...

Hamiltonstovare

Hamiltonstovare-of-Zweedse-foxhound-Depositphotos_42119011_S
5
(257)

Hamiltonstovare of Zweedse foxhound

De Hamiltonstovare of Zweedse foxhound is een Zweedse jachthond gefokt om op vossen en hazen te jagen. Door hun opvallende uiterlijk zijn ze populair bij exposanten van showhonden. Behalve dat ze worden gebruikt om te jagen, voeren de Hamiltonstovare ook andere taken uit, zoals het assisteren van blinden en het vinden van verloren voorwerpen. Sinds eind jaren negentig worden ze in Amerika ook als hulphond gebruikt. De band van deze honden met hun baasjes maakt ze perfect voor het assisteren bij veel verschillende taken.

Hamiltonstovare – FCI Rasgroep 6

De Hamiltonstovare behoort tot de rasgroep van de Drijvende honden, zweethonden en aanverwante rassen.

Land van herkomst: Zweden
Huidige en oorspronkelijke taken: Drijver op hazen en vossen

Temperament: Vriendelijk, Energiek, Geduldig, Dapper, Evenwichtig, Toegewijd
Andere namen: Zweedse foxhound, Hamiltonstövare (Hamiltonstovare), Hamilton Hound, Swedish Foxhound

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 53 en 60 cm. – Teven tussen de 50 en 57 cm.
Gewicht: Ze wegen tussen de 25 en 30 kg.

Hoofd
Hamiltonstovare’s hebben een lang, droog hoofd. De stop is duidelijk. De oren zijn redelijk hoog aangezet en worden hangend gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is middelmatig lang en krachtig gebouwd. De Hamiltonstovare heeft een diepe borst die verder dan de ellebogen reikt. De buiklijn is licht opgetrokken. De staart reikt tot aan de sprongen. De benen zijn goed gehoekt en gespierd. Ze hebben een lange gespierde hals, en heeft geen losse keelhuid.

Vacht: Gladde, dichte vacht.
Kleuren: De hals, staart en rug zijn zwart. Wit komt voor op de staart, borst, benen en de snuit. De overige delen zijn bruin.

Hamiltonstovare-of-Zweedse-foxhound-Depositphotos_96871232_S

Gedrag

Hamiltonstovare zijn koninklijke, veelzijdige honden die worden gekoesterd als huisdieren, jachtgezellen en showhonden. Ze hebben een ongelooflijk sterk reukvermogen waardoor ze hun neus kunnen volgen waar ze ook gaan. Daarom heeft de Zweedse foxhound een hek of leiband nodig. Deze geurhonden hebben echter een hoge prooidrift voor zowel geuren als bezienswaardigheden. Bijgevolg zijn sommige Hamiltonstovare geweldige racers.

De Zweedse foxhound is een constante bron van frustratie voor opvangcentra en fokkers in de Verenigde Staten. Als ras zijn ze koppig en moeilijk te trainen. Ondanks deze eigenschappen zijn ze extreem gemotiveerd om te eten en hebben ze weinig onderhoud nodig. Ze verliezen zelden haar en zijn perfect geschikt om in een huis te wonen.

Karakter

De Hamiltonstovare heeft een vriendelijk, rustig karakter. Het reukvermogen is uitstekend en het jachtinstinct is groot. Ze zijn vrij meegaand. De Hamiltonstovare laat zijn stem horen als er onraad is, maar is geen waakhond. Ze zijn extreem loyaal aan hun families en zijn geweldige hulphonden. Ze zijn ook erg oplettend en kunnen waarschuwen voor medische of psychologische problemen. Deze honden kunnen gemakkelijk overweg met andere huisdieren en mensen in het algemeen. Het Hamilton-hondenras heeft een hoge prooidrift en is mogelijk niet geschikt voor huizen met kleine huisdieren zoals muizen of zelfs katten. Ze zijn echter gemakkelijk te trainen en zeer gemotiveerd door voedsel. Ze kunnen worden getraind om bijna elke taak uit te voeren.

Sociaal

Ze kunnen het van nature goed vinden met andere honden. Ook de omgang met kinderen is goed. Met huisdieren zoals katten en konijnen moeten ze goed gesocialiseerd worden. Dit kan veel verschil maken. Tegenover vreemden zijn ze vriendelijk.

Omgang

De is een Zweedse foxhound is een actief hondenras dat ook een uit-schakelaar heeft. Ze kunnen vrij gemakkelijk overschakelen tussen actief zijn en rusten. Ze hebben elke dag minstens 20 minuten hardlopen nodig, evenals wat mentale stimulatie. Bovendien kan de Zweedse foxhound van de ene dag warm op de bank blijven en de volgende dag een wandeling van 15 km maken. Hamiltonstovare zijn intelligente jachthonden die graag bij hun mensen zijn en dingen doen om hen gelukkig te maken. Ze gedijen goed wanneer ze tijd doorbrengen met hun gezin en hebben een veilig omheinde tuin nodig.

Beweging

Dit hondenras heeft erg veel beweging nodig. Neem ze mee op lange wandelingen. Laat de hond alleen onaangelijnd lopen wanneer het geen kwaad kan. Door het aangeboren jachtinstinct willen ze nog weleens de benen nemen.

Opvoeding

Ze zijn aanhankelijk naar hun gezin, maar tevens eigenzinnig. Het is een zelfstandig werkende hond. Daardoor kan de opvoeding langdurig zijn. Deze hond heeft dan ook een eigenaar met veel geduld nodig. Met een zachte en consequente aanpak bereikt u de beste resultaten. Besteed veel aandacht aan het bij de baas komen op commando.

Verzorging

De Zweedse foxhound ziet er geweldig uit met regelmatige nagel- en gebitsverzorging. Ze hebben ook maar één keer per maand een bad nodig en zijn niet geneigd om te kwijlen. Ze verliezen slechts een kleine hoeveelheid vacht in de lente en de herfst.

Hamiltonstovare-Depositphotos_97124182_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 257

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!