...

Cesky Terrier of Boheemse Terrier

Cesky Terrier of Boheemse Terrier
5
(325)

Cesky Terrier – Boheemse Terriër

De Cesky Terrier is een geweldige metgezel voor kinderen om mee te spelen en houdt ervan om met mensen te wandelen. Ze zijn slim en bereid om hard te werken. Ze zijn echter een beetje meer ontspannen dan andere terriërs. De Cesky Terrier heeft een prachtige vacht van fijne, zijdeachtige vacht in verschillende grijstinten, waaronder een mooie platinakleur. De Cesky Terrier is de nationale hond van Tsjechië. Cesky’s hebben een continentale, sportieve uitstraling dankzij hun golvende gezichtshaar en het midden van hun nek. Deze werkende terriërs hebben een beetje elegantie toegevoegd, ondanks dat ze net zo vastberaden en gefocust zijn op hun prooi als elke andere terriër.

Cesky Terriers of Boheemse Terriër zijn geweldige metgezellen voor mensen van alle leeftijden, en vooral voor kinderen. Ze zijn erg zachtaardig en kunnen goed overweg met andere dieren, inclusief honden, als ze als puppy goed zijn gesocialiseerd. Deze terriërs zijn goede metgezellen, erg dapper, attent en vertrouwen niet direct alle vreemden. Ze houden van mensen en zijn goede waakhonden.

Cesky’s zijn milder dan typische terriërs, beschermend tegen hun dierbaren, maar op hun hoede voor vreemden. Het zijn goede waakhonden zonder overdrijven. Cesky’s trainen goed en vinden het leuk om hun baasjes te plezieren. Ze zijn een zeldzaam ras. De Cesky Terrier is een geweldige gezinshond, en als je er een kunt vinden, dan heb je geluk.

Cesky Terrier of Boheemse Terriër – FCI Rasgroep 3

De Cesky Terrier behoort tot de rasgroep van de Terriërs.

Land van herkomst: Tsjechië, Tsjecho-Slowakije
Huidige en oorspronkelijke taken:  Jachthond.
Temperament: Vrolijk, Gereserveerd, Rustig, Trainbaar, Niet agressief
Levensverwachting: 12 tot 15 jaar

Andere namen : Boheemse Terriër
Meest geschikt voor: Gezinnen met kinderen, actieve alleenstaanden, actieve senioren, huizen met erven
Vergelijkbare rassen: Sealyham Terrier, Schotse Terriër

Uiterlijk

Ze zijn oorspronkelijk gefokt om in roedels te jagen, deze hond heeft zeer korte benen en een gespierd lichaam. Het gezicht van de Cesky Terrier is gemarkeerd met een lange baard, snor en wenkbrauwen, en zijn hoofd heeft de vorm van een wig. De vacht van de Cesky Terrier is erg lang en zijdezacht dan bij de meeste andere rassen, en de oren vouwen naar voren op hun hoofd. De Tsjechische Terriër is een van de zes zeldzaamste honden ter wereld en is de nationale hond van Tsjechië.

Schouderhoogte: Reuen 29 centimeter. – Teven 27 centimeter.
Lengte: 41 – 43 cm (Borstbeen tot achterwerk)
Gewicht: 5,9 – 10 kg

Hoofd
Cesky Terriers hebben een vrij lang hoofd. De stop is zichtbaar. De neusrug is recht. De oren hebben een driehoekig vorm en worden hangend gedragen. De ogen zijn middelmatig groot en worden verborgen onder de wenkbrauwen. Ze hebben een schaar- of tanggebit.

Lichaam
Het lichaam is middelmatig lang. Het kruis is goed gespierd, matig rond en gewelfd. De staart is niet te hoog aangezet en ongeveer 20 centimeter lang. De benen zijn rechtstandig. Cesky Terriers hebben tamelijk grote voeten en de tenen zijn gewelfd.

Vacht: Dichte langharige vacht. De vacht is licht golvend.
Kleuren: Grey Blue, Light Coffee Brown

Cesky Terrier of Boheemse Terrier Depositphotos_20562367_S

Geschiedenis

Schotse terriërs werden gefokt door een cynoloog genaamd Frantisek Horak, maar deze honden waren te groot om in de holen van kleinere dieren te kruipen, dus werden ze in 1948 kunstmatig gefokt om zo een ​​kleinere versie te maken. De Czech Terrier is een combinatie van drie rassen: de Sealyham Terrier, Scottish Terrier en Dandie Dinmont Terrier. Dit is de basislijn van de Tsjechische Terriër.

