...

Kwartelhond

Kwartelhond
5
(257)

Kwartelhond – Duitse wachtelhond

De Kwartelhond, ook wel Duitse spaniël of Duitse wachtelhond genoemd is een jachthond dat vooral geschikt is voor de jacht in dichtbegroeid of waterrijk terrein. De Duitse Kwartelhond is ook wel een vriendelijk ras dat van aandacht houdt. Het is een zeer sociale en relaxte hond die dol is op knuffelen. Het is aan te raden om hem als puppy veel aandacht te geven om hem goed te socialiseren. Vanwege verlatingsangst mogen ze niet alleen gelaten worden. Ze demonstreren intelligentie en toonden een hoge prooidrift. Ze zijn buitengewoon bedreven in het snel leren.

Kwartelhond – FCI Rasgroep 8

De Kwartelhond – Duitse wachtelhond behoort tot de rasgroep van de Retrievers, opstotende honden en waterhonden.

Land van herkomst: Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond, met name in het water.
Temperament: Volgzaam, Vriendelijk, Intelligent, Levendig

Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
Andere namen: Duitse spaniël, Duitse wachtelhond, Deutscher Wachtel, Deutscher Wachtelhund

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 48 en 54 cm. – Teven tussen de 45 en 51 cm.
Gewicht: Mannelijk: 18–25 kg, Vrouwelijk: 18–25 kg

Hoofd
Kwartelhonden hebben een droog en lang hoofd. De schedel en snuit zijn ongeveer even lang. De neusrug is breed. De oren zijn hoog aangezet en worden hangend gedragen. De middelgrote ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is langer dan hoog. De botten zijn zwaar en sterk. De borst reikt tot aan de ellebogen en is ovaal van vorm. De tenen van de Kwartelhond zijn goed gesloten. De staart is hoog aangezet en wordt altijd onder de ruglijn gedragen.

Vacht: Dichte, stevige vacht met lang haar.
Kleuren: Bruingevlekt of bruinschimmel. Effen bruin met of zonder witte aftekeningen op de borst en tenen.

Kwartelhond - Duitse wachtelhond Depositphotos_106808214_S

Geschiedenis

Jachtliteratuur suggereert dat jachthonden die lijken op de huidige Duitse Wachtelhond al eeuwenlang bestaan ​​om hun prooi op te sporen. De naam “Wachtelhund” is ook historisch bewezen. De stamboomfokkerij van “Duitse Wachtelhond” verscheen rond de eeuwwisseling. De stamvader van het ras is de “Lord Augusta 1834” uit Stauffenberg (Opper-Beieren). Met een paar geschikte teven begint de raszuivere fokkerij.

Oorspronkelijk waren er alleen bruine (sommige met witte aftekeningen) en witbruine honden, de laatste met kleine rode aftekeningen op kop en poten, de zogenaamde “merken”. Bruingrijs kwam in het ras via de teef “Baby auf der Schanze 1838”. Rudolf Frieß), die al tientallen jaren fokt en een aanzienlijke invloed heeft op Duitse waakhonden, wat resulteert in het gescheiden fokken van bruine en bruine schimmels. Daarom maakt hij gebruik van de basisvoorwaarde dat ondanks de smalle premisse
Inteelt, die schade voorkomt door gerichte kruisingen binnen twee rassen.

Er is ook een reden voor de scheiding van kleurvariëteiten, vanwege de verschillende optica met betrekking tot het werk, “bruin” als korteafstandsjager en “Bruin schimmel” als bijzonder gretige langeafstandsjager. Het verschil in structuur is vandaag niet meer merkbaar. De Duitse Wachtelhond was en is volledig van jagers en zodoende gefokt om een ​​veelzijdige jachthulphond te zijn.

Gedrag

Deze Kwartelhond of Duitse wachtelhond zijn niet puur geschikt als gezinshond. Als je geen professionele jager bent, kun je beter een ander ras kopen. Voor jachtgezinnen is dit een gehoorzame en aanhankelijke metgezel. Duitse kwartelhonden kunnen goed overweg met kinderen en andere honden. Vanwege het jachtinstinct is het het beste om contact met andere huisdieren zoals katten te vermijden. De Duitse Kwartelhond is een mensenvriend en daarom niet geschikt voor de functie van waak- of verdedigingshond. Ze hebben veel beweging nodig en zijn pas tevreden als ze aan het werk zijn. Het type terrein maakt voor hen niet uit: in de beboste bergen en in het water voelen ze zich thuis.

Kwartelhond - Duitse wachtelhond Depositphotos_73258971_S

Karakter

Kwartelhonden zijn vrolijke honden. Het zijn echte jachthonden met een groot jachtinstinct. Hierdoor zijn ze onvermoeibaar en gehard. Het reukververmogen is uitstekend ontwikkeld. Ze zijn gehoorzaam en willen het de baas graag naar de zin maken.

Sociaal

Ze gaan zeer goed om met kinderen en soortgenoten. Met iedereen kan hij het goed vinden. Bezoek wordt dan ook vriendelijk verwelkomd. Door het jachtinstinct kan hij problemen geven met andere huisdieren. Zorg voor een goede socialisatie, zodat dit later geen problemen geeft. Duitse Kwartelhond spelen met kinderen en andere huisdieren. Laat een kind nooit met een hond achter. Leg uw kind altijd uit dat het niet naast een hond mag slapen of zijn eten mag wegnemen. Ook mogen ze een hond niet benaderen terwijl hij eet of slaapt.

Omgang

Oorspronkelijk jaagde hij op kwartels zodat valken ze konden vangen. Tegenwoordig laten jagers deze hond ook het spoor volgen, het zweetwerk doen, leiden en apporteren, of het nu gaat om jacht op jachtvogels of om prooi en pels.

Beweging

Kwartelhonden hebben een grote bewegingsbehoefte. Ze zijn onvermoeibaar en hebben erg veel energie. Maak lange wandelingen door het bos of op de hei. Deze honden zijn gek op water en zwemmen is een favoriete bezigheid. Zorg dat u de hond goed onder commando heeft, zodat ze niet de benen nemen van zodra ze een geurspoor hebben geroken.

Opvoeding

Dit hondenras is erg intelligent en wil het zijn baas graag naar de zin maken. Hierdoor zijn ze niet moeilijk op te voeden.

Gedrag met kinderen en huisdieren

Duitse Kwartelhonden houden ervan om in de buurt van gezinnen van alle leeftijden te zijn. Ze zijn lief voor hun baasjes en zijn lief voor kinderen van veraf. Als ze samen opgroeien, zullen ze onvoorwaardelijk als vrienden verbonden zijn. Deze hond is een zeer agressief huisdier met een sterke prooidrift. Ze moeten op jonge leeftijd aan het gezin worden voorgesteld om andere huisdieren te tolereren. Vanwege deze drive mogen andere kleine huisdieren niet worden blootgesteld aan waakhonden.

Verzorging

De vacht van de Duitse Kwartelhond is meestal golvend of gekruld en van gemiddelde tot lange lengte. Hij heeft ook een dikke ondervacht. De vacht is rood of bruin. Vaak zitten er witte accenten of vlekken (schimmel) op de vacht. De vacht moet wekelijks worden geborsteld om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Deze honden verkiezen een hondenmand in plaats van een matras.

Kwartelhond - Duitse wachtelhond Depositphotos_107729724_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 257

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!