...

Australian Shepherd

Australian Shepherd
5
(209)

Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een slimme en intelligentie hond die graag werkt voor zijn eigenaar. Het zijn waakse honden maar blaffen alleen als het nodig is. Ze zijn gek op hun eigenaar en kunnen het goed vinden met andere huisdieren. Ook met kinderen kunnen ze goed opschieten. Hij zet zijn gezin op nummer één maar is niet ieders vriend. Train de hond tijdig en op de juiste en aangepaste manier om een leuke en gehoorzame hond te verkrijgen. Niettegenstaande de Australian Shepherd goed omgaat met kinderen is het aan te raden deze niet met kleine kinderen alleen te laten. Dit geldt voor veel schapenhoeders en veedrijvers die instinctief handelen.

Hoewel de naam van het ras letterlijk klinkt als de Australian Shepherd Aussie, is het ras eigenlijk ontstaan ​​in de Verenigde Staten. De naam klinkt precies hetzelfde omdat de voorouders van de Aussies uit Australië zijn gehaald – de Scottish Border Collie. In de Verenigde Staten werden ze gekruist met een aantal andere rassen, ook op een natuurlijke manier – vrij onder de honden van de buren.

Het Aussie-hondenras werd rond 1840 naar de Verenigde Staten gebracht en werd in de westelijke staten veel gebruikt als herdershond om vee te helpen hoeden in ontwikkelde open ruimtes. Amerikaanse boeren en kolonisten waardeerden hun verbazingwekkende intellect, grote toewijding en uithoudingsvermogen. Dankzij deze kwaliteiten kunnen Aussies alle ontberingen van het leven in halfwilde omstandigheden doorstaan ​​en mensen de nodige ondersteuning bieden.

Australian Shepherd Depositphotos_2219950_S

Australian Shepherd – FCI Rasgroep 1

Behoort tot de rasgroep van schapenhoeders en veedrijvers.

Temperament : Voorzichtig, Gehoorzaam, Energiek, Loyaal
Levensverwachting : 13 tot 15 jaar

Land van herkomst : Verenigde Staten
Huidige en oorspronkelijke taken : Herdershond

Aussie is een andere naam voor de Australian Shepherd.

Uiterlijk Australian Shepherd

Schouderhoogte :
Reuen tussen de 50 en de 58 centimeter.
Teven tussen de 45 tot 53 centimeter.

Gewicht : Mannelijk: 25–32 kg, Vrouwelijk: 16–25 kg

Hoofd : Een krachtig hoofd, met een platte of iets bolle schedel. De hangende oren zijn middelmatig groot en driehoekig van vorm. De ogen zijn amandelvormig.
Lichaam : Het lichaam is iets langer dan hoog. Heeft van nature een korte staart. De Australian Shepherd heeft stevige benen en compacte voeten.
Vacht : Een rechte of lichtgolvende halflange vacht. Ze hebben manen rond de hals die vooral bij reuen te zien is.
Kleuren : Blue merle, red merle, effen zwart of bruin.

Geschiedenis en afkomst van de Australian Shepherd

De Australische herder is een hondenras dat afkomstig is uit de Verenigde Staten. De oorsprong ligt in Noord-Amerika, waar fokkers Europese en Australische honden kruisten. Australië en de Verenigde Staten trokken in de jaren 1700 veel werknemers aan uit het Verenigd Koninkrijk en Europa. Buitenlandse boeren begrepen dat ze het zonder hun honden niet konden redden in het buitenland, dus iedereen bracht honden mee.

Als gevolg hiervan kwamen tientallen verschillende soorten herdershonden naar Australië. De Schotten brachten langharige collies mee. De Britten hadden Smithfield en Cumberland Shepherd honden. Engelse boeren uit Wales hadden zo hun eigen grijze Welsh-herdershonden, Welsh-collies, zwarte en tan Welsh herders, Welsh-hilmans en grijsblauwe Welsh-herders.

