...

Airedale Terrier

Airedale Terrier
5
(271)

Airedale Terriër

De Airedale Terrier is een evenwichtige en speelse hond. Ze zijn waaks, moedig en hard voor zichzelf. Ondanks dat ze gesteld zijn op het gezin, kunnen ze eigenzinnig uit de hoek komen. Met kinderen zijn ze over het algemeen geduldig, maar tegen andere honden kunnen ze dominant zijn. Normaal gesproken begroeten ze iedereen vriendelijk. Mocht het nodig zijn dan zal de Airedale Terrier altijd voor het gezin opkomen. Ze hebben een meer dan een gemiddeld ontwikkeld jachtinstinct. Wanneer u andere dieren heeft, zult u de hond al op jonge leeftijd moeten leren dat ze bij de familie horen.

Airedale Terrier – FCI Rasgroep 3

De Airedale Terrier behoort tot de rasgroep van de Terriërs.

Temperament : Intelligent, extravert, alert, zelfverzekerd, vriendelijk en dapper
Levensverwachting : 10 tot 12 jaar

Land van herkomst : Verenigd Koninkrijk, Engeland
Huidige en oorspronkelijke taken : Zelfstandige jachthond op o.a. otters

De Airedale Terrier noemen ze ook de koning der terriër, andere namen: Watersideterriër, Bingleyterriër

Uiterlijk Airedale Terrier

Schouderhoogte
Reuen tussen de 58 en 61 centimeter.
Teven tussen de 56 en 58 centimeter.
Gewicht : Een Airedale Terrier reu weegt 23-29 kg en een teef 18-20 kg

Hoofd : De Airedale Terrier heeft een lange vlakke, niet te brede schedel. De voorsnuit en schedel zijn evenlang. De kaken mogen niet al te zwaar ontwikkeld zijn. De oren zijn klein en hebben een V-vorm. Ze hebben een schaar- of tanggebit.

Lichaam : Het is een gespierde, compact gebouwde hond. De rug is kort en recht. De borst reikt tot de ellebogen en is niet breed. De staart is hoog aangezet en wordt omhoog gedragen. De nek is droog en gespierd.

Vacht : Hard, stug en draadachtig. En is niet te lang. De Airedale Terrier heeft een harde en draadachtige bovenvacht. De ogen zijn donker van kleur. De ondervacht is zacht en korter. De haren kunnen kronkelig of licht gegolfd zijn maar mogen absoluut niet krullen. Ze hebben een tan-kleurig met zwart of grijs rugdek. Ook de bovenkant van de staart is zwart of grijs van kleur. Een paar witte aftekeningen op de borst zijn toegestaan.
Kleuren : Tankleurig met een zwart of grijs rugdek.

Gedrag en Karakter van de Airedale Terriër

Airedale Terriers zijn actieve, hardwerkende honden met onuitputtelijke energie. Karaktereigenschappen zoals waakzaamheid en onverschrokkenheid maken van deze Airedale Terriers uitstekende waakhonden . Bovendien houden ze ervan om in de familiekring te zijn, spelen ze graag overdag met kinderen en ontspannen ze ’s nachts aan de voeten van de eigenaar. Daarom zijn Airedale Terriërs uitstekende familiehonden. Ondanks dat ze gesteld zijn op het gezin, kunnen ze eigenzinnig uit de hoek komen, soms wat eigenwijs.

Sociaal

Met kinderen zijn ze over het algemeen geduldig. Tegen andere honden kunnen ze dominant zijn. Normaal gesproken begroeten ze iedereen vriendelijk. Mocht het nodig zijn dan zal de Airedale Terriër altijd voor het gezin opkomen. Ze hebben een meer dan gemiddeld ontwikkeld jachtinstinct. Wanneer u andere dieren heeft, zult u de hond al op jonge leeftijd moeten leren dat ze bij de familie horen.

Omgang en Beweging

Dit hondenras heeft een gemiddelde bewegingsbehoefte. Als u dagelijks een aantal korte wandelingen met hem maakt en af en toe onaangelijnd laat spelen, doet u hem niets te kort. Mocht u lange wandelingen willen maken dan zal de hond u evenzeer gezelschap bieden en geen spoortje van vermoeidheid tonen. Naast de dagelijkse wandelingen is het leuk om ook met de hond in de tuin te spelen. Ze zijn dol op balspelletjes, zwemmen en apporteren. Zodra de Airedale Terriër is uitgegroeid kan hij ook naast de fiets lopen.

Airedale Terrier

Opvoeding en training van de Airedale Terriër

Deze Terriër is een intelligente hond die vrij snel nieuwe commando’s aanleert. Het is en blijft een terriër, die niet steeds opnieuw dezelfde commando’s wil opvolgen. Geef ze zoveel mogelijk afwisselende oefeningen zodat ze zich niet vervelen. Ook beweging is belangrijk voor deze speelse honden. Als u teveel vraagt van de hond zal hij koppig kunnen worden. Dit werkt dus niet motiverend. Beloon de hond op gewenst gedrag.

Het is algemeen aangenomen dat de Airedale Terriërs erg gevoelige honden zijn, maar ze tolereren geen onbeschoftheid en agressie ten opzichte van zichzelf. Opgelet ze koesteren een lange tijd wrok tegen de kwaaddoener. De hond kan behoorlijk agressief zijn tegenover andere dieren. Het jachtinstinct is hier de oorzaak van. Dit bemoeilijkt het proces van opvoeden en trainen van deze hond aanzienlijk. Daarom is een professionele en consistente training de sleutel tot het opvoeden van een gehoorzame en loyale hond.

