigheid of onafhankelijkheid is oké, maar het moet worden geëlimineerd als het te extreem is.

Om een ​​hond te leiden, moet je hem laten zien dat alle goede dingen van jou zijn: speelgoed, eten en wandelingen. Je moet consequent trainen en commando’s gebruiken in het dagelijks leven. Oorspronkelijk moet de hond geloven dat je een leider bent.

Maak trainen leuk, met gevoel voor humor en nooit opdringerig. Het is beter voor uw dier om te denken dat u alleen maar gaat spelen, in plaats van ze te trainen. Maak je trainingsbenaderingen kort (ongeveer 15-20 minuten) en varieer de taken en manieren waarop het dier zich onderwerpt. Voor deze spellen is een teamhouding nodig, naast geduld en een positieve instelling.

Beweging

Dit zijn beestjes met enorm veel energie, die dol zijn op spelen. Neem hem geregeld mee naar de bossen, het strand of de hei. Balspelletjes of ravotten in de tuin doen ze ook erg graag. De doorsnee Cairn Terrier graaft graag.

Cairn terrier Depositphotos_55821225_S

Opvoeding

Ze hebben een strikte, consequente maar liefdevolle opvoeding nodig. Ze kunnen al van pup af aan ondeugende streken uithalen, leer deze zo snel mogelijk af. Eenmaal volwassen zal u deze streken minder waarderen. Leer ze vroeg omgaan met katten en andere huisdieren, zodat hij ze niet als prooi gaat zien.

Verzorging

Cairn Terriers moeten een keer per week of vaker worden gewassen met hondenshampoo. Hun ogen moeten dagelijks worden schoongemaakt (of indien nodig), hun oren moeten 2-3 keer per week worden geborsteld, hun nagels moeten 3 keer per maand worden geknipt en hun vacht moet 1-2 keer per week worden geborsteld.

Gezondheid

Bepaalde ziekten kunnen huisdieren treffen, net als alle andere dieren. Deze huisdieren moeten regelmatig een dierenarts zien voor controle en verzorging.

De Cairn Terrier ontwikkelt oculaire melanose tussen de leeftijd van 7 en 12, voorheen bekend als pigmentair glaucoom.
Een portosystemische levershunt is een inkeping in de lever die wordt veroorzaakt door een bypass tussen de porta-ader en de leverader.

Cairn terrier bal

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 362

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!