...

Pumi

Pumi Depositphotos_348254810_S
5
(170)

Pumi of Cane da pastore Bergamasco

De Pumi is een kleine, intelligente Hongaarse herdershond met een spiraalvormige vacht, rechtopstaande oren en een eigenzinnige glimlach. Dit ras staat bekend als dapper, behendig en intelligent. De Pumi is gefokt om een ​​wendbare, snelle schapenherder te zijn op de kronkelende wegen tussen Hongaarse weiden. Hoewel deze schattige hond een geweldig huisdier lijkt te zijn, is hij eigenlijk gemaakt om hard te werken. De Pumi is een kleine herdershond met een kurkentrekkerhaar, een ronde staart en schattige kleine oren. Hij heeft een ongelooflijke capaciteit om te werken en te spelen achter zijn schattige façade.

Deze hond is perfect voor een gezinsomgeving en is een geweldige metgezel. Slim en alert, hij zal je op de hoogte stellen wanneer vreemden je huis naderen, en zal gretig behendigheids- en gehoorzaamheidslessen volgen.

Pumi – FCI Rasgroep 1

De Pumi behoort tot de rasgroep van de Schapenhoeders en veedrijvers.

Andere namen: Cane da pastore Bergamasco

Land van herkomst: Hongarije
Huidige en oorspronkelijke taken: Herdershond, waakhond en ongedierteverdelger
Temperament: Energiek, levendig, hardwerkend, beschermend
Levensduur: 12-14 jaar

Meest geschikt voor: Gezinnen met kinderen, actieve alleenstaanden en senioren, huizen met erven, boerderijen/landelijke gebieden

Afkomst en geschiedenis

In de 17e of 18e eeuw werd het Pumi-ras gecreëerd in het westen van Hongarije. Oorspronkelijk werden ze gebruikt om boeren te helpen bij het hoeden van hun runderen, schapen en varkens. Ze werden ook gebruikt om dieren te drijven en te helpen bij het hoeden. Dr. Emil Raitsis selecteerde zelfs bepaalde eigenschappen van Hongaarse herdershonden in het begin van de 20e eeuw, wat het begin markeerde van het selectief fokken van het Pumi-ras. De Pumi werd in 1920 als een apart ras geïdentificeerd.

Dit hondenras kan zijn bloedlijn terugvoeren naar de Puli en werd gekruist met Duitse en Franse herdershonden. Ook hebben ze waarschijnlijk een beetje terriër in de mix gegooid. In de afgelopen 300 jaar is het tot zijn recht gekomen als een ras dat populair is in zijn thuisland.

Pumi Depositphotos_459907806_S

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen 41 tot 47 cm – Teven 38 tot 44 cm
Gewicht: Reuen wegen 10 tot 15 kilo – Teven wegen 8 tot 13 kilo.

Hoofd
De Pumi heeft een vrij lang hoofd met hoog aangezette middelgrote oren. Het bovenste deel van de oorpunten buigt iets naar voren. De ogen stralen een intelligente en alerte blik uit.
Lichaam
Pumi’s zijn middelgrote honden en vierkant gebouwd. Deze hond is fijn van bot en is erg goed gespierd.

Vacht: Op sommige plaatsen kort en ruw op andere plaatsen lang en verward. De rommelige indruk is een raskenmerk.
Kleuren: Meest voorkomend bij dit ras zijn diverse schakeringen grijs. Andere kleuren zoals wit, zwart, maskos fako (lichtbruin met zwart masker), of cremekleurig (donker masker gewenst). Chocoladekleur, black and tan of bontkleuren zijn grond tot diskwalificatie.

Gedrag

De Pumi is een beschermend ras dat op zijn familie let en op zijn hoede is voor vreemden. Socialisatie moet beginnen wanneer de hond een puppy is, omdat hij door verschillende geluiden kan worden geactiveerd en in actie kan komen. De Pumi kan een uitstekende waakhond zijn, terwijl hij blaft om zijn familie op de hoogte te stellen van mogelijk gevaar. Als je een Pumi hebt, zeg hem dan dat hij moet stoppen met blaffen, anders worden je buren boos.

