...

Maltezer

maltezer hond
4.7
(523)

Maltezer

De Maltezer is extreem levendig en speels. Het zijn echte gezelschapshonden die dol zijn op mensen en blijven graag dicht bij hen. Sommige Maltezers kunnen soms geïrriteerd raken bij kleinere kinderen, hoewel hun socialisatie op jonge leeftijd deze gewoonte zal verminderen. Dit sneeuwwit hondenras is uiterst volgzaam, onbevreesd, aanhankelijk, intelligent, zachtaardig en speels.

Echt het perfecte hondenras voor op een appartement of stedelijke woning. Deze honden vragen dan ook geen grote tuin. Een wandeling in de stad is meer dan genoeg. Maltezers zijn goede waakhonden en laten zich dan ook graag horen. Eigenaars ervaren dit soms wel eens als ongewenst gedrag. Dit gedrag moet dan ook zo snel mogelijk aangepakt worden met de juiste opvoeding.

Maltezer – FCI Rasgroep 9

De Maltezer behoort tot groep van de gezelschapshonden en dwerghonden.

Land van herkomst : Malta, centrale Middellandse Zeegebied
Huidige en oorspronkelijke taken : Gezelschapshond.
Andere namen : Bichon Maltese, Maltezer Terriër, Maltezer leeuwtje
Levensverwachting : 12 tot 15 jaar
Temperament : Volgzaam, Onbevreesd, Aanhankelijk, Intelligent, Levendig, Reactief, Zachtaardig, Actief, Speels

Uiterlijk

Gewicht – Mannelijk : 3–4 kg, Vrouwelijk: 3–4 kg
Schouderhoogte – Mannelijk : 21–25 cm, Vrouwelijk: 20–23 cm

Hoofd
Maltezers hebben duidelijke wenkbrauwbogen. De stop is diep. De oren zijn driehoekig van vorm en worden hangend, dicht tegen de schedel gedragen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is langer dan hoog. De rug is recht. De borst reikt verder dan de ellebogen. De staart is dik bij de aanzet en loopt in een punt toe. De voeten zijn rond met gebogen tenen.

Vacht van de Maltezer

De Maltezer heeft een dikke, glanzende vacht. De vacht is lang en zijdeachtig. Sommige Maltezers hebben mogelijk krullend haar (vooral achter de oren), maar dit wordt als een fout beschouwd. De kleur van de vacht is puur wit. Een bleke ivoren tint is toegestaan ​​op de oren. In sommige standaarden is een puur witte vacht met een beetje citroenmarkering toegestaan.

Maltezers hebben geen ondervacht. Net als hun familieleden, de poedel en Bichon Frisé, worden ze beschouwd als grotendeels hypoallergeen en veel mensen die allergisch zijn voor honden zijn mogelijk niet allergisch voor Maltezers. Een dagelijkse vachtverzorging is noodzakelijk. Sommige mensen geven er de voorkeur aan dat hun hond een korte vacht heeft. De meest voorkomende snit voor de Maltezer wordt het “puppy-kapsel” genoemd. Trimmers scheren dan het hele lichaam (rok, benen / voeten, borst, hoofd en vacht) tot een korte lengte dat meestal minder dan 2,5 cm omvat.

Onderhoud en verzorging van de Maltezer

Vachtverzorging

De Maltezer heeft minstens twee tot drie keer per week een vachtbehandeling nodig (lange vachten). Honden met een puppykapsel hoeven natuurlijk minder vachtverzorging. Witte honden worden heel snel vies en speelvogels moeten dikwijls in bad. Voor ze in bad gaan is het aan te raden om de vacht volledig vrij te maken van klitten. Zo niet zal je nadien de klitten heel moeilijk kunnen verwijderen. Gebruik goed materiaal, zoals borstels en kammen van goede kwaliteit speciaal voor de vachtverzorging en het toiletteren van de Maltezer.

Verzorging oren en trimmen

De meeste Maltezers bezoeken regelmatig (om de 4-6 weken) een professionele trimmer die helpt om de vacht te verzorgen, hun nagels te knippen en hun oren schoon te maken. Houd er rekening mee dat de oren van het huisdier alleen mogen worden behandeld met een speciale oplossing die door de dierenarts is voorgeschreven. In dit geval moet het gebruik van wattenstaafjes worden vermeden.

Verzorging ogen

De meeste honden van dit hondenras hebben de neiging om actief tranen vrij te geven. Daarom kan je gebruik maken van speciaal oogwater en doekjes. Ze helpen het ongemak van het dier te verminderen en houden hun ogen in goede staat. Dat is ook de reden dat er bruine strepen onder de ogen zichtbaar worden.

Tanden

Maltezers hebben extra tandzorg. Deze honden hebben de neiging om veel tandproblemen te ontwikkelen. Zonder de juiste zorg kunnen geïnfecteerde tanden uitvallen als de hond ouder wordt. Poets de tanden dagelijks met een zachte tandenborstel en speciale hondentandpasta om tandproblemen te voorkomen.

Oorsprong

Algemeen wordt aangenomen dat de Maltezer afkomstig is van het eiland Malta. Soms wordt als herkomst Melita opgevoerd, maar dat is de oude aanduiding voor Malta. Sommigen spreken over het Adriatische eiland Mljet, dat eveneens Melita genoemd werd. Het ras zou ongeveer 900 jaar voor Christus ontstaan zijn uit een aantal inheemse rassen. De maltezer is stamvader van een aantal rassen zoals de Yorkshire, de Bolognezer, de Havanezer en de Bichon Frisé.