Een eerste fokboek werd voor de Australian shepherd pas rond 1970 opgestart. Sinds de jaren 1990 voert de American Kennel Club (AKC) ook een fokboek voor Australian shepherds en heeft een eigen rasstandaard ontwikkeld, die sinds 1993 van kracht is. Pas sinds 1996 is de Australian shepherd door het Fédération Cynologique Internationale (FCI) erkend ras. De eerste Australische Herdershonden dateren van de 20ste eeuw en werden in de Verenigde Staten op boerderijen en ranches ingezet als veedrijvers en herdershonden.

Gedrag en Karakter van de Australian Shepherd - australian shepherd dog puppy runnings outdoors summer - Depositphotos_17378733_S

Gedrag en Karakter van de Australian Shepherd

Australian Shepherds werden aanvankelijk gefokt als werkhond, helper en gezelschapshond voor boeren en hun families. Dit is nog steeds zo, deze honden zijn harde werkers en vertoeven graag in de buurt van de eigenaar. Ze worden gekenmerkt door hun evenwichtig karakter, hun energie en activiteit. Het zijn zeer aanhankelijk en vrolijke honden. Ze hebben een sterke drang om hun eigenaar te plezieren.

Deze honden trainen graag en voldoen met vreugde aan nieuwe taken. Taken voeren ze perfect uit, maar een beloning mag achteraf niet ontbreken. Kort samengevat, de Australian Shepherd is zeer intelligent, slim en leergierig. Ze zijn alert en waakzaam en zeer trouw aan hun baas. Tijdens het werk is deze hond onvermoeibaar.

Hoe Sociaal is de Australian Shepherd

De Australian Shepherd is van nature een sociale hond. Socialiseer de hond met kinderen van begin af aan. Als het huisdier alleen thuis wordt gelaten, zal hij zich vlug vervelen. Meubels en andere huishoudelijke voorwerpen zijn op dat moment niet meer veilig. Aussies houden van kinderen en gaan er ook goed mee om. Maar met buitenstaanders gedragen Australiërs zich enigszins op hun hoede. Ze zijn vriendelijk met andere honden. Train de hond tijdig en op de juiste manier om een leuke en gehoorzame hond te verkrijgen. Niettegenstaande deze honden goed omgaan met kinderen is het aan te raden deze niet met kleine kinderen alleen te laten. Dit geldt voor veel schapenhoeders en veedrijvers die instinctief handelen.

Omgang en Beweging

De Shepherd is een energieke hond die meer dan 3 maal per dag een wandeling nodig heeft. Het zijn echt geweldige honden om te wandelen en te sporten. Deze honden kunnen niet stil blijven zitten, ze houden van lopen, springen en spelen. Het is een hond waarmee men in veel hondensporten kan meedoen. Zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball en doggydance. Zoals bij alle snelgroeiende hondenrassen moet er in het eerste levensjaar van de hond extra voorzichtig worden gedaan om overbelasting van gewrichten te voorkomen. Snelle wendingen in het spel kunnen dan ook gedurende de snelle groeifase het beste worden vermeden.

Australiërs zijn van nature actief en mobiel, ze kunnen meerdere tientallen kilometers per dag lopen, dus het is ondraaglijk dat ze de hele dag in een gesloten ruimte vertoeven. Om hun gezondheid en welzijn te behouden, moeten ze hun spieren opbouwen en behouden, herdershonden hebben beweging in open ruimte nodig.

Ze moeten voortdurend worden voorzien van een verscheidenheid aan fysieke activiteit. Ze zullen zich niet vervelen met joggen of fietsen en u kunt ze veilig meenemen tijdens wandelingen, trektochten en picknicks.

De Australian Shepherd verzorgen

De vacht van een Australian Shepherd is van gemiddelde lengte en heeft redelijk wat vachtverzorging nodig. Het wordt aanbevolen om de Australian Shepherd een paar keer per week te borstelen met een borstel of kam. Dit verwijdert perfect haaruitval en verbetert ook de bloedcirculatie. Tijdens het verharen moet deze procedure vaker worden uitgevoerd. Hierdoor blijft de vacht in een goede conditie. Gebruik de juiste borstels en kammen tijdens de vachtverzorging.

