...

Basenji

Basenji
5
(362)

Basenji of Barkless Dog van Afrika

De Basenji is een unieke Afrikaanse hond die niet blaft. Door de speciale vorm van de keel kunnen ze net blaffen, maar dit belet niet dat het een vocale hond is en maakt vele andere geluiden die lijken op een melodieus gehuil, dat overigens heel expressief kan zijn. Basenji’s zijn prachtige honden en hebben geen typische hondengeur, waardoor ze geschikt zijn om in appartementen of kleine huizen te houden.

Basenji’s zijn niet geschikt voor alle eigenaren omdat ze in veel gevallen moeilijk te trainen zijn. Hoewel ze gehecht zijn aan hun familie, wantrouwen ze vreemden en verdedigen ze krachtig hun meesters als ze het gevoel hebben dat ze in gevaar zijn.

Basenji – FCI Rasgroep 5

De Basenji behoort tot de rasgroep van Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst: Afrika
Huidige en oorspronkelijke taken: Zelfstandig werkende jachthond op klein wild.

Uiterlijk

Qua uiterlijk is het ras uniek. Gefokt op het Afrikaanse continent, ver weg van invloeden uit Europa en Azië, wat resulteerde in de meeste moderne rassen. Zo behield de Basenji de kenmerken van de honden afgebeeld op de graven van de farao’s. De gemiddelde levensduur van deze kleine maar stevige hond is 12-14 jaar.

De Basenji is herkenbaar aan hun glinsterende korte vachten, strak gekrulde staarten en gerimpelde voorhoofden en expressieve amandelvormige ogen die allerlei subtiele menselijke emoties uitdrukken. Basenji zijn prachtig als ze stil staan, maar nog indrukwekkender als ze snel draven, omdat ze de lange, soepele pas van een miniatuurpaard vertonen. Basenji’s zijn bekende verticale springers, een vaardigheid die is ontwikkeld om prooien te scouten in Afrikaanse graslanden.

Schouderhoogte: Reuen ongeveer 43 centimeter – Teven ongeveer 40 centimeter.
Gewicht: Reuen wegen ongeveer 11 kilo – Teven wegen ongeveer 9,5 kilo.

Hoofd
Ze hebben een middelbrede schedel met een geringe stop. De voorsnuit is iets korter dan de schedel. De oren zijn spits en worden naar rechtop naar voren toe gedragen. Basenji’s hebben amandelvormige ogen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Basenji’s zijn lichtgebouwde honden. Ze hebben fijne botten. De rug is kort en recht. De staart wordt in een enkele of dubbele krul over de rug gedragen. De borst is diep. De benen zijn rechtstandig en ze hebben kleine, smalle voeten met gebogen tenen.
Vacht: Korte, gladde vacht.
Kleuren: Rood met wit, zwart met wit en driekleurig (zwart, tan met witte aftekeningen).

basenji uiterlijk

Geschiedenis en afkomst van de Basenji

De Basenji is een heel oud hondenras en lange tijd afgeschermd van westerse invloeden. Paleontologen vertellen ons dat de eerste gedomesticeerde honden veel op Basenji’s leken. Ze waren al goed ingeburgerd toen ze vanuit het binnenland van Afrika de Nijl opvoerden als geschenk voor de farao’s van het oude Egypte en worden afgebeeld in oude Egyptische artefacten. Er zijn sporen van het hondenras te zien in oude Babylonische en Mesopotamische kunst.

Deze eens zo machtige beschavingen stortten millennia geleden in, maar de Basenji overleefden als een halfwilde hond die aan de bovenloop van zowel de Nijl als de Congo leefde. Afrikaanse volkeren waardeerden deze honden als veelzijdige jagers met een scherp gezichtsvermogen, explosieve snelheid en een sterk ontwikkeld reukvermogen. In 1895 werden twee van deze honden naar Engeland gebracht, maar ze stierven kort daarna. Een ander paar werd in 1937 naar Engeland gebracht. Ze werden tentoongesteld als natuurlijke curiositeiten, maar het vrouwtje en een nestje pups stierven. Alleen het mannetje bleef over. Bois werd aangekocht door een fokker uit Boston die onlangs een teefje genaamd Congo had gekregen. Dit resulteerde in de eerste Basenji’s die in Amerika werden gefokt.

