...

Duitse staande hond, draadhaar

Duitse staande hond draadhaar Depositphotos_345535222_S
5
(250)

Duitse staande hond, draadhaar

Duitse staande hond, (draadhaar) zijn gezinsvriendelijke honden die graag in het gezelschap van hun baasjes zijn. Ze zijn ook extreem levendig, intelligent en loyaal. Deze honden beschermen hun eigenaar en familieleden; ze houden er niet van om van hen geïsoleerd te zijn. Training en socialisatie zijn noodzakelijk voor deze hond om binnenshuis kalm en gehoorzaam te zijn. Oudere kinderen doen het doorgaans goed bij dit ras.

Duitse staande hond, draadhaar – FCI Rasgroep 7

De Duitse staande hond, draadhaar behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond voor verschillende doeleinden.
Levensverwachting: tussen 12 en 14 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 60 en 67 cm. – Teven tussen de 56 en 62 cm.
Gewicht: Reu: 20-34 kg – Teef: 20-34 kg

Hoofd
Het hoofd van de Duitse staande hond is in verhouding met het lichaam. De oren zijn hoog en breed aangezet. Ze worden hangend gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
De Duitse staande hond is een gespierde hond. Het lichaam is net zo hoog als dat hij lang is. De borst is diep en breed. De rug is kort. De lendenen zijn gespierd. De staart wordt horizontaal of licht naar boven toe gedragen. De voeten zijn ovaal rond met goed gesloten tenen.

Vacht: Ruwe draadharige vacht.
Kleuren: Zwart en donkerbruin, altijd geschimmeld.

Afkomst en geschiedenis

De Duitse ruwharige staande hond is een kruising tussen vele hondenrassen; waarschijnlijk de Duitse Pointer, Poedel-Pointer-mixen (kruising van staande honden en de Barbet of Poedel), Bloodhound, Foxhound en Wirehaired Griffon. Deze hybride honden werden voor het eerst gefokt in de vroege jaren 1900 door Duitse fokkers. De ruwharige wijzer is een veelzijdige jager en een nuttige jachthond.

Gedrag en karakter van de Duitse staande hond (draadhaar)

Duitse staande honden zijn intelligent en werken graag. Ze hebben een uitstekend uithoudingsvermogen en zijn hierdoor onvermoeibaar. Ze zijn trouw aan hun baas en behoorlijk waaks. De reuen kunnen wat dominant zijn. Duitse ruwharige staande honden moeten in de gaten worden gehouden in aanwezigheid van andere dieren. Hun jachtinstinct zorgt ervoor dat ze agressief reageren op andere dieren, wat gevaarlijk kan worden. Bovendien hebben deze honden regelmatig beweging nodig om ze kalm te houden. Sommige draadharige pointers hebben de neiging om destructief te worden wanneer ze gestrest of angstig zijn.

Duitse staande hond draadhaar Depositphotos_344692214_S

Sociaal

Als de hond goed gesocialiseerd is kan hij het uitstekend met kinderen en andere huisdieren vinden. De omgang met andere honden is redelijk goed, al kunnen de reuen dominant zijn. Het zijn over het algemeen goede bewakers.

Omgang en beweging

Honden van dit ras komen het best tot hun recht in een sportief gezin. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en hebben behoefte aan lange wandelingen. Regelmatige dagelijkse lichaamsbeweging, zoals lange wandelingen en speelsessies met hun baasje, zal hen helpen gezond en gelukkig te blijven. Het ras oefent ook lichaam en geest door deel te nemen aan jagen, gehoorzaamheid, speuren, behendigheid, rally en andere activiteiten waar hond en eigenaar van kunnen genieten. Krijgt de hond de kans om zijn energie kwijt te kunnen, dan is hij in huis rustig. Ze zwemmen en apporteren graag.

Opvoeding en training

Ze zijn intelligent en leren snel nieuwe commando’s. Ze zijn iets dominanter dan de kortharige Duitse staande hond. En hebben een duidelijke en consequente opvoeding nodig. Vroege socialisatie- en puppycursussen worden aanbevolen en helpen ervoor te zorgen dat de hond uitgroeit tot een goed aangepaste, welgemanierde metgezel. Het ras is slim, getalenteerd, veelzijdig en atletisch en blinkt uit in een breed scala aan hondensporten en -activiteiten. Duitse draadharen hunkeren naar menselijk gezelschap en ongewenst gedrag kan het gevolg zijn als ze regelmatig voor langere tijd alleen worden gelaten.

Gezondheid

De Duitse ruwharige staande hond vereist dezelfde zorg en aandacht van dierenartsen als andere hondenrassen. Ze zijn over het algemeen gezond, maar van sommige lijnen van het ras is bekend dat ze huidkanker, hoorinfecties, heupdysplasie en genetische oogziekten ontwikkelen.

Verzorging

Duitse ruwharige staande honden hebben een harde, weerbestendige draadachtige lichaamsvacht. Deze vacht moet regelmatig worden geborsteld met een stevige borstel. De vacht plukken kan ook nodig zijn. De Duitse ruwharige wijzer hoeft alleen te worden gewassen als dat nodig is. Ze moeten regelmatig hun oren laten nakijken. Ze verharen gemiddeld en moeten wekelijks worden geborsteld om losse haren te verwijderen.

Duitse staande hond draadhaar Depositphotos_13317144_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 250

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!