...

Erdelyi Kopo

erdelyi kopo Depositphotos_111199956_S
5
(198)

Erdelyi Kopo

Het basistemperament van de Erdelyi Kopo of Transylvanian Hound is kalm en gelijkmatig. Ze kunnen echter ook levendig en vastberaden zijn. Het ras kreeg deze eigenschappen vanwege de uitdagende omstandigheden in de omgeving van de Karpaten. Daarom zijn deze honden moedig en dapper met een goedaardige houding.

Hun bewegingen zijn gracieus en elegant als ze bewegen. Het aantrekkelijke karakter van geurhonden maakt ze tot een geweldig familiehuisdier. Ze zijn vriendelijk, speels en gemakkelijk te verzorgen. Bovendien kunnen ze in een appartement of een huis wonen. Deze honden zijn ook dapper en loyaal, waardoor ze een goede bewaker zijn. Bovendien kunnen ze worden gebruikt om items op te halen vanwege hun basiskarakter. De richting van dieren in de buurt wordt aangegeven door een hoge toon die hoorbaar is tijdens het jagen in groepen of alleen. Met deze jachttechniek kunnen jagers ver van hun boerderij zoeken.

Erdelyi Kopo – FCI Rasgroep 6

De Erdelyi Kopo behoort tot de rasgroep van de Drijvende honden, zweethonden en aanverwante rassen.

Land van herkomst: Hongarije
Huidige en oorspronkelijke taken: Drijvende hond op groot en klein wild
Levensverwachting: 10 tot 12 jaar

Andere naam: Transsylvanische Brak

Uiterlijk

Schouderhoogte
De hoogbenige variant tussen de 55 en 65 centimeter.
De laagbenige variant tussen de 45 en 50 centimeter.

Hoofd
De lichaamsbouw van de Erdelyi Kopo is rechthoekig, met een rechte rug. De staart is laag aangezet en reikt tot aan de sprongen. De buik is licht opgetrokken. De benen zijn recht. Ze hebben katten voeten. De hals is middellang en gespierd.
Lichaam
Het zijn lichtgebouwde maar krachtige honden. De staart is dik en loopt in een punt uit. De borst reikt tot de ellebogen. Duitse Brakken staan hoog op hun benen. Ze zijn fijn van bot en pezig. De hals is matig lang.

Vacht: Glanzende kortharige vacht.
Kleuren
De hoogbenige zijn zwart met een tankleurige aftekeningen.
De laagbenige hebben een bruinrode vachtkleur met witte aftekeningen.

Gedrag en karakter

De Erdelyi Kopo is een oude Hongaarse jachthond, gecreëerd door het unieke klimaat, terrein en jachtomstandigheden. Het uiterlijk van de Transylvanian Hound weerspiegelt adel en evenwicht; zijn uiterlijk is atletisch, gespierd, slank en overdreven. Hun basistemperament is kalm, aanpasbaar en evenwichtig; ze kunnen echter ook stevig en temperamentvol zijn.

Erdelyi Kopo’s zijn zelfstandige, intelligente en vriendelijke honden. Ze hebben een uitstekend reukvermogen en het jachtinstinct is goed ontwikkeld. Buitenshuis zijn ze beweeglijk en actief. Ze kunnen goed in een buitenkennel gehouden worden, mits het contact met mensen en de nodige lichaamsbeweging hen niet ontzegd wordt.

erdelyi kopo Depositphotos_406414134_S

Sociaal

Ze kunnen het goed met soortgenoten vinden. Ze gaan niet ideaal om met andere huisdieren zoals katten en konijnen. Dit komt door het aanwezige jachtinstinct. Een goede socialisatie maakt wel enig verschil. Met kinderen kunnen ze het goed vinden.

Omgang en beweging

De Erdelyi Kopo heeft erg veel beweging nodig. Deze honden moeten minimaal een uur per dag actief wandelen, zwemmen of naast de fiets lopen. Houdt er rekening mee dat het jachtinstinct de overhand kan nemen. Om deze reden is het niet aan te raden om zonder riem te lopen en moet los gespeeld worden in een omheind gebied. Uw hond trainen in sporten, zoals behendigheid, gehoorzaamheid en rallysport, is ook een geweldige manier om uw hond wat beweging te geven.

Opvoeding

Voor de normale opvoeding bij deze honden heeft u geduld nodig. Ze hebben zo hun eigen ideeën. De fijne kneepjes van de jacht hebben ze zeer snel onder de knie, omdat ze hier generaties lang op gefokt zijn. Wees altijd consequent en duidelijk.

Training

De Transsylvanische windhond is in de eerste plaats een jachthond en kan zijn oude instincten nauwelijks weerstaan, dus het is belangrijk om hem goed te trainen. Geduld en doorzettingsvermogen zijn vereist. De Erdelyi Kopo is gezond genoeg om te begrijpen wat zijn handler van hem wil. Hij kan het er gewoon niet mee eens zijn. Onderwijs moet consistent en duidelijk zijn, maar niet langdurig. Harde trainingsmethoden worden niet aanbevolen.

Gezondheid en puppyinfo

Sommige honden kunnen hun hele leven gezondheidsproblemen ervaren, maar de meeste Transylvaniërs zijn gezonde honden. Door samen te werken met een verantwoordelijke fokker, kunnen potentiële eigenaren worden voorgelicht over wat ze moeten weten over de specifieke gezondheidsproblemen van het ras.

Verzorging

De korte vacht van de Erdelyi Kopo vereist geen speciale verzorging. Een keer per week borstelen met een stevige borstel is voldoende. Dun, los haar kan worden afgewreven met rubberen handschoenen. De sterke, snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt en kort gehouden om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. De oren moeten van tijd tot tijd worden gecontroleerd om ophoping van oorsmeer en vuil te voorkomen die tot infectie kunnen leiden. Poets regelmatig de tanden wanneer nodig.

Voeding

De Transylvanian Hound of Erdelyi Kopo zou het goed moeten doen op hondenvoer van hoge kwaliteit, commercieel gemaakt of thuis bereid onder toezicht en goedkeuring van uw dierenarts. Elk dieet moet geschikt zijn voor de leeftijd van de hond (puppy, volwassene of senior). Sommige honden zijn vatbaar voor overgewicht, dus houd het calorieverbruik en het gewicht van uw hond in de gaten. Hondensnacks kunnen een belangrijk trainingshulpmiddel zijn, maar te veel geven kan leiden tot obesitas. Neem contact op met uw dierenarts als u zich zorgen maakt over het gewicht of de voeding van uw hond. Er moet te allen tijde schoon, vers water beschikbaar zijn.

erdelyi kopo Depositphotos_412529090_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 198

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!