Engelse Springer Spaniël
De Engelse Springer Spaniël houdt van gezelschap en houden er niet van om voor langere tijd alleen te zijn en zullen zich vervelen en eenzaam worden. Ze kunnen op zichzelf misschien een leuke activiteit vinden, maar gaan dan dikwijls destructief te werk. De Springer Spaniël is geweldig met kinderen en kan als oppas fungeren. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren in hetzelfde huis. Ze kunnen echter jaloers worden op hun baasje en proberen al hun aandacht op zichzelf te vestigen. Een potentieel probleem met een Engelse Springer Spaniël in hetzelfde huis als vogels; hun jachtinstinct is sterk en vogels worden aanzien als prooi.
Engelse Springer Spaniel – FCI Rasgroep 8
De Engelse Springer Spaniel behoort tot de rasgroep van de Retrievers, opstotende honden en waterhonden.
Land van herkomst: Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond.
Levensverwachting: 12 tot 14 jaar
Temperament: Alert, Actief, Attent, Vrolijk, Intelligent, Aanhankelijk
Uiterlijk
Gewicht: Vrouwelijk: 18–23 kg, Mannelijk: 20–25 kg
Schouderhoogte: Vrouwelijk: 46–51 cm, Mannelijk: 48–56 cm
Hoofd
De schedel is redelijk breed en middelmatig lang. De oren zijn lobvormig en ter hoogte van de ogen aangezet. Ze zijn groot en liggen vlak tegen de schedel aan. De ogen van de Engelse Springer Spaniël zijn amandelvormig. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Ze zijn compact en sterk gebouwd. Het lichaam is niet te lang. De staart is laag aangezet en wordt nooit boven de ruglijn gedragen. De borst is diep met goed gewelfde ribben. De benen zijn recht met goed gesloten, ronde voeten.
Vacht: Gladde, dichte vacht.
Kleuren: Zwart met wit en leverkleur met wit.
Geschiedenis
In de 19e eeuw werden Cocker Spaniels en Engelse Springer Spaniëls als hetzelfde ras beschouwd. Er werden geen parameters gedefinieerd voor het ras, hoewel beide uiterlijk en kenmerken vergelijkbaar waren. In 1902 werd een scheiding gemaakt tussen de twee rassen. Dieren die als Cocker Spaniëls werden beschouwd, waren lichter dan 13 kilogram, en Springer Spaniëls waren zwaarder dan 13 kilogram. Beide rassen kregen normen die ze moesten volgen om hun respectieve uiterlijk te definiëren.
Gedrag
De Engelse Springer Spaniël is vriendelijk, actief en vertoont geen woede of agressie. Er wordt echter gezegd dat de hond meestal een goed humeur heeft. Er wordt ook gezegd dat de hond misschien te dol wordt op een spel en ervan blijft genieten. In dit geval moet iemand de betrokkenheid van het huisdier verbreken om verdere betrokkenheid te voorkomen.
Het hondenras waar we het over hebben, houdt van gezelschap; ze vereisen het gezelschap van een persoon en een geliefde. Ze houden er niet van om voor langere tijd alleen te zijn en zullen zich vervelen en eenzaam worden. Ze kunnen op zichzelf misschien een leuke activiteit vinden, maar alles in de omgeving zal waarschijnlijk beschadigd raken – dit omvat meubels, tafelpoten, schoenen en speelgoed. Mensen die niet de eigenaar van de hond zijn, zullen waarschijnlijk niet genieten van alles wat ze doen.
Karakter Engelse Springer Spaniël
Engelse Springer Spaniëls zijn zachtaardige, vriendelijke honden. Ze zijn zeer intelligent en hebben een spontaan karakter. Over het algemeen zijn ze gehoorzaam en meegaand. Deze honden hechten zich sterk aan hun baas en de rest van het gezin. Het is een ras dat niet graag alleen wordt gelaten. De Springer Spaniël heeft een kwaliteit die andere rassen misschien niet hebben: moed. Bij gevaar zullen deze honden zonder aarzelen hun kudde beschermen. Het ras beschouwt lafheid als een gebrek en zal honden met die eigenschappen niet sparen.
Sociaal
Van nature zijn Engelse Springer Spaniëls erg vriendelijke honden. Met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze het uitstekend vinden. Met kinderen gaan ze zeer goed om. Uw visite wordt zeer vriendelijk begroet.
Omgang en beweging
Dit hondenras past zich goed aan. U doet dit ras echter te kort als u met de hond driemaal daags een blokje gaat wandelen. Het uithoudingsvermogen is groot en ze zijn graag bezig. Zwemmen en apporteren behoren tot hun favoriete bezigheden. Het is een ongelooflijk energieke en extraverte hond. Ze kunnen erg vervelend worden als hun baasjes zelf niet actief en extravert zijn. Hun baasjes zouden hen niet moeten straffen omdat ze constant dicht bij hen willen zijn; in plaats daarvan moeten ze overwegen of ze wel de juiste eigenaar zijn voor deze hond. Iedereen die overweegt een Springer Spaniël te kopen, moet de voor- en nadelen afwegen om er een te bezitten. De belangrijkste voordelen zijn hun vriendelijkheid met andere huisdieren en het vermogen om goed te werken in jachtomgevingen.
Opvoeding
De opvoeding is eenvoudig en loopt vaak probleemloos. Ze zijn zeer intelligent en meegaand. Voed de hond consequent en duidelijk op.
Verzorging
De mooie, golvende vacht van een Engelse Springer Spaniël vereist nogal wat verzorging. De hond wordt twee keer per week geborsteld met een massageborstel. Tijdens het verharen wordt de procedure vaker uitgevoerd.
Besteed speciale aandacht aan de oren van de hond. Hangende oren van een dier kunnen een plaats worden van het optreden en de ontwikkeling van infectieziekten, als ze niet op tijd worden schoongemaakt.