...

Cane Corso

Cane Corso Depositphotos_189164260_S
5
(438)

Cane Corso

Het hondenras Cane Corso heeft een nobel, gelijkmatig temperament en gaat geen uitdaging uit de weg. Deze honden komen van sterke, intelligente voorouders en zijn ongelooflijk loyaal aan hun families. Als u op zoek bent naar een hondenvriend die alle beste eigenschappen van zowel een sterke als een slimme hond zal bezitten, dan is de Cane Corso wat u zoekt.

De Cane Corso is een intelligente, vriendelijke, koelbloedige hond. Ze zijn toegewijd en gehoorzaam en zullen niet terugdeinzen voor een gevecht, zelfs niet als ze het opnemen tegen een grotere tegenstander. Hun belangrijkste focus ligt op hun familie of de persoon met wie ze samenleven.

Cane Corso – FCI Rasgroep 2

De Cane Corso behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst: Italië
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond op grof wild, kudde- en erfbewaker

Uiterlijk

De Cane Corso is een sterke, atletische hond met een grote, stevige bouw. Hun hoofd is breed en hun snuit is kort. Ze hebben een zwarte neus en sterke kaken.
De borst is breed, net als de buikholte, en de ledematen zijn van gemiddelde lengte. De staart is medium en de vacht is glanzend en kort. De spieren zijn goed. Vaak zijn oren gecoupeerd. Er kan een klein plekje op de borst of benen aanwezig zijn.

Schouderhoogte: Reuen tussen de 64 en 68 cm. – Teven tussen de 60 en 64 cm.
Gewicht: Reuen wegen tussen de 45 tot 50 kg. – Teven wegen tussen de 40 tot 45 kg.

Hoofd
Tussen de oren is de schedel wijd. De stop is duidelijk. De forse lippen hangen wat over. De ogen zijn middelgroot. De driehoekige oren worden hangend gedragen. De Cane Corso heeft een licht ondervoorbijtend gebit.
Lichaam
Ze zijn middelgroot tot groot en krachtig gebouwd. De rug is recht, breed en gespierd. De borstkas is breed en heeft een duidelijke voorborst. De benen zijn recht en goed gehoekt. Ze hebben kattenvoeten.

Vacht: Kort, glanzend en dicht.
Kleuren: Zwart, geel. rood en verschillende grijstinten.

Cane Corso Depositphotos_80274798_S

Oorsprong en geschiedenis

De Cane Corso is een legendarisch ras waarvan wordt aangenomen dat het rechtstreeks afstamt van Romeinse oorlogshonden. Het ras maakt deel uit van de mastifffamilie en wordt beschouwd als een neef van de Napolitaanse mastiff. Terwijl veel fokkers geloven dat de hond van nature is ontstaan, geloven anderen dat de mens een rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het ras en het proces op de juiste manier heeft geholpen. De Cane Corso is de afgelopen 2000 jaar niet wezenlijk veranderd, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant.

Het hondenras bestaat al heel lang, net als hun voorouders. Adel, onverschrokkenheid en toewijding zijn allemaal inherent aan het ras, net als hun voorouders. In het middeleeuwse Italië werd het ras gebruikt voor de jacht, landbouw en het bewaken van huizen en vee. Vaak werden ze gebruikt als wachters voor hun huis, of om vee naar de markt te leiden. Ze werden ook gebruikt om op wilde zwijnen te jagen, een groot wilddier dat het plattelandsras al eeuwenlang gebruikte.

In de jaren zeventig, toen de landbouw werd gemechaniseerd en er een dramatische afname van landbouwgrond in Italië was, verdween de Cane Corso bijna. Fokkers begonnen deze honden zorgvuldig onder controle te krijgen en begonnen een rasspecifieke look te standaardiseren. Daarvoor hadden de honden vrij met elkaar gefokt, maar daarna werden ze alleen nog maar door professionele fokkers gefokt.

De Cane Corso is een hond die dateert uit de oudheid. In 1996 organiseerde de Amatori Cane Corso-gemeenschap rasenthousiastelingen om de hond te onderhouden en te standaardiseren. Ondanks hun lange geschiedenis werd de Cane Corso pas in 1996 officieel erkend.

Het woord canis is Latijn voor hond, en het woord corso kan afgeleid zijn van cohors (wat lijfwacht betekent) of misschien van het oude Italiaanse woord corsus, wat sterk of betrouwbaar betekent.

Gedrag en Karakter

Dit hondenras is moedig, intelligent en actief (ook wel onstuimig). De Cane Corso is aanhankelijk en trouw en is niet geschikt voor het kennelleven. Ze zijn erg waaks en beschermend. De hond merkt alleen mensen en dieren op die dicht bij haar baasje staan. Hij geeft niet om vreemden of vrienden van de eigenaren; in feite lijkt hij meer aandacht te besteden aan wezens die dichtbij zijn. De hond beschermt degenen met wie ze in de buurt is, en zorgt ervoor dat een gevaarlijk wezen hen zelfs mentaal niet kan kwetsen.

