...

Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond
5
(263)

Afghaanse Windhond

De Afghaanse windhond is een speciaal ras voor bijzondere mensen. De Afghaanse Windhond is de ster onder de honden. Dit hondenras werd enorm bekend in de jaren 70 dankzij de Barbie-pop. De waarheid is dat de beroemde serie werd uitgebracht in de jaren zeventig, waarin het Afghaanse windhondras werd gebruikt, waardoor het een van de meest herkenbare hondenrassen in de Verenigde Staten en de wereld is. In de jaren 80 werden deze honden de echte sterren van de American Kennel Club-show.

Een Afghaanse Windhond is aardig voor kinderen, en als het het kind uit het gezin is, zal ze er zeker aan toegeven. Ze kunnen verlegen zijn, dus het is het beste om ze niet thuis te houden bij kinderen onder de 4 jaar, omdat ze harde geluiden kunnen maken en kinderen ongepast gedrag kunnen vertonen met dieren. In feite is het moeilijk om een ​​liefdevollere, intelligentere, aanhankelijkere hond te vinden voor het gezin, maar het is een heel ander verhaal voor een vreemde.

Afghaanse Windhond – FCI Rasgroep 10

De Afghaanse Windhond behoort tot groep van windhonden.

Land van herkomst : Afghanistan
Huidige en oorspronkelijke taken : Zichtjager op groot- en klein wild. Waakhond.
Andere namen : Tazi, Afghaan, Balkh Windhond, Barukzy, Baluchi, Kaboul
Levensverwachting : 12 tot 15 jaar
Temperament : Volgzaam, Onbevreesd, Aanhankelijk, Intelligent, Levendig, Reactief, Actief, Speels

Uiterlijk

Gewicht : Mannetjes: 3-6 kg – Vrouwtjes: 3-6 kg
Schouderhoogte : Reuen: 68 en 74 centimeter – Teven: 63 en 69 centimeter.

Hoofd : De Afghaanse Windhond heeft een lange schedel met een lichte stop. De oren zijn laag aangezet. De ogen zijn driehoekig van vorm.
Lichaam : De rug is middelmatig lang en recht. Het uiteinde van de staart is ringvormig en wordt in gang hoog gedragen. De borst is diep met goed gewelfde ribben. De voeten zijn groot met gebogen tenen.
Vacht: Lange, zijdeachtige vacht. Behalve het gezicht en de rug, hier is de hond kort behaard.
Kleuren :Alle kleuren zijn toegestaan.

Afghaanse windhond

Gedrag van de Afghaanse Windhond

De Afghaanse windhondenrassen hebben enigszins verschillende persoonlijkheden, en dit wordt in alles weerspiegeld. Aan de ene kant zijn het erg liefhebbende en ruimdenkende dieren, en ze zijn een eindeloze bron van vriendelijkheid, genegenheid en plezier in het gezin. Aan de andere kant kunnen ze zich plotseling zonder reden terugtrekken en helemaal geen contact maken. Bovendien heeft de Afghaanse windhond een zeer ontwikkelde intelligentie en is hij zich volledig bewust van alles wat er om hem heen gebeurt, en voelt hij de houding van anderen en de stemming van zijn eigenaar.

Bovendien heeft de Afghaanse windhond een zeer ontwikkelde intelligentie en is hij zich volledig bewust van wat er om hem heen gebeurt, en voelt hij de houding van anderen en de stemming van zijn eigenaar. Intern onafhankelijk zijn, alsof ze zijn afgesneden van iedereen om hen heen, weerhoudt deze huisdieren er niet van om gehoorzaam en ongelooflijk loyaal te worden.

Een ander ding is dat de hond soms gewoon niet wil trainen of met je wil spelen, in een poging hem mentaal of fysiek onder druk te zetten, om hem te dwingen te trainen op de dag dat je expliciet aangeeft dat het geen zin heeft. In feite doet het geen goed, alleen kwaad. Het is het beste om deze kant van de dierlijke natuur als een gegeven te beschouwen en in gedachten te houden dat ze al duizenden jaren op deze planeet leven, wat betekent dat deze kant van de natuur diep geworteld is in hun bloed en genen.

Karakter

Het zijn trotse, onafhankelijke honden. Binnenshuis zijn ze rustig, maar buiten zijn het beweeglijke, actieve en attente honden. Het jachtinstinct is sterk ontwikkeld. Ze blaffen erg weinig. Maar als het nodig is springt hij voor u in de bres. Ze zijn dan ook behoorlijk waaks.

Hoe sociaal is de Afghaanse windhond

Zolang kinderen de hond in zijn waarde laten, gaat de Afghaanse Windhond goed met ze om. Reuen kunnen zo nu en dan nog weleens dominant zijn tegenover soortgenoten. Met eigen huiskatten kan de omgang goed gaan, maar een kat buitenshuis wordt altijd achterna gezeten. De Afghaanse windhond is neutraal maar op zijn hoede tegenover vreemden, niet agressief maar altijd op zijn hoede. De hond zal vriendelijker zijn als het een vriend van de familie is, maar niet meteen. Afghanen blaffen ook niet naar gasten, hij negeert ze gewoon. Om deze reden is dit ras niet geschikt als waakhond.

Omgang en beweging bij de Afghaanse windhond

Het energieniveau van deze dieren is vrij hoog, ze moeten elke dag veel op straat lopen en het is het beste voor de eigenaar om verschillende spelletjes met zijn huisdieren te spelen. Samen hardlopen is een goed idee. Het is niet ongebruikelijk dat Afghaanse windhonden één persoon als hun enige eigenaar kiezen, zelfs als ze in een gezin wonen. Ze zullen andere familieleden gehoorzamen, maar in mindere mate, hoewel ze van hen zullen houden als familieleden.

