...

Grote Munsterlander

Grote Munsterlander
5
(196)

Grote Munsterlander

Het Duits gefokte grote Munsterlander stamt oorspronkelijk af van vogelhonden. De hond is ideaal voor de jacht op klein wild; het lijkt op de Duitse Kortharige staande hond en zijn geweldige gezelschapsdieren.

Het hondenras Grote Munsterlander wordt verondersteld voort te komen uit de langharige drijvende honden van Karel de Grote en Duitse havikshonden. Havikhonden worden ook wel vogel- of kwartelhonden genoemd; ze hielpen jagers bij hun werk door wild uit de omringende vegetatie te verdrijven. De grote Münsterlander-hond is een oud ras dat veel taken kan uitvoeren: het is een superieure loper, staand en retriever. Tegen het einde van de 19e eeuw werd het ras echter steeds zeldzamer.

Het ras is de afgelopen dertig jaar vaak gezien in Oost-Duitsland en Munsterland in Nedersaksen. Liefhebbers van de hond houden van zijn gedrag en karakter. De Duitse Kortharige Wijzer is kalm, evenwichtig, loyaal, oplettend, leergierig en een geweldige vriend voor kinderen. Het grote Münsterlander-ras vereist veel wandelingen en een goede opvoeding om zich in alle opzichten goed te voelen. Hun haar is licht golvend en ligt dicht bij de huid; het groeit lang en vereist regelmatig poetsen. Het jachthondenras, de Münsterlander heeft een witte vacht met zwarte vlekken en platen. Hun staarten zijn licht behaard en worden altijd horizontaal gedragen.

Grote Munsterlander – FCI Rasgroep 7

De Grote Munsterlander behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken: Veelzijdige jachthond.
Temperament: Levendig, Loyaal, Trainbaar, Bonafide, Aanhankelijk, Betrouwbaar
Andere namen: Grosser Münsteränder

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 60 en 65 cm. – Teven tussen de 58 en 63 cm.
Gewicht: Mannelijk: 23–32 kg, Vrouwelijk: 23–32 kg

Hoofd
Grote Munsterlanders hebben een groot en vrij lang hoofd. De neusrug is recht en de stop is matig. De oren zijn hoog aangezet en worden hangend gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is vierkant of iets langer dan hoog. De Grote Munsterlander heeft een korte recht rug. De staart is recht. En wordt op dezelfde lijn als de rug gedragen. De hals is droog.

Vacht: Langharige, dichte en sluike vacht.
Kleuren: Wit met zwarte platen en stippen en zwartschimmels.

Grote Munsterlander Depositphotos_406211936_S

Gedrag

De Grote Munsterlander is een gezonde hond zonder erfelijke ziektes of degeneratiesymptomen. Van nature zijn het goedgemanierde en prettige huisgenoten die kunnen worden gebruikt voor de jacht en de meeste andere hondensporten. Bovendien kunnen ze dankzij hun goede gedrag voor praktisch elke hondensport worden gebruikt. Ze hebben goede zorg en veel beweging nodig.

Karakter

Het zijn intelligente honden, die graag iets voor hun baas doen. Het uithoudingsvermogen is groot en het reukvermogen is goed ontwikkeld. Ze zijn moedig en sommige Grote Munsterlanders zijn dominant. Het zijn goede waakhonden en maken graag deel uit van het gezin.

Sociaal

De meeste hebben veel geduld met kinderen. Met andere honden gaan ze normaal gesproken redelijk goed om. Tegenover vreemde mensen stellen ze zich in eerste instantie vriendelijk op.

Grote Munsterlander Depositphotos_406211814_S

Beweging

De Grote Munsterlander is een echte jachthond en heeft veel beweging nodig. Laat de hond vaak onaangelijnd rennen en spelen. Dit ras kan ook uitstekend naast de fiets leren lopen. Ze zwemmen en apporteren over het algemeen erg graag.

Opvoeding

De grote Munsterlander huishond is territoriaal, liefdevol en aanhankelijk jegens hun familie. Ze zijn echter ook van nature waakzaam en alert; ze zullen geen agressie vertonen, maar ze zullen hun roedel beschermen als dat nodig is. Omdat de Grote Munsterlander de neiging heeft om dominant te zijn, vereist het opvoeden een consistente discipline. Bovendien zullen deze honden niemand in hun territorium verwelkomen waarvan ze denken dat ze snode bedoelingen hebben. Ze zijn intelligent en leergierig. Daarom zijn ze niet zo moeilijk op te voeden. De reuen kunnen wel wat dominanter van karakter zijn.

Verzorging

De Grote Munsterlander vereist niet zoveel verzorging. De hond wordt twee keer per week geborsteld met een massageborstel. Tijdens het verharen wordt de procedure vaker uitgevoerd. Besteed speciale aandacht aan de oren van de hond. Hangende oren van een dier kunnen een plaats worden van het optreden en de ontwikkeling van infectieziekten, als ze niet op tijd worden schoongemaakt.

Grote Munsterla

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 196

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!