De Cane Corso-hond heeft een lange geschiedenis en veel vaardigheden zitten in hun genen. De hond kan veel taken uitvoeren, afhankelijk van wat de eigenaar van hem verlangt. Ze kunnen een beschermer zijn, een wachter, helpen bij de jacht of een goede metgezel zijn. Wat ze ook doen, de hond zal zijn best doen.

Cane Corso Depositphotos_252316018_S

Sociaal

De Cane Corso is niet geschikt voor mensen die geen ervaring hebben of besluiteloos zijn. Deze hond heeft een enorme innerlijke kracht en zal de grenzen opzoeken van wat acceptabel is. De eigenaar moet sterk zijn en een leidende positie kunnen innemen. De hond behandelt kinderen vriendelijk en zachtaardig.. Tegenover vreemden nemen ze een waakzame houding aan. Als de hond goed gesocialiseerd is dan geeft hij geen problemen met andere huisdieren. Ten opzichte van andere honden kan hij strijd vaardig zijn.

Omgang en Beweging

Dit is een hond die veel lichaamsbeweging nodig heeft. Ze zijn onvermoeibaar en kunnen uren wandelen of naast de fiets lopen. Balspelletjes en apporteren vinden ze ook leuk. Wanneer deze hond genoeg beweging buiten krijgt, is hij in huis vrij rustig. Cane Corso heeft veel energie en zou actieve spelletjes en wandelingen moeten krijgen om hun energie te verdrijven. Ze moeten in een vroeg stadium andere dieren en mensen ontmoeten om hun kijk op de wereld te verruimen. Katten moeten ook op jonge leeftijd kennismaken met een Corso.

Als een Corso niet genoeg activiteit, interactie met mensen heeft of niet goed wordt gevoed, kunnen ze hun persoonlijkheid beginnen te verliezen, stoppen met normaal eten of zelfs te veel eten omdat ze hongerig zijn naar genegenheid, zoals een mens zou zijn. Om hun spieren in topvorm te houden, moet dit ras elke dag minimaal 90 minuten bewegen.

Opvoeding

Deze hond is niet zo geschikt voor de beginnende hondenliefhebber. Een Cane Corso past uitstekend bij rustige mensen met een natuurlijk overwicht. Laat hem als pup kennismaken met veel verschillende situaties, mensen en dieren. Extra aandachtpunt in de puppytijd moet uitgaan naar het socialiseren met andere honden.

Een Cane Corso trainen

Het hondenras Cane Corso is ongelooflijk slim en kan veel verschillende commando’s aanleren. Als je een goede band hebt met je huisdier, hoef je soms niet eens een riem te gebruiken; de hond zal begrijpen wat je wilt zonder formeel getraind te zijn. Dit vereist een goed opgevoede hond, met een sterke leiderschapspositie.

Wees vanaf jonge leeftijd een zelfverzekerde, sterke leider en gebruik commando’s in het dagelijks leven. Als je je huisdier iets lekkers wilt geven, zeg hem dan eerst te gaan zitten en beloon hem als hij geluisterd heeft. Je Cane Corso-hond zal agressief, ongelukkig of dominant zijn, omdat ze je gewoon niet leuk zullen vinden en respecteren als je geen zelfverzekerde leider bent.

Als je een grote hond hebt zoals een Cane Corso, wees dan niet bang. Wees streng en straf de hond indien nodig, en geef het speeltje alleen als hij je dat opdraagt. Als hij slecht is, laat hem dan wachten om te eten. Het is belangrijk dat u zelfverzekerd bent rond uw huisdier en dat u zelfvertrouwen en onafhankelijkheid ontwikkelt toen uw huisdier een tiener was. Laat uw huisdier voor een korte tijd alleen, in uw tuin of appartement als u een huis bezit.

Verzorging

Cane Corso’s hebben kort haar en hoeven niet vaker dan één keer per week te worden geborsteld. Wanneer de Cane Corso in de verharingsperiode zit biedt een rubberen massagehandschoen uitkomst om de losse en dode haren effectief uit de vacht te verwijderen. Ook moeten hun ogen en oren regelmatig worden schoongemaakt en moeten hun nagels drie keer per maand worden geknipt. Was uw hond minstens één keer per week, tenzij zijn vacht extra vet is, in welk geval hem vaker wast.

Veelvoorkomende ziektes

Cane Corso is een zeer gezond ras en de eigenaren van deze honden gaan zelden naar de dierenarts. Maar er doen zich nog steeds enkele problemen voor:

  • heupdysplasie;
  • entropion;
  • ectropion;
  • kersenoog;
  • demodectische schurft (kan worden geërfd);
  • maagverdraaiing, ook bekend als “torsie van de darmen”.

Cane Corso Depositphotos_318679530_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 438

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!