...

Oud Duitse Herdershond

Oud Duitse Herdershond
3
(22)

Oud Duitse Herdershond – (nog) niet erkend door FCI

honden in deze groep zijn nog niet erkend door de F.C.I.

Land van herkomst
Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond en gebruiks-
hond voor uiteenlopende
doeleinden.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 60 en 65 centimeter.
Teven tussen de 55 en 60 centimeter.
Gewicht
Reuen wegen tussen de 30 en 40 kilo.
Teven wegen tussen de 22 en 32 kilo.
Hoofd
Het hoofd is wigvormig en in proportie met het lichaam. De breedte van het voorhoofd tussen de oren is matig breed. Het hoofd van schedelbasis tot stop is van de voor- en zijkant gezien licht gewelfd. De bovenkant van het hoofd en snuit zijn eveneens ongeveer gelijk. Het voorhoofd loopt (van bovenaf gezien) van de oren tot de neuswortel gelijkmatig af naar de iets schuin lopende snuit, zonder een te uitgesproken welving bij de stop. De kaken zijn sterk ontwikkeld. De bovenkant van de snuit is recht, zonder deuken of kromming. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam van de Oud Duitse Herdershond is sterk en solide. De rug is matig lang, stevig, goed gespierd en sterk van botten. De lende is breed, kort, goed ontwikkeld en gespierd. De borst is matig breed, beginnend bij de ribben is hij diep en ruim. De spronggewrichten zijn goed ontwikkeld en krachtig, de middenvoet staat recht onder het spronggewricht. De voeten zijn ovaal met goed gebogen tenen.
Vacht
De Oud Duitse Herder komt voor in langhaar en langstokhaar met onderwol. Ze hebben een dichte sluitende dubbele vacht van middelgrof, zacht haar. Het hoofd, snuit en de achterkant van de oren en voorkant van de benen zijn bedekt met kort glad haar. De nek heeft uitgesproken manen die reiken tot de borst. Aan de oren, achterkant van de benen en onderkant staart eveneens uitgesproken manen.
Kleuren
Zwart met roodbruin, goudbruin tot lichtgrijs. Totaal zwart zonder anderskleurige vlekken, geheel grijs, grijs met donkergrijs wolkjesmotief, zwart zadel en zwart masker.

Gedrag

Karakter
Ze hebben een stabiel karakter. De hond is zelfverzekerd, nieuwsgierig, zonder onnodige agressie, alert en makkelijk te trainen. Om dienst te doen als Waak-, geleide- en diensthond dient hij over de nodige moed, vechtlust en doorhoudingsvermogen te beschikken.
Sociaal
De Oud Duitse Herdershond kan het goed vinden met kinderen. Houd er rekening mee dat ze uw kinderen zullen verdedigen tegenover vriendjes. Tegenover onbekenden zijn ze waakzaam. Bekenden worden enthousiast begroet. Zijn ze goed gesocialiseerd, dan kunnen ze het uitstekend vinden met andere huisdieren. Ook de omgang met andere honden is goed.

Omgang

Beweging
Houd deze hond niet alleen als huishond. Maak geregeld lange wandelingen, laat hem naast de fiets rennen, apporteren of zwemmen. Ze zijn redelijk erfvast.
Opvoeding
De Oud Duitse Herdershond is zeer intelligent. Commando’s leren vinden ze leuk en leren ze erg snel. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem. Wees eerlijk en consequent, dan zal de opvoeding geen problemen geven.
Verzorging

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3 / 5. Aantal beoordelingen: 22

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!