Kunstenaars, schrijvers en dichters vereeuwigden dit ras in hun werken. De vermelding van de Maltezer is te vinden in de kunstwerken van Griekenland, Egypte en Rome. Zelfs Aristoteles noemde dit ras. Maar de Grieken richtten hele graven op voor hun dode schoothondjes. Opgravingen in Egypte hebben ook aangetoond dat deze honden zeer werden gewaardeerd in de oude Egyptische cultuur. Jarenlang geloofden Europeanen dat Maltese schoothondjes mensen kunnen genezen.

Ondanks het feit dat honden van dit ras het Romeinse rijk hebben overleefd, werden de Maltezers in de 17-18 eeuwen bijna vernietigd als gevolg van mislukte fokexperimenten om de grootte van de hond te verkleinen. Na dit catastrofale experiment zijn fokkers van poedels en spaniels actief bezig geweest om het ras te herstellen. In de VS verscheen de Maltese schoothondje voor het eerst aan het einde van de negentiende eeuw.

Gedrag en karakter van de Maltezer

De Maltezer is een zeer zachtaardig, maar ook onverschrokken hondenras. Glamoureus wit haar geeft het dier een speciale nobele uitstraling, maar vergeet niet dat uiterlijk bedrieglijk kan zijn. Dit ras is erg speels en energiek. Maltezers zijn uitstekende metgezellen, ze zijn succesvol in behendigheid en gehoorzaamheid, evenals in speuren. Bovenal zijn deze huisdieren graag bij hun familie.

Het Maltese schoothondje reageert erg goed, bovendien kan hij goed omgaan met de taken die waakhonden met zich meebrengen. Deze honden leren snel, vooral als je beloningen gebruikt voor correct uitgevoerde bevelen. Deze honden zijn gek op leuk hondenspeelgoed en een zachte hondenmand.

maltezer hond

Sociaal

Het zijn zeer sociale honden. Ze gaan uitstekend om met soortgenoten en andere huisdieren. Sommige Maltezers kunnen soms geïrriteerd raken bij kleinere kinderen en moeten tijdens het spel onder controle worden gehouden, hoewel hun socialisatie op jonge leeftijd deze gewoonte zal verminderen. De eigenaar moet wel rekening houden dat kinderen de hond in zijn waarde laten.

Omgang en beweging

Maltezers zijn erg actief in huis en geven de voorkeur aan een normale gezinswoning. Een tuin is niet nodig. Om deze reden doet het ras het ook goed in appartementen en herenhuizen. Driemaal daags een blokje om is in principe voldoende voor honden van dit ras. Wilt u echter actieve wandelingen maken, dan zal de Maltezer u met plezier vergezellen. Sommige Maltezers kunnen last hebben van verlatingsangst.

Opvoeding en trainen van de Maltezer

Maltezers zijn erg eenvoudig te trainen en op te voeden. Wees consequent en duidelijk en geef de commando’s op een vrolijke manier. Ze zijn erg gevoelig voor harde woorden, het ras mag absoluut niet met harde hand opgevoed worden.

Als je deze hond beloont met veel lof en traktaties, dan zullen ze alles doen om de eigenaar te behagen. Sommige huisdieren zijn misschien te onafhankelijk van aard, maar dit kan gemakkelijk worden aangepakt als u het juiste beloningssysteem gebruikt. Nadat de hond zich realiseert dat hij een traktatie krijgt voor de correct voltooide taak, zal hij nog ijveriger zijn in het voldoen aan uw eisen.

Honden van kleine rassen mogen nooit worden onderdrukt of met agressie getraind worden. Dit kan leiden tot agressie van het dier. Mishandeling of een fysieke straf zal de hond doen wantrouwen en intern protest veroorzaken, evenals het vertrouwen in zijn eigenaar verliezen.

De hoofdregel tijdens de training is de beloning voor gehoorzaamheid en het negeren van ongehoorzaamheid. De meeste experts zijn geneigd te geloven dat het trainen Maltezers moet beginnen op de leeftijd van zes tot acht maanden. De opvoeding kan wel starten vanaf de eerste dagen na aankomst van je puppy.

Maltezer puppy

Als u de eigenaar wilt worden van een absoluut gezonde Maltezer, koop dan een puppy alleen bij vertrouwde Maltezer fokkers of ga via de Maltezer kennelclub . U moet er zeker van zijn dat de puppy’s geen last hebben van genetische of andere ziekten die van generatie op generatie worden overgedragen.

Kleine rassen zijn vatbaar voor verschillende gezondheidsproblemen. Maltezers zijn geen uitzondering. De meest problematische periode is de eerste paar maanden na de geboorte. Hou je aan de voedselvoorschriften van de fokker.

Vanwege de kleine omvang van de hond en puppy, over-beschermen veel eigenaren vaak deze hond. Dit leidt ertoe dat het huisdier angstig wordt. Geef je Maltezer puppy voldoende vrijheid. Hij moet zelf begrijpen wat gevaarlijk voor hem is en wat niet. Tot slot, Maltezers puppy’s zijn erg klein. Laat jonge kinderen niet met hem spelen zonder toezicht van volwassenen, om het dier niet te verwonden.

 

maltezer puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 523

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!