Om de Afghaanse Windhond gelukkig te maken heeft hij erg veel beweging nodig. Een goede manier is om de hond naast de fiets te leren lopen. Laat de hond alleen onaangelijnd lopen, wanneer hij geen kwaad kan doen.

Afghaanse windhond opvoeden

Afghaanse windhonden zijn onafhankelijk en niet eenvoudig op te voeden. Hierdoor zijn ze minder geschikt voor de onervaren mensen. Het is een hond die nooit zal uitblinken op het gebied van gehoorzaamheid. De opvoeding dient zeer consequent maar met zachte hand te gebeuren. U kunt hem dan best het een na het ander aanleren.

Zoals we hierboven al zeiden, heeft het ras Afghaanse windhonden vrij aparte kenmerken. Aan de ene kant brengt dit bepaalde moeilijkheden met zich mee voor de training, aan de andere kant, als de eigenaar voldoende flexibiliteit toont en de juiste methode vormt, is het probleem volledig vermijdbaar.

Trainen als hij het niet leuk vindt. Ze zal alleen maar teruggetrokkener worden, dat is alles. Beter nog, ga je huisdier zoeken en verplaats de training naar morgen. Als de hond morgen niet veel enthousiasme toont, probeer dan een trucje: verander het trainingsproces in een spel. Speel met de hond en gebruik een paar commando’s waar het dier verslaafd aan is. Houd er ook rekening mee dat de Afghaanse windhond openstaat voor vriendelijkheid, genegenheid, tederheid en gesloten voor brutale reacties. Houd er trouwens rekening mee dat snoep niet echt goed werkt is bij het trainen van dit ras.

Beweging van de Afghaanse Windhond

Omdat Afghanen windhonden zijn, gefokt om te jagen en prooien op zicht te achtervolgen, zullen ze een sterk instinct hebben om weg te rennen bij het achtervolgen van waargenomen prooien. Los rondlopen wordt niet aanbevolen. Korte wandelingen bieden niet genoeg beweging voor dit sportieve ras, en sommige eigenaren nemen hun afghanen aan de lijn voor lange wandelingen. Idealiter zouden Afghanen meerdere keren per week op volle snelheid in een grote afgesloten ruimte moeten kunnen rennen. Afghanen zijn lang, dun en sterk, waardoor ze uitstekende springers zijn, dus hun sportgebied moet een hoge, veilige omheining hebben.

Afghaanse Windhond - Depositphotos_33847681_S - Afghan Hound

Welke voeding voor de Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond zou het goed moeten doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel gemaakt of thuis bereid onder toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elke voeding moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior).

Als jachthond heeft de Afghaanse windhond een van nature slanke lichaamsbouw en de prominente heupbeenderen zijn een duidelijk raskenmerk, geen teken van ondergewicht. Dat gezegd hebbende, de Afghaanse windhond is een atletische, actieve hond, dus houd er rekening mee dat uw hond voldoende hoogwaardig voedsel krijgt om aan zijn behoeften te voldoen. Lees meer over welke menselijke voedingsmiddelen veilig zijn voor honden en welke niet. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of de voeding van uw hond. Er moet te allen tijde schoon, vers water beschikbaar zijn.

Verzorging van de Afghaanse windhond

De Afghaanse windhond moet 2-3 keer per week getrimd worden en hun vacht is lang en dik, waardoor dit ras minder geschikt is om in een appartement te houden. Nagels moeten 3 keer per maand worden geknipt. Reinig uw oren 2-3 keer per week en reinig uw ogen dagelijks van afzettingen.

Je moet de hond eenmaal per week in bad en de badkamer moet warm zijn! De hondenshampoo met lage pH moet licht worden verdund met water, de vacht nat maken met water op kamertemperatuur en zachtjes masseren om het los en dood haar uit de vacht te halen. Breng shampoo aan van de wortels tot de punten. Nadien kun je balsem gebruiken. Droog de vacht met een föhn, bij voorkeur met je vingers om de klitten te scheiden. De lange haren kunnen ook worden bijgesneden of onaangeroerd worden gelaten.

Veelvoorkomende ziektes

Windhonden zijn anders dan andere hondenrassen, het verschil is ongeveer zo groot als bij een paard met een ezel. Deze kunnen onderling wel paren, dan wordt het een muilezel of een muildier. Maar wordt een ezel gecastreerd als een paard is hij dood. “Zo gaat er regelmatig wat mis bij het behandelen van Windhonden door dierenartsen omdat de kennis van sommige dierenartsen ontoereikend is.

De Afghaanse windhond heeft enkele gezondheidsproblemen, zoals de meeste andere honden. Onder hen:

  • heupdysplasie;
  • allergie;
  • rivierkreeft;
  • juveniele cataracten – dit is de belangrijkste oorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij de Afghaanse herder;
  • hypothyreoïdie.

Puppy-info

Zoek een goede fokker van Afghaanse Windhonden met stamboom. De stamboom honden kosten natuurlijk meer , maar je hebt meer zekerheid van detesten en de afstamming van je toekomstige Afghaanse windhond puppy. Vraag steeds aan de fokker welke gezondheidstesten testen er worden gedaan.

Hoeveel kost een Afghaanse windhond puppy?

Afghaanse windhonden kunnen tussen de 600 Euro en 1.200 Euro kosten voor de meeste dieren van huisdierkwaliteit. Als u op zoek bent naar een showhond, kunt u verwachten dat u tot 2.500 Euro betaalt. Het recht om te fokken, testen en stamboom zijn doorgaans duurder, dus houd daar rekening mee als je met je hond wilt fokken.

Afghaanse Windhond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 263

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!