...

Curly Coated Retriever

Curly Coated Retriever
5
(195)

Curly Coated Retriever

De Curly Coated Retriever is slim, energiek, vrolijk en luidruchtig. Het is gehoorzaam en toegewijd aan de eigenaar, liefdevol en geduldig met kinderen als ze de hond niet te veel ergeren. Hij is nogal op zijn hoede voor vreemden en kan agressief worden als hij gevaar voelt. Kan goed overweg met andere honden en andere huisdieren.

De Curly-Coated Retriever is een van de oudste retrieverrassen; het is ook een van de meest duurzame. Deze hond is een geweldige jager, een uitstekende zwemmer en een buitengewoon slim dier. Het is ook een sierlijker en eleganter retrieverras, ondanks dat het groter is dan andere retrievers. De naam komt van de gekrulde waterdichte vacht van het ras, die dient als bescherming tegen doornen en ijskoude meren.

Vergelijkbare hondenrassen

Curlies zijn vergelijkbaar met Goldens en Labradors omdat ze zachtaardig en aanhankelijk zijn. Ze zijn echter onafhankelijker en minder behoeftig dan andere retrievers. Ze zijn afstandelijk naar vreemden. Hierdoor zijn ze betere kritische waakhonden dan meer sociale retrievers. Bovendien spelen ze graag met dierbaren en kunnen ze ondeugend zijn. Curlies hebben veel buitentijd nodig om actief te blijven. Als ze geen werk hebben, kunnen ze moeilijk te hanteren zijn.

Curly Coated Retriever – FCI Rasgroep 8

De Curly Coated Retriever behoort tot de rasgroep van de Retrievers, opstotende honden en waterhonden
Land van herkomst: Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond, opzoeken en apporteren van waterwild.
Levensverwachting: 9 tot 14 jaar oud

De Curly Coated Retriever is een van de oudste rassen. Deze hond komt het meest voor in Engeland, Australië en Nieuw-Zeeland. Het ras werd ontwikkeld door kruising tussen de Newfoundlander , de Ierse waterspaniël , de poedel en de Engelse waterspaniël – een oud type dat nu is uitgestorven.

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen ongeveer 68,5 cm. – Teven ongeveer 63,5 cm.
Gewicht: Mannetjes: 32-41 kg – Vrouwtjes: 23-32 kg

Hoofd
De hond heeft een lange schedel. Ze hebben redelijk kleine oren en zijn laag aangezet. Curly Coated Retrievers hebben een schaargebit.
Lichaam
De borst is diep en de ribben zijn goed gewelfd. De staart is recht en loopt in een punt toe. De benen zijn gespierd met ronde compacte voeten. De hals is middelmatig lang en mag niet grof zijn.

Vacht: In elkaar gedraaide krulvacht. De vacht is waterafstotend. Op het hoofd en de benen is het haar kort en zonder krullen.
Kleuren: Effen zwart en effen leverkleur.

Curly Coated Retriever Depositphotos_117177050_S

Gedrag en Karakter

Curly Coated Retrievers zijn intelligent, vriendelijk en soms ook onstuimig. De reuen zijn wat zelfstandiger en dominanter dan de teven. Het reukvermogen is uitstekend ontwikkeld. Ze zijn zeer waaks en in nood springen ze voor hun gezin in de bres.

Sociaal

Met kinderen zijn ze geduldig. Al moeten de kinderen de hond wel in zijn waarde laten. Tegenover vreemden nemen ze een afwachtende houding aan. Met andere honden kunnen ze het redelijk goed vinden. De reuen kunnen zo nu en dan dominant zijn tegenover soortgenoten.

Curly Coated Retriever Depositphotos_71172223_S

Omgang en Beweging

De hond past zich redelijk goed aan en kan gehouden worden als gezinshond. Toch zijn ze onvermoeibaar en zijn ze erg graag bezig. Het best komt de Curly Coated Retriever tot zijn recht in een sportief gezin. Ze zijn dol op zwemmen en apporteren. Wordt er aan zijn bewegingsbehoefte voorzien, dan zijn ze in huis vrij rustig. Krijgt deze hond te weinig beweging, dan kan hij ronduit lastig worden.

Curly Coateds zijn geweldig om thuis te settelen en te ontspannen; ze vereisen echter nog steeds aanzienlijke oefening. Hun huis hoeft niet groot te zijn zolang ze bij hun eigenaar zijn en voldoende ruimte hebben om rond te rennen. Bovendien zou een puppy basistraining voor de Curly Coated Retriever helpen om goede manieren te vertonen, waardoor ze een gemakkelijk huisdier zijn om mee samen te leven. Omdat ze liever tijd met hun mensen doorbrengen, zijn Corgi’s niet het beste ras om voor langere tijd alleen te laten. Ze brengen graag tijd buiten door, maar brengen ook graag tijd door binnen.

Opvoeding

Ze kunnen een beetje eigenzinnig zijn. De hond is vrij laat volwassen. Doordat ze erg intelligent zijn, pakken ze dingen snel op. De eigenaar moet geduld hebben en de training moet de hond uitdaging bieden. Op deze manier leert hij het snelst.

Curly Coated Retriever Depositphotos_320884384_S

Curly Coated Retriever trainen

Het intelligente Curly-Coated Retriever-ras vereist een eigenaar die slimmer is dan zij. Ze moeten op een zachte maar strikte manier worden gedisciplineerd. Een ruwe training zorgt ervoor dat de staart van de Curly gaat draaien en het vergeten van belangrijke details zorgt ervoor dat de hond afgeleid wordt. Bovendien zal het overmatig herhalen van instructies de hond vervelen en ervoor zorgen dat hij zijn interesse in training verliest. Om een Curly Coated Retriever effectief les te geven, is het cruciaal om de leerervaring leuk te maken. Dit zorgt ervoor dat de Curly geniet van wat ze wordt geleerd en aandacht schenkt.

Sommige Curlies doen graag mee aan gehoorzaamheidswedstrijden; sommigen raken echter verveeld door oefeningen die vaak worden herhaald. Nieuwkomers in het ras moeten beginnen met veldwerktraining, maar alleen nadat ze aanzienlijke ervaring en begrip van het ras hebben opgedaan. Dit op een grove manier doen is onverstandig.

Gezondheid Curly Coated Retriever

Curlies hebben een gezonde rasreputatie. Door gewetensvolle screening door fokkers op hart-, ogen- en heupproblemen, zijn er binnen het ras zeer weinig gezondheidsproblemen. Sommige Curly Coated Retrievers hebben echter kanker ontwikkeld. Bloat is een ernstige gezondheidstoestand die dit hondenras treft. Het is eigenlijk gewoon maagdilatatie volvulus, ook wel bekend als een opgeblazen gevoel. Eigenaren moeten op de hoogte zijn van de symptomen en onmiddellijk actie ondernemen.

Verzorging

Vrouwelijke Curly-Coated Retrievers verliezen regelmatig hun vacht. In deze gevallen is een hark met metalen tanden handig om de dode haren te verwijderen. Hierna kunnen eigenaren de vacht van de hond knippen. De meeste eigenaren kiezen ervoor om hun Curly-Coated Retrievers niet te borstelen; ze geloven dat kroezen zal optreden als ze dat doen. Om de krullen te versterken is het eenvoudig om de vacht van de hond regelmatig nat te maken en aan de lucht te drogen. Deze variëteit aan honden vereist geen frequente baden. Zoals alle hondenrassen, moeten hun nagels regelmatig worden geknipt en de oren nagezien worden.

Curly Coated Retriever

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 195

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!