Van groot belang bij het opvoeden van een Airedale Terriër is de vroege socialisatie. Begin begin hier zo snel mogelijk mee.

Vacht verzorging

De vacht van de Airedale Terriër moet ongeveer twee keer per jaar geplukt worden zodat er nieuwe haren kunnen komen. Daarnaast is het voldoende om de hond één keer per week goed te borstelen. Hiervoor kunt u een slickerborstel gebruiken. Bij het plukken worden de dode haren met duim en wijsvinger uit de huid getrokken. De Airedale Terriër mag absoluut niet geschoren of geknipt worden. Als de hond wel geschoren wordt kan dit zelfs tot huidirritaties en huidkwalen leiden. Daarnaast zal de kwaliteit en kleur van de vacht hard achteruit gaan. Knip wanneer het nodig is de beharing tussen de voetzolen bij.

Voeding

Als voedsel voor een Airedale Terrier kunt u natuurlijk voedsel of voor kant-en-klaar droogvoer kiezen (voordat u een puppy koopt, moet u de fokker vragen met wat voor voedsel de puppy vertrouwd is. De voordelen van droogvoer is de balans, het laag verbruik en de eigenaar bespaart tijd. Het nadeel is de hoge prijs van echte goede voeding. Het zelf maken van voeding voor je hond vraag ook wat kennis. De verhoudingen en de ingrediënten moeten correct gemengd worden. De voeding zelf bereiden en klaarmaken neemt niet alleen tijd in beslag, maar ook is de kennis van de eigenaar nodig om het caloriegehalte correct te berekenen.

Rasgeschiedenis van de Airedale Terrier

Airedale is de naam van de vallei in de West Riding of Yorkshire, gelegen tussen de rivieren Air en Wharf. Dit is de geboorteplaats van het Airedale-ras. In het midden van de 19e eeuw fokten arbeiders deze hond door de grofharige Old English black and tan terrier en de ginger terrier (nu bekend als de Welsh Terrier ) te kruisen met een otterhound . In 1886 werd het Airedale Terrier-ras officieel geregistreerd in de National Club of Dog Lovers.

In 1864 werd het voor het eerst geïntroduceerd op de hondenshow door de Airedale Terrier Breeding Society. Honden waren bekend onder verschillende namen, zoals ruwharige, bingley, kustterriër. In 1879 besloten hondenfokkers het ras Airedale Terrier te noemen, deze naam werd goedgekeurd door de Engelse club van hondenliefhebbers in 1886.

Gezondheid en ziekte

De Airedale wordt meestal niet bijzonder getroffen door verschillende ziekten. Maar toch zijn er aandoeningen waarvoor ze vatbaar zijn. Honden kunnen dus heupdysplasie ontwikkelen, wat vervolgens kan leiden tot artritis.

Tips en info over de Airedale Terriër

Zoals alle terriërs hebben Airedale Terriër een ongewone neiging om te graven in je tuin, te jagen en te blaffen. Ook zijn deze honden echte verzamelaars van persoonlijke bezittingen van familieleden. Hij verbergt graag sokken, ondergoed, kinderartikelen, in het algemeen alles wat hem kan dienen.

Omdat honden van dit ras zeer actief zijn, hebben ze hun dagelijkse beweging nodig. Zo’n hond is niet geschikt om in een appartement te wonen, hij heeft een ruime omheinde tuin nodig. Een andere en niet erg prettige gewoonte van de hond is dat hij in alles en nog wat zijn tanden wil in zetten. Daarom is het onmogelijk om een ​​huisdier alleen thuis te laten, en als dit gebeurt, is het noodzakelijk om de toegang tot interieurartikelen te beperken. De Airedale kan goed opschieten met kinderen, maar dit is geen reden om heel jonge kinderen met een hond alleen te laten zonder toezicht van volwassenen.

Airedale Terrier

Airedale Terriër puppy

Zoals bij ieder ander ras, is het ook bij dit hondenras aan te raden om een puppy bij een erkende fokker of kennel te kopen. Informeer u goed over dit ras voordat je overgaat tot de aankoop van een puppy. Als u wilt dat uw hond gezond is, haal hem dan in geen geval van willekeurige fokkers of dierenwinkels. Het is heel bijzonder dat een puppy de juiste verzorging en een correcte opvoeding krijgt.

Airedale Terrier Verbond Nederland

ATVN trad in 2010 toe tot de Nederlandse Kennel Club als erkende rasvereniging. Alle fokkers van dit Verbond in Nederland zijn geregistreerd bij het bestuur en de FCI. De aangesloten fokkers houden hun honden thuis. Puppy’s worden daar ook geboren, opgegroeid en goed gesocialiseerd totdat ze een nieuw baasje vinden.

Hoeveel kost een Airedale Terriër puppy

De aankoopprijs kan variëren tussen een hond met of zonder stamboom. Ook het recht om ermee te fokken en of je er wil mee gaan showen. Wees op uw hoede voor fokkers die zo snel mogelijk van hun puppy af willen en niet geïnteresseerd zijn in het welzijn van hun puppy. De prijs van een puppy met stamboom ligt tussen de 1.000 en 1.500 euro.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 271

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!