Hollandse Herdershond

4.3
(12)

Hollandse Herdershond – FCI Rasgroep 1

Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst
Nederland
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 57 en 62 centimeter.
Teven tussen de 55 en 60 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Van opzij gezien loopt de neusrug parallel aan de bovenschedel. De oren zijn hoog aangezet en zijn eerder klein dan groot. De ogen zijn middelgroot en hebben een amandelvorm. De Hollandse Herdershond heeft een schaargebit.
Lichaam
Het is een middelgrote hond. De lichaamsbouw is krachtig en iets langer dan hoog. De staart reikt tot het hielbeen. En wordt hangend gedragen. De benen zijn krachtig en goed gespierd. De voeten zijn goed gesloten. De hals is droog en niet te kort.
Vacht
Er zijn 3 vachtsoorten. De korthaar, langhaar en de ruwhaar.
– korthaar: Harde niet al te korte beharing. Een duidelijke kraag en broek. Ook de staart is langer behaard.
– langhaar: Over het hele lichaam een lange rechte, aanliggende beharing. Op het hoofd, de oren en voeten is het kort.
– ruwhaar: De ruwhaar heeft over het hele lichaam een dichte, warrelige vacht. Een sterk ontwikkelde broek is gewenst en de staart is erg behaard.
Kleuren
Zilver gestroomd, grijs gestroomd en blauwgrijs.

Gedrag

Karakter
Honden van dit ras zijn zeer intelligent, actief en hard. Ze zijn gehoorzaam en aanhankelijk. De Hollandse Herdershond is ook erg waaks.
Sociaal
Met andere honden kunnen ze het over het algemeen redelijk goed vinden. Als de hond goed gesocialiseerd is dan zal de omgang met andere huisdieren zonder problemen verlopen. Kinderen moeten deze hond in zijn waarde laten. Bekenden worden vriendelijk begroet.

Omgang

Beweging
Deze honden hebben redelijk veel beweging nodig. Laat hem regelmatig naast de fiets lopen of maak lange wandelingen in het bos. De Hollandse Herdershond is graag voor u aan het werk. En is dan ook gek op apporteren en balspelletjes.
Opvoeding
De Hollandse Herdershond is leergierig en wil graag wat van u leren. Gebruik veel afwisseling tijdens de trainingen, zodat u de interesse van de hond vast weet te houden.
Verzorging
De langharige en kortharige hollandse herder kan eenmaal in de week met een herderharkje of pennenborstel geborsteld worden. In de verharingsperiode moet er vaker geborsteld worden. De vacht van de ruwharige herder mag nooit geborsteld worden. Deze dient ongeveer twee keer per jaar geplukt te worden.

Puppy-info

Fokker Hollandse herder met stamboom

Hollandse Herdershond

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.3 / 5. Aantal beoordelingen: 12

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!