...

Podengo Português

podengo karakter
4.7
(162)

Podengo Português of Portugese Podenco

De Podengo Português is een gepassioneerde jachthond die goed kan speuren, apporteren en jaagt op konijnen, ratten, herten en wilde zwijnen. Met kinderen kan de Podengo Português goed overweg waardoor ze ook een goede gezinshond zijn. De Podengo Português is het meest geschikt voor sportieve mensen want deze jager heeft veel beweging nodig. Ze zijn vrolijk en heel sociaal. Dit hondenras wordt geclassificeerd als windhond en heeft de bijnaam van ‘Portugese konijnenhond’.

Podengo Português – FCI Rasgroep 5

Podengo Português behoort tot de groep van Spitsen en Oertypes.
Land van herkomst : Portugal
Gebruik : Jachthond
Temperament : Intelligent, Levendig, Actief, Vriendelijk, Gezellig, Taai
Levensverwachting : 12 tot 14 jaar

Rasbeschrijving en geschiedenis van de Podengo Português

De Podengo Português is een hondenras dat afkomstig is uit Portugal. Deze jager wordt geclassificeerd als windhond en bestaat uit drie formaten. Een volwassen dier wordt tussen de 20 en de 70 centimeter hoog. De grotere honden worden gebruikt voor de jacht en de kleinere als gezinshond. Alle drie de formaten kennen een kortharige (pêlo liso) en ruwharige variant (pêlo cerdoso). De Podengo Português behoren tot de rasgroep van de Primitieve Jachthonden. Ze worden echter ook als waakhond gebruikt. Afgezien van de schofthoogte is de rasbeschrijving vrijwel identiek.

De gladharige Podengo Português komt in Portugal voor sinds de vijfde eeuw, maar het ruwharige type is pas in de twintigste eeuw ontstaan door een kruising. Podengo’s werden gebruikt voor de jacht op wild. Het kleine type honden jaagden op konijnen en de middelgrote en grotere honden werden gebruikt voor de jacht op herten en everzwijnen. Op Portugese schepen werden de kleine honden ingezet als rattenvanger.

Podengo Portugues puppy

Karakter

De Podengo Português is levendig, opmerkzaam en betrouwbaar. Door hun alerte aard zijn het goede waakhonden waar je zeker kan op vertrouwen. Binnen het gezin passen ze zich goed aan en kunnen goed omgaan met oudere kinderen en andere dieren. Hoewel ze sympathiek zijn, zijn het uitstekende waakhonden die hun familie waarschuwen door te blaffen.

Omgang en beweging

Om te voorkomen dat deze honden zich gaan vervelen is het van belang dat ze voldoende beweging en training krijgen. Zoals bij alle jacht en windhonden staat beweging op de eerste plaats. Deze honden hebben een zeer sportieve eigenaar nodig die genoeg tijd over heeft om lange wandelingen van minstens een uur per dag te maken. Hardlopen vinden ze eerlijk. Je zal ze dan ook vinden in bepaalde takken van hondensporten zoals behendigheid, fly-ball, jacht of dogdance.

Door hun primitieve aard is de Podengo Português niet aanbevolen voor de beginnende hondenbezitters en wordt ook niet aanbevolen voor een leven op een appartement. Ze vereisen een veilig omheinde tuin waar ze vrij kunnen spelen en ravotten. Let wel op, deze honden kunnen hoog springen en daarnaast goed graven. Daarom moet het hekwerk minstens 4 tot 6 meter hoog zijn en tevens ingegraven worden.

Trainen en opvoeden van de Podengo Português

Deze levendige, actieve, intelligente en bescheiden honden zijn goed op te voeden tot een sportieve en uitstekende huishond. Laat dit Portugees hondenras van jongs af aan kennis maken met zoveel mogelijk mensen en honden zodat ze zich ontwikkelen tot zelfverzekerde en gehoorzame honden. Laat ze samen met kinderen opgroeien. De Podengo Português vereist een basis gehoorzaamheidstraining die op jonge leeftijd moet beginnen.

Deze honden zijn verstandige en goede leerlingen die consequent, maar met een zachte hand moet opgevoed worden. Wanneer het commando ‘hier’ eenmaal is aangeleerd kunnen ze onaangelijnd vrij gelaten worden, maar zullen indien ze afdwalen hun eigenaar in de gaten houden en u volgen. De opleiding op het gebied van behendigheid mag nooit vóór de leeftijd van zes maanden starten om hun groeiende botten te beschermen.

Verzorging van de Podengo Português

De Podengo Português heeft niet veel verzorging nodig. Wekelijks een kleine kambeurt om dode haren te verwijderen. Let vooral op de oren. Controleer regelmatig de oorschelpen, maar gebruik geen watten bij het schoonmaken van de oren. Het is beter om een ​​zacht doekje te gebruiken. Het dagelijks poetsen van de tanden is nodig, dit voorkomt tandplak en slechte adem.

Vachtverzorging van de Podengo Português

Afhankelijk van het type Podengo Português zijn er twee vachtvariëteiten: Glad of ruwharige. De gladde vacht is van gemiddelde lengte en heeft een harde textuur. De ruwhaar is langer in lengte, grof van structuur. Deze twee soorten vachten vragen vrij weinig onderhoud maar moeten regelmatig gekamd worden om dode haren te verwijderen en tevens in goede conditie te houden. Het is aan te raden deze honden niet meer dan vier keer per jaar te wassen. Veelvuldig wassen heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de vacht.

Portugese podengo

Gezondheid en ziekten

Dit hondenras is vrij gezond, maar zijn gevoelig voor volgende ziekten zoals heupdysplasie en patella luxatie. Laat je hond minstens elke jaar onderzoeken door een dierenarts.

Podengo Pups

Zoals we eerder al schreven, is de Portugese Podenco niet geschikt voor sommige mensen om volgende reden. Deze honden vragen veel aandacht door hun sportieve eigenschappen. Deze  passen ook niet op een appartement, of een huis zonder tuin. Er is ook de mogelijkheid een om een Portugese Podenco te adopteren. Via bepaalde stichtingen in Nederland kunt u Portugese asielhonden adopteren. U kunt het beste contact opnemen met één van de adoptiemedewerkers.

Ga je voor een Portugese Podenco puppy, dan kies je best voor een puppy met stamboom en vraag je meer info over dit hondenras aan een erkende fokker, een Portugese Podenco kennelclub of rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Zoek mooie hondennamen voor een Portugese Podenco. Gebruik een aangename, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden en weet je hond duidelijk wat je verlangt van hem.

Podengo Portugues

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 162

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!