Dit ras is extreem loyaal en liefdevol. Hij is graag dicht bij zijn familie en zal je zelfs overal volgen. Hij wil omringd worden door mensen die hij kent, en zal degenen die hij als familie beschouwt zeer fel beschermen.

Karakter

De Pumi is zeer temperamentvol en levendig van aard en altijd alert en moedig en houdt, waar hij ook komt alles onder controle. Het zijn actieve oplettende honden. Ze zijn intelligent en zeer slim.

Pumi Depositphotos_381799578_S

Sociaal

Deze honden zijn geweldig met andere dieren zoals katten, andere neerhof dieren en kinderen, zolang ze maar vroeg worden opgeleid. Deze honden hebben de neiging om te proberen het gezin te hoeden, omdat ze zijn gefokt om vee te hoeden. Het zijn geen allemansvrienden. Het is een zeer beschermende hond van zijn familie en let op voor vreemden. Deze herdershond is een zeer actief en levendig hondenras.

Omgang

Energiek, levendig en klaar voor het werk, de Pumi is altijd klaar om te gaan. Met de intelligentie van een collie en de alertheid van een terriër, moet dit ras bezig blijven. Favoriete activiteiten zijn onder meer hoeden, behendigheids- en gehoorzaamheidstraining, flyball, joggen en apporteren.

Beweging van de Pumi

Je Pumi kan worden getraind voor detectie, zoek- en reddingsacties, hondendansen en vele andere dingen. Deze hond heeft veel beweging nodig. De Pumi heeft een sportieve baas nodig en die houdt van dingen ondernemen met zijn hond, zoals wandelen, fietsen, trainen of lekker een balletje gooien in het park. De Pumi vindt het niet leuk om de hele tijd binnen te zitten. Hij heeft veel beweging nodig om gezond en gelukkig te zijn en doet het het beste op een boerderij of in een landelijke omgeving. De Pumi houdt ervan om vee en eigendommen te bewaken en vindt het heerlijk om buiten rond te rennen met voldoende ruimte om dit te doen.

Pumi’s zijn graag actief en als je in een stedelijk gebied woont, is het belangrijk om je hond bezig te houden. Enkele goede activiteiten voor Pumis zijn joggen, wandelen en wandelen. Zorg er altijd voor dat je kleine viervoeter luistert naar het hielcommando, want het is belangrijk dat je gezien wordt als leider. Ze houden ook van behendigheidslessen en het spelen van apporteer-spelletjes.

Trainen van de Pumi

De Pumi is zo slim dat als hij merkt dat zijn baasje geen discipline heeft, hij misbruik zal maken van de situatie, waardoor hij onverbeterlijk en lastig in huis wordt. Ze zijn bewust en intelligent, waakzaam voor zijn omgeving. De Pumi moet zijn plaats in de hiërarchie van het huis kennen, dus jij moet de dominante eigenaar zijn. Je moet de regels en beslissingen nemen en ervoor zorgen dat je hond ze gehoorzaamt. Dit hondenras is geweldig in gehoorzaamheidstraining en behendigheidsprestaties. Ga grotere uitdagingen aan terwijl je de basis onder de knie hebt, en wees niet bang.

Opvoeding

Intelligent ras die niet moeilijk is op te voeden. Wanneer u in een woonwijk woont, zorg er dan voor dat u bij de opvoeding het blaffen in toom weet te houden.

Verzorging

Wanneer er te veel haar in de gehoorgang groeit, kunt u dit er met de hand uit plukken. De vacht moet regelmatig geborsteld worden. Voor tentoonstelling worden Pumi’s getoiletteerd.

Puppy-info

Omdat dit ras op hun hoede zijn voor nieuwkomers, moeten puppy’s zo snel mogelijk worden gesocialiseerd. Ga op jonge leeftijd naar puppy-kleuterklassen, hondenparken om je hond kennis te laten maken met nieuwe ervaringen. Dit zal zeker helpen om van je puppy een evenwichtige hond te maken.

Pumi Depositphotos_237862598_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 170

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!