Basenji

3.5
(2)

Basenji – FCI Rasgroep 5

Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst
Afrika
Huidige en oorspronkelijke taken
Zelfstandig werkende
jachthond op klein wild.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen ongeveer 43 centimeter.
Teven ongeveer 40 centimeter.
Gewicht
Reuen wegen ongeveer 11 kilo.
Teven wegen ongeveer 9,5 kilo.
Hoofd
Ze hebben een middelbrede schedel met een geringe stop. De voorsnuit is iets korter dan de schedel. De oren zijn spits en worden naar rechtop naar voren toe gedragen. Basenji’s hebben amandelvormige ogen. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Basenji’s zijn lichtgebouwde honden. Ze hebben fijne botten. De rug is kort en recht. De staart wordt in een enkele of dubbele krul over de rug gedragen. De borst is diep. De benen zijn rechtstandig en ze hebben kleine, smalle voeten met gebogen tenen.
Vacht
Korte, gladde vacht.
Kleuren
Rood met wit, zwart met wit en driekleurig (zwart, tan met witte aftekeningen).

Gedrag

Karakter
Basenji’s zijn gehecht aan het gezin, maar tevens onafhankelijk en eigenzinnig. Ze zijn alert, intelligent en erg nieuwsgierig. Ze zijn waaks en laten zich beslist horen als er onraad is. Basenji’s kunnen niet blaffen. Ze stoten een soort gejodel uit. Teven worden slechts eenmaal per jaar loops.
Sociaal
Deze honden gaan goed om met kinderen. Ze zijn gereserveerd tegenover vreemden. Met andere honden gaan ze goed om, al kunnen de reuen weleens op hun strepen staan. Met katten en andere huisdieren moeten ze goed gesocialiseerd worden.

Omgang

Beweging
Het zijn kalme en rustige honden. Toch heeft de hond redelijk veel beweging nodig. Driemaal daags een blokje om is te weinig. Ze kunnen prima op een etagewoning gehouden worden. Mocht u de hond in de tuin los laten lopen, zorg er dan voor dat deze goed omheind is. Ze hebben de neiging om zelfstandig op pad te gaan.
Opvoeding
Met veel inspanning en inlevingsvermogen kunnen deze honden redelijk wat leren. Mocht u een perfect luisterende hond willen, dan is de Basenji minder geschikt. Besteed veel aandacht aan de socialisatie met andere dieren en het op commando bij de baas komen.
Verzorging

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.5 / 5. Aantal beoordelingen: 2

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!