Gedrag en karakter

Basenji’s zijn gehecht aan het gezin, maar tevens onafhankelijk en eigenzinnig. Ze zijn alert, intelligent en erg nieuwsgierig. Ze zijn waaks en laten zich beslist horen als er onraad is. Basenji’s kunnen niet blaffen. Ze stoten een soort gejodel uit. Teven worden slechts eenmaal per jaar loops.

basenji opvoeden-7043689_1280_S

Sociaal

Deze honden gaan goed om met kinderen. Ze zijn gereserveerd tegenover vreemden. Met andere honden gaan ze goed om, al kunnen de reuen weleens op hun strepen staan. Met katten en andere huisdieren moeten ze goed gesocialiseerd worden, want dit ras heeft een zeer sterk verlangen naar prooien en dit kan moeilijk te beheersen zijn.

Omgang en beweging

Het zijn kalme en rustige honden. Toch heeft de hond redelijk veel beweging nodig. Driemaal daags een blokje om is te weinig. Ze hebben echter een hoog energieniveau, dus ze hebben regelmatig lange wandelingen nodig. Ze kunnen prima op een etagewoning gehouden worden. Mocht u de hond in de tuin los laten lopen, zorg er dan voor dat deze goed omheind is. Ze hebben de neiging om zelfstandig op pad te gaan.

Opvoeding

Met veel inspanning en inlevingsvermogen kunnen deze honden redelijk wat leren. Mocht u een perfect luisterende hond willen, dan is dit hondenras minder geschikt. Besteed veel aandacht aan de socialisatie met andere dieren en het op commando bij de baas komen. Volgens sommige hondentrainers wordt dit ras het op één na moeilijkst te trainen ras genoemd, na de Afghaanse windhond.

Verzorging Basenji

De Basenji is gemakkelijk te verzorgen met een borstel (zachte haren), rubberen verzorgingshandschoenen en dit één keer per week. Borstelen verdeelt de huidoliën door de vacht zodat deze er op zijn best uitziet en aanvoelt. Dit hondenras heeft geen “hondengeur” ​​en hebben meestal geen bad nodig, tenzij ze in iets bijzonder vuils terechtkomen. Zoals bij alle rassen, moeten de nagels regelmatig worden geknipt, omdat te lange nagels de hond pijn kunnen doen en loop- en hardloopproblemen kunnen veroorzaken.

basenji-6877288_1280_S

Gezondheid

Een Basenji is over het algemeen gezonde honden en verantwoordelijke fokkers screenen op gezondheidsstoornissen zoals hypothyreoïdie, een type inflammatoire darmziekte genaamd IPSID en heupdysplasie bij honden. Er zijn gentests beschikbaar om dragers van het Fanconi-syndroom, een nieraandoening, evenals progressieve retinale atrofie of PRA te identificeren; dergelijke tests stellen fokkers in staat om fokkerijen te plannen die deze ziekten niet zullen produceren. Evenzo is hun metabolisme en gevoeligheid voor bepaalde ziekten enigszins ongebruikelijk, wat problemen veroorzaakt voor eigenaren en zelfs dierenartsen die niet bekend zijn met het ras.

Basenji puppy training

Vroege socialisatie- en puppytraining sessies worden aanbevolen voor alle rassen, maar ze zijn noodzakelijk gezien de hoge energie, hoge intelligentie en liefde voor kattenkwaad van de Basenji. Basenji’s worden vaak beschreven als ‘katten’, wat misschien niet veel goeds voorspelt om ze te trainen. Ze zijn echter gemakkelijk te leren in een bemoedigende en behulpzame sfeer en met behulp van positieve trainingstechnieken. Ze verliezen ook snel hun interesse, dus trainingen mogen niet langer dan vijf tot tien minuten duren.

Basenji puppy kopen

Wie op zoek gaat naar een Basenji puppy kan zich best goed informeren bij een bekwaam hondenfokker. Adressen van Basenji fokkers zijn verkrijgbaar via de kennelclub. Dit hondenras koop je best met stamboom. Op die manier heb je een beter overzicht van de afstamming van je toekomstige puppy.

basenji-puppy-6877295_1280_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 362

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!