Minstens een keer per maand moeten de nagels van de hond worden geknipt. De tanden hebben natuurlijk ook hun dagelijkse tandverzorging nodig zoals dit bij alle hondenrassen het geval is. Hoe gezond is je hond ? Het is noodzakelijk om minstens één keer per jaar het huisdier preventief te laten onderzoeken door een dierenarts.

Australian-Shepherd-Puppy- - Puppy australian shepherd plays

Opvoeding en training van de Australian Shepherd

Het zijn intelligente honden die graag werken voor hun eigenaar. Om de pup op te laten groeien tot een evenwichtige hond moet u hem in contact brengen met zoveel mogelijk mensen, dieren en bepaalde situaties. Als je het dier op de juiste manier grootbrengt zijn er nadien ook geen problemen met oorzaakloze agressie, vijandigheid en andere soortgelijke manifestaties. Integendeel, uw hond zal zich geweldig voelen, zowel in familiekring als in uw vriendenkring. Begin met een vroege socialisatie en maak contact met mensen van alle leeftijden, evenals een constante communicatie met andere honden. Overigens is het beter om dit ras op jonge leeftijd aan katten en honden voor te stellen.

Hij leert snel en gemakkelijk. Is eenvoudig op te voeden, zorg ervoor dat deze hond iets te doen krijgt. Wanneer u de hond consequent opvoedt, zal hij vrij snel commando’s aanleren. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem, een harde opvoeding is niet aangewezen. Laat de hond op jonge leeftijd veel positieve ervaringen opdoen, dit komt de karaktervorming ten goede. Met het trainen en opvoeden kan je best zo snel mogelijk beginnen, het corrigeren van ongewenst gedrag is noodzakelijk.

Veelvoorkomende ziektesbij de Australian Shepherd

Net als elk ander ras is de Aussie vatbaar voor bepaalde ziekten, waaronder:

  • heupdysplasie – een erfelijke ziekte;
  • elleboogdysplasie is ook een erfelijke ziekte die kenmerkend is voor honden van grote rassen;
  • epilepsie – kan worden geërfd;
  • doofheid komt vrij veel voor bij dit ras;
  • osteochondrose;
  • progressieve retinale atrofie;
  • staar;
  • collie-oogafwijking is een erfelijke aandoening die bij sommige honden tot blindheid kan leiden. Dit gebeurt meestal op de leeftijd van 2 jaar en wordt gediagnosticeerd door een dierenarts oftalmoloog. Er is geen remedie voor deze anomalie, maar zoals hierboven opgemerkt, kunnen blinde honden heel goed opschieten met hun andere zintuigen;
  • allergie;
  • Gevoeligheid voor bepaalde soorten pijnstillers wordt vaak gezien bij hoedende rassen, de Australian Shepherd en Collie zijn geen uitzondering.

Australian Shepherd Puppy

Voor de aanschaf van een Australian Shepherd puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker of een rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras. Maak contact met een fokker die pas geboren Australian Shepherd pups heeft. Indien je overgaat tot de aankoop van een Australian Shepherd puppy, vraag aan de fokker om nu en dan een paar foto’s te sturen via mail. Goede fokkers zijn trots op hun pasgeboren pups en jij kan de evolutie van je toekomstige hond volgen.

Zoek mooie hondennamen voor een Australian Shepherd. Gebruik een aangename, maar duidelijke roepnaam. Op die manier kan je tijdens het trainen bepaalde commando’s gemakkelijk en duidelijk overbrengen. Zo ontstaan er ook geen misverstanden en weet je hond duidelijk wat je verlangt van hem.

Wat kost een Australian Shepherd Puppy

Een Austalian shepherd puppy met stamboom kost tussen 1000 tot 1500 euro. De kosten van een Australian Shepherd variëren afhankelijk van de fokker, het geslacht en de leeftijd. Een pup zonder stamboom is vaak veel goedkoper, maar of je dan wel met een rasechte Austalian shepherd naar huis gaat is de vraag. Teven in hoeverre zijn ze getest op bepaalde ziekten en aandoeningen? Bezoek enkele hondenshows en hondenclubs waar ze met deze honden showen en trainen.

Australian Shepherd

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 209

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!