De Bohemian Terrier is een dunne, vriendelijke, sterke, efficiënte, charmante en grappige hond. Na 10 jaar ontwikkeling nam Gorak dit ras in 1982 mee naar een show. 4 jaar later, in 1963, werd het ras herkend, maar hernoemde het naar Tsjechische Terriers om te benadrukken dat ze afkomstig waren uit het land van Tsjechië.

Gedrag en karakter

Cesky Terriers zijn intelligent en stabiel. Voor zijn eigen mensen is hij aanhankelijk. Ze passen zich goed aan en kunnen daardoor prima op een flat of het platteland leven. Voor een terriër zijn ze behoorlijk gehoorzaam, zachtaardig en meegaand.

Sociaal

Met kinderen gaan ze goed om. Ook de omgang met soortgenoten en andere dieren verloopt goed. Tegenover vreemden nemen ze een afwachtende houding aan.

Omgang en Beweging

De Cesky Terriër houdt ervan om elke dag met zijn baasje te spelen en te wandelen, maar moet altijd aan de lijn als hij zich buiten een veilig omheind gebied bevindt. Het ras heeft een sterke drang om te jagen, en als ze iets zien of ruiken waarvan ze denken dat het een prooi is, kunnen ze zichzelf misschien niet tegenhouden om te jagen. Ze zijn een energiek ras en als ze niet genoeg gelegenheid hebben om hun extra energie kwijt te raken, kunnen ze destructief worden. Deze honden zijn het beste voor gezinnen met grote erven of tuinen, waar ze kunnen rondrennen en vrij kunnen spelen. Consistente lichaamsbeweging is noodzakelijk voor dit hondenras om in kleinere ruimtes te leven. Ze zijn een klein hondenras, maar zijn geweldige metgezellen om te joggen en te wandelen. Kleine honden moeten elke dag minstens een uur worden uitgelaten. Ze hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Maak geregeld lange wandelingen met ze door het bos. Ze spelen graag achter in de tuin. Hun tuin moet ook goed worden omheind.

Cesky Terrier of Boheemse Terrier Depositphotos_350778428_S

Opvoeding en training

Sommige terriërrassen worden als koppiger beschouwd en dus moeilijker te trainen. De Cesky Terrier is minder eigenwijs, en dus makkelijker te trainen. Ze hebben nog steeds een stevige, maar zachte hand nodig om getraind te worden. Ze houden er niet van om op een negatieve of harde manier behandeld te worden, dus gebruik alleen positieve, op beloning gebaseerde trainingsmethoden. Cesky Terriers zijn erg intelligent, verstandig en pittig, waardoor ze een goede kandidaat zijn voor hondentraining. Ze hebben ook een zeer sterke prooidrift, die vanaf het begin moet worden verzorgd. Socialiseer ze al vroeg met andere mensen, dieren en situaties.

Verzorging

De vacht van Cesky-terriërs wordt niet met de hand geplukt, zoals bij sommige andere terriërrassen. In plaats daarvan wordt het lichaam geknipt. Een professionele trimmer die door uw fokker wordt aanbevolen, moet voor uw hond zorgen om ervoor te zorgen dat hij op de juiste manier wordt behandeld. Omdat er zo weinig Cesky’s in de buurt zijn, is het onwaarschijnlijk dat veel trimmers enige ervaring hebben met het ras.

Zo laat de vacht van Cesky laat geen vuil los zoals andere vachten, dus de hond moet regelmatig worden gewassen. De oren moeten regelmatig worden schoongemaakt om oorsmeer en ander vuil te verwijderen, en het haar in de oren moet tijdens elke verzorging worden verwijderd om een ​​oorontsteking te voorkomen. De hond krijgt veel haar en de vacht moet regelmatig worden verzorgd.

Gezondheid

Fokkers werken er hard aan om eventuele gezondheidsproblemen in de genenpool weg te nemen. Deze problemen omvatten patellaluxatie, hartproblemen, progressieve retinale atrofie en cataracten. Sommige honden hebben ook een neurologisch probleem, Scotty Cramp genaamd, dat de mobiliteit van een hond kan beperken, maar niet levensbedreigend is. De gezondheid van uw hond is belangrijk. Praat voordat je hem koopt met de persoon die hem heeft gefokt over mogelijke problemen en neem slimme beslissingen. Uw fokker moet u kopieën geven van de certificering van de gezondheidstests van uw beide ouders.

Cesky Terrier of Boheemse Terrier Depositphotos_338028966_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 325

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!