...

Bichon Frise

bichon frise Depositphotos_142512013_S
5
(263)

Bichon Frise

De Bichon Frise is een slim en opgewekt hondje met witte krullen. Daarbij een vrolijk karakter, een sierlijke staart en nieuwsgierige ogen maken deze hond waanzinnig populair bij elke hondenliefhebber. De Bichon Frise zijn heel sociale honden en willen deel uitmaken van het gezin. Alleen blijven staat niet in hun woordenboek, ze zijn graag bij hun eigenaar en willen dan ook graag overal mee genomen worden. De Bichon Frise staat graag in het middelpunt van de belangstelling. Met kinderen gaan ze uitstekend om, ook de omgang met soortgenoten en andere huisdieren is zeer goed te noemen. Uw visite wordt aangekondigd, maar daar blijft het dan ook bij.

Bichon Frise – FCI Rasgroep 9

De Bichon Frise behoort tot de rasgroep van gezelschapshonden en dwerghonden.

Land van herkomst: België en Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond.
Andere namen voor de Bichon Frise zijn: Bichon Maltese, Maltezer Leeuwtje

Levensverwachting: Normaal gezien kan een Bichon Frise gemakkelijk 12 tot 15 jaar. Deze periode is grotendeels afhankelijk van leefomstandigheden, de voeding en de verzorging. De omgeving van het dier speelt ook een grote rol: met weinig stress en irriterende factoren kan de Bichon een leeftijd van 18 tot 20 jaar behalen.

Temperament: Temperamentvol, Aanhankelijk, Vrolijk, Speels, Gevoelig, Zachtaardig

Uiterlijk

Schofthoogte: Maximaal 30 centimeter.
Gewicht: Een Bichon weegt tussen de 4 en 7 kilo.

Hoofd: De schedel van de Bichon Frise is langer dan de voorsnuit. De oren worden hangend gedragen en reiken tot het midden van de snuit. De vrij grote ogen hebben een bijna ronde vorm.

Lichaam: De lendenen zijn breed en gespierd. De borstkas is goed ontwikkeld. De staart wordt over de rug gebogen gedragen. De benen van de Bichon Frise zijn recht. De voeten zijn goed gesloten.

Vacht: Zachte zijdeachtige vacht. De lengte van de vacht is 7 tot 10 centimeter lang.
Kleuren: Wit.

Opgelet, Bichons worden vaak verward met de Maltezer. De kenmerken zijn vergelijkbaar in grootte, indeling en kleur. Er zijn echter een aantal verschillen. De Maltezer is iets lager dan Bichon, heeft een schofthoogte van maximum 20-25 cm, heeft een rechte vacht en vereist geen zorgvuldige behandeling van de ogen en oren. Kort samengevat, een Bichon is iets groter. Over het ontstaan van de Bichon Frise zijn nogal wat meningsverschillen, maar dat laten we in het midden.

bichon frise Depositphotos_177865008_S

Oorsprong en geschiedenis van de Bichon Frise

De Bichon Frise is een van de weinige hondenrassen waar nogal wat meningsverschillen over bestaan in de geschiedenis! Toegegeven, de naam van dit ras was anders. Kleine witte honden bestonden in alle uithoeken van onze planeet. In de Renaissance woonden deze honden aan het koninklijk hof van de Franse vorsten. Heel vaak worden hun afbeelding gevonden in portretten, samen met mooie dames van blauw bloed (adel). Het artistieke leven is een integraal kenmerk van Bichon geworden.

Tegen het einde van de 19e eeuw begon de Bichon Frise in gewone gezinnen te verschijnen. In toenemende mate verschenen ze op straat en gaven voorbijgangers veel positieve emoties met hun ondeugende trucs. Ook speelden deze viervoeters de rol van gids voor blinden, en dit is een andere bevestiging dat deze grappige honden echte metgezellen zijn van de mens. In de 20e eeuw begonnen Franse hondenfokkers dit ras te fokken en gaven het zijn naam – Bichon Frise, wat letterlijk “krullende vacht” betekent.

In 1956 bracht een Franse familie, die van Frankrijk naar de Verenigde Staten kwam, dit ras naar het Amerikaanse continent. Na ongeveer 10 jaar werd de eerste Bichon Frise fanclub opgericht in de Verenigde Staten. Als een apart ras werd de Bichon pas in 1973 erkend door de American Kennel Club. Volgens de American Kennel Club staat het ras vandaag op de 72e plaats van populariteit, hoewel de Bichon Frise in 2000 de 25 plaats bekleedde.

Het ras, oorspronkelijk gefokt voor de jacht op kleine knaagdieren, is tegenwoordig volledig decoratief. Afstammelingen van de rattenvanger, de Bichon blijven goede metgezellen van de mens. Het belangrijkste doel van het huisdier is om de familie en de eigenaar te vermaken en lief te hebben.

Gedrag van de Bichon Frise

Karakter

De Bichon Frise heeft een goede persoonlijkheid. Deze honden spelen graag, zijn erg intelligent en vinden het heerlijk om in de buurt van hun familie en baas te zijn. Ze houden er niet van om alleen gelaten te worden. Bichons zijn geen blaffers. Dit huisdier is een natuurlijke entertainer en was vroeger vaak in het circus te vinden. Ze zijn vandaag te zien bij hun baasjes. De hond is niet kieskeurig, voor geluk heeft hij niet veel nodig: een zachte hondenmand en een beetje eten van je tafel! Maar vlei jezelf niet. Een Bichon wordt niet ‘perfect’ geboren. Training en opleiding moet een belangrijke plaats in het leven van de hond innemen.

