...

Schotse Herdershond

Schotse Herdershond
3.7
(25)

Schotse Herder – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Noord-Engeland en Schotland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond

Andere namen voor de Schotse Herder zijn: Collie, Schotse Collie en Shetland Sheepdog

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 56 en 61 centimeter.
Teven tussen de 51 tot 56 centimeter.
Gewicht
Reuen 20,5 tot 29,5 kilo.
Teven 18 tot 25 kilo.
Hoofd
Het hoofd is stomp en wigvormig. Naar voren toe wordt het hoofd geleidelijk smaller. De voorsnuit en schedel zijn evenlang. Ze hebben kleine tiporen (de bovenkant van de oren blijven hangen). De Schotse Herdershond heeft een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam van dit hondenras is iets langer dan hoog. De borst is diep en breed. De staart wordt hangend gedragen waarbij de punt iets naar boven gebogen wordt. De Schotse herder heeft ovale voeten met tenen die goed gesloten zijn.
Vacht
Er zijn 2 soorten de langhaar is de bekendste. Hij heeft een lange dichte vacht met een volle kraag en staart. De kortharige Schotse Herdershond heeft een korte en vlak aanliggende vacht. De bovenvacht heeft een harde structuur.
Kleuren
Veel voorkomende kleuren zijn sabelkleurig en wit, driekleurig en blue merle.

Gedrag

Karakter
De Schotse Herdershond is vrolijk, slim en zeer intelligent. Dit zijn gevoelige en aanhankelijke honden. Honden van dit ras hechten zich sterk aan hun baas en blaffen niet veel.
Sociaal
Het zijn hele sociale honden en gaan prima om met soortgenoten en andere huisdieren. Kinderen nemen ze in bescherming. Bekenden worden vriendelijk begroet. Tegenover vreemden stelt hij zich waakzaam en verdedigend op.

Omgang

Beweging
Dit hondenras heeft redelijk wat beweging nodig. Kunt u een keer een dag wat minder lan glopen, dan past de hond zich uitstekend aan. Ze zijn gek op onaangelijnde wandelingen, apporteren en balspelletjes. Honden van dit ras zijn redelijk erfvast.
Opvoeding
Ze leren snel en erg graag. Let erop dat deze honden erg gevoelig zijn en letten op de intonatie van uw stem. Een harde opvoeding is dan ook zeker af te raden. Het is van belang de pup van jongs af aan goed op te voeden, zodat hij opgroeit tot een vrolijke stabiele hond.
Verzorging
De Schotse herdershond Langhaar moet een of twee keer in de week geborsteld worden. Overtollig haar rond de oren mag weg geplukt worden. Het haar bij de poten mag eens in de vier weken getrimd worden. Als de Schotse herdershond in de verharingsperiode zit, moet hij iedere dag geborsteld worden. Stop een Schotse herdershond niet te vaak in bad, anders verliest hij zijn natuurlijke beschermlaagje.

Puppy-info

Fokker Schotse Herder met stamboom

Schotse Herdershond

FCI groep 1: herdershonden en veedrijvers

Australian stumpy tail cattle dog · Australische herder · Australische veedrijvershond · Bearded collie · Beauceron · Belgische herder · Bergamasco · Berghond van de Maremmen en Abruzzen · Bobtail · Bordercollie · Bouvier des Ardennes · Briard · Ca de bestiar · Cão da Serra de Aires · Cão de fila de São Miguel · Catalaanse herder · Ciobanesc romanesc carpatin · Ciobanesc romanesc mioritic · Duitse herder · Hollandse herder · Kelpie · Komondor · Kroatische herder · Kuvasz · Lancashire heeler · Mudi · Picardische herdershond · Polski owczarek nizinny · Puli · Pumi · Pyrenese herdershond · Saarlooswolfhond · Schapendoes · Schipperke · Schotse herdershond · Sheltie · Slovenský čuvač · Tatrahond · Tsjecho-Slowaakse wolfhond · Vlaamse koehond · Welsh corgi Cardigan · Welsh corgi Pembroke · Zuid-Russische owcharka · Zwitserse witte herder

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.7 / 5. Aantal beoordelingen: 25

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!