Alleen omdat Bichons slim en artistiek zijn, wil nog niet zeggen dat ze niet getraind hoeven te worden. Verwen de hond niet in alles. Discipline moet op de eerste plaats blijven! Tegelijkertijd moet je niet te ver gaan in discipline, anders kun je een glamoureuze tiran krijgen in plaats van een artistiek hondje! Als je wilt dat de hond je behaagt met zijn kattenkwaad en plezier, let dan op en train hem goed!

Bichon Frise puppy

Sociaal

Van nature zijn het hele sociale honden. Ze willen deel uitmaken van het gezin en overal mee naar toe genomen worden. Met kinderen gaan ze uitstekend om. Ook de omgang met soortgenoten en andere huisdieren is zeer goed te noemen. Uw visite wordt aangekondigd, maar daar blijft het dan ook bij.

Omgang en beweging

Bichon Frises hebben een groot aanpassingsvermogen. Het zijn honden die graag ravotten en spelen. Komt het eens een dagje niet uit, dan kunnen ze zichzelf uitstekend vermaken met een balletje.

Opvoeding

Het ras is makkelijk op te voeden en verloopt probleemloos. Ze zijn erg intelligent en doen graag iets voor hun eigenaar. Met een consequente, vrolijke opvoeding en belonen voor goed gedrag bereikt u het meest.

Training van de Bichon Frise

Een Bichon Frise is gemakkelijk te trainen. Ze houden ervan hun eigenaar te behagen en houden van beloningen in de vorm van hondensnoepjes en gebaren van aandacht. Deze honden zijn niet gevoelig voor overheersing, wat het proces van hun training vergemakkelijkt. Honden van deze rassen zijn zeer gemakkelijk te trainen, dus ze blinken uit in het leren hoe ze complexe trucjes en commando’s moeten uitvoeren. Dikwijls kan je deze kleine hondjes opmerken op tal van hondenscholen om samen met andere honden te socialiseren.

bichon frise Depositphotos_167803014_S

Onderhoud en verzorging van de Bichon Frise

Het verzorgen van een Bichon Frise is niet eenvoudig, vooral als het gaat om het verzorgen van het haar en de huid van deze hond. Het feit is dat honden van dit ras gevoelig zijn voor allergieën, daarom ontstaan bij onvoldoende zorg vaak dermatologische problemen.

De Bichon Frise heeft minstens twee tot drie keer per week een vachtbehandeling nodig. Witte honden worden heel snel vies en dat is ook de reden dat ze dikwijls in bad moeten. Voor ze in bad gaan is het aan te raden om de vacht volledig vrij te maken van klitten. Zo niet zal je nadien de klitten heel moeilijk kunnen verwijderen. Gebruik goed materiaal, zoals borstels en kammen van goede kwaliteit speciaal voor de vachtverzorging en het toiletteren van de Bichon Frise.

De meeste Bichon Frise-eigenaren bezoeken regelmatig (om de 4-6 weken) een professionele trimmer die helpt om hun haar te verzorgen, hun nagels te knippen en hun oren schoon te maken. Houd er rekening mee dat de oren van het huisdier alleen mogen worden behandeld met een speciale oplossing die door de dierenarts is voorgeschreven. In dit geval moet het gebruik van wattenstaafjes worden vermeden. Bichon Frise is ontworpen voor ervaren hondenfokkers, klaar om veel tijd aan het huisdier te besteden.

De meeste honden van dit hondenras hebben de neiging om actief tranen vrij te geven. Daarom kan je gebruik maken van speciaal oogwater en doekjes. Ze helpen het ongemak van het dier te verminderen en houden hun ogen in goede staat. Dat is ook de reden dat er bruine strepen onder de ogen zichtbaar worden.

Gezondheid en ziekte

De gemiddelde levensverwachting van een Bichon Frise is 12-15 jaar. Honden van dit ras zijn gevoelig voor gezondheidsproblemen zoals de open ductus arteriosus (hartziekte), evenals een aantal huid- en oogziekten. Ze kunnen ook gevoelig zijn voor problemen met tussenwervelschijven en nieren, voor tandsteen, oorinfecties, patella, dit betekent de ontwrichting van de knieschijf en allergieën.

Bichon Frise puppie

Als u de eigenaar wilt worden van een absoluut gezonde Bichon Frise, koop dan een puppy alleen bij vertrouwde Bichon Frise fokkers of ga via de Bichon Frise kennelclub . U moet er zeker van zijn dat de puppy’s geen last hebben van genetische of andere ziekten die van generatie op generatie worden overgedragen.

Vanwege de kleine omvang van de hond en puppy, over-beschermen veel eigenaren vaak deze hond. Dit leidt ertoe dat het huisdier angstig wordt. Geef je Bichon puppy voldoende vrijheid. Hij moet zelf begrijpen wat gevaarlijk voor hem is en wat niet. Tot slot, Bichon Frise puppy’s zijn erg klein. Laat jonge kinderen niet met hem spelen zonder toezicht van volwassenen, om het dier niet te verwonden.

bichon frise puppy Depositphotos_358854228_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 263

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!