...

Mexicaanse naakthond

Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle Depositphotos_182157568_S
5
(372)

Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle

De Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle is het meest mysterieuze hondenras ter wereld. De Azteken geloofden dat honden boze geesten of buitenaardse wezens konden voelen voordat ze zichtbaar waren, en dat hun gehoor en geur buitengewoon goed ontwikkeld waren. Zijn haarloze lichaam wordt verondersteld magische eigenschappen te hebben, en mensen geloven dat de hond een persoon kan redden van ziekten. De Xolo heeft een rustige persoonlijkheid en is zeer intelligent en aanpasbaar. Ze blaffen niet, maar maken een hard geluid en zijn goede waakhonden. Ze zijn goed in omgang met kinderen en andere honden.

Dit zijn ideale metgezellen, trouwe en toegewijde honden. Ze proberen dicht bij de eigenaar te zijn en elke beweging van hem te volgen. De Mexicaanse naakthond gaat graag overal mee naartoe en naast de dagelijkse wandelingen is hij in de tuin te vinden om te rennen en te spelen.

Er zijn ook andere rassen zoals de Pharaoh Hound , de American Hairless Terrier , de Thai Ridgeback en andere dieren die geen haar hebben.

Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle – FCI Rasgroep 5

De Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle behoort tot de rasgroep van de Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst: Mexico
Huidige en oorspronkelijke taken: Waakhond

Uiterlijk

Schouderhoogte: De hoogte varieert van 25 tot 60 centimeter. De indicator is afhankelijk van de variëteit van Xolo.
Het gewicht: Het gewicht van een volwassen Xoloitzcuintle-hond hangt ook af van de variëteit. Mini Xoloitzcuintle weegt slechts 4 kilogram. Grotere vertegenwoordigers kunnen 14-18 kg wegen.
Temperament: Evenwichtig, vriendelijk. Ze hebben een gevoel van waardigheid.

Levensduur: De vraag hoe lang de xoloitzcuintle leeft, hangt in de eerste plaats af van de detentievoorwaarden. Met de juiste zorg en verzorging is de levensverwachting van de Xoloitzcuintle 12-13 jaar.

Hoofd
Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle hebben een lange spitse snuit. De ogen zijn licht amandelvormig en middelgroot. De oren zijn dun fijn en hebben een groot formaat. Mexicaanse naakthonden hebben een schaargebit.
Lichaam
De Mexicaanse naakthond ook wel Xolo genoemd, heeft een sierlijke bouw. De rug is recht en vrij lang. De borst is smal en reikt tot de ellebogen. De staart is laag aangezet en loopt uit in een punt. Hij reikt minstens tot aan de sprong.

Vacht: Het ras Xoloitzcuintle wordt gekenmerkt door de afwezigheid van een vacht. Sommige vertegenwoordigers hebben een harig nekvel. Er groeit ook dun haar op hun voorhoofd. De lengte is niet langer dan 2,5 centimeter.
Kleuren: De kale hond Xoloitzcuintle heeft meestal een effen, effen kleur. Er zijn grijze, zwarte, gouden, bronzen, roodachtige, blauwgrijze dieren. Lichtere plekken zijn toegestaan. Volgens de normen mag hun totale oppervlakte niet groter zijn dan 1/4 van het lichaamsoppervlak.

Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle Depositphotos_120110936_S

Afkomst en geschiedenis

De Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle is het meest mysterieuze hondenras ter wereld. Mensen geloven dat de hond een persoon kan redden van ziekten en dat het haarloze lichaam magische eigenschappen heeft. Sommige mensen geloven dat ze als gids overleden personen naar het hiernamaals leiden. Dit hondenras, de Xoloitzcuintli genaamd, is ontstaan ​​in de tijd van de Azteken. Vertegenwoordigers van deze nationaliteit geloofden in een god die de andere wereld regeerde. De naam van het ras kwam van de naam van deze god, Xolotl. De hond werd beschouwd als een gids voor het hiernamaals omdat het geen vacht heeft.

Xolo-honden waren niet alleen huisdieren, maar sommigen denken dat ze ook als voedsel werden gegeten. Alleen religieuze feestdagen. Sommige honden zijn speciaal zonder haar gefokt, zodat ze konden worden gegeten door stammen die geloofden dat het eten van dierlijk vlees de mannelijke kracht verhoogde.

Mexicaanse honden hebben een hoge lichaamstemperatuur en legendes en tradities omringen het ras. Honden werden in wezen vaak op zieke gewrichten gelegd als een verwarmingskussen. Ook de Sphinx-kat staat bekend om zijn mysterie, samen met het hele ras. Ze hebben ook geen wol op hun lichaam en Sfinx-katten zijn een van de oudste gedomesticeerde kattenrassen.

De veroveraars maakten een einde aan de rituelen van de Xolo-hond. Gedurende deze tijd werden de xoloitzcuintle-duivelshonden in enorme aantallen gedood. Tegen het einde van de 16e eeuw waren de enige gevonden in de dorpen van de meest afgelegen gebieden van het land. In het begin van de 19e eeuw begonnen ze weer geïnteresseerd te raken in honden, maar dit keer om praktische redenen. Honden werden gefokt om leer te produceren, dat werd gebruikt om tassen, handschoenen en andere artikelen te maken.

Enkele van de meest getalenteerde kunstenaars van die tijd merkten de schoonheid en gratie van deze dieren op en probeerden te voorkomen dat ze werden gedood. Sommige van de overlevende dieren van het ras werden gedood tijdens razzia’s in de Mexicaanse wildernis, om te voorkomen dat ze werden opgejaagd.

Slechts een paar hondenliefhebbers waren geïnteresseerd in de Xolo. Norman Pelham Wright was een van hen. Ze zijn een zeldzaam hondenras geworden. De wetenschapper kocht ongeveer 10 honden van mensen die in afgelegen dorpen in Mexico woonden. Hij bestudeerde het ras zeer zorgvuldig en schreef zelfs verschillende boeken over de Azteekse hond. In het midden van de vorige eeuw werden dieren dankzij het werk van Wright erkend in hun oorspronkelijke thuisland.

Er leven tegenwoordig meer dan 30 duizend xolo in de wereld. Dat is een groot aantal, aangezien het ras meer dan eens bijna is uitgestorven. Het Xoloitzcuintle-ras is ontstaan ​​​​in Mexico en moderne onderzoekers hebben bewezen dat het hondenras door de natuur is ontstaan. Een mutatie van het haarverliesgen zorgde ervoor dat het haar van de hond verdween, en ook het warme klimaat in Mexico droeg hieraan bij.

Gedrag en Karakter

Mexicaanse naakthonden hebben een rustig karakter. Ze zijn intelligent en hebben een groot aanpassingsvermogen. Het ras blaft niet. Maar maakt eerder een huilerig geluid. De grote variant zijn goede waakhonden.

Xolo-honden zijn als puppy erg speels en houden ervan om grappen te maken. Als volwassenen hebben ze evenwicht en waardigheid. Ze tonen niet te veel emotie of terughoudendheid. Xoloitzcuintles zijn rustige honden, ze zijn graag sociaal en kunnen goed overweg met andere dieren. Ze zijn zelfverzekerd en gracieus.

Als er een volwassen Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle in huis woont, vinden fokkers het geen goed idee om nog een kat of hond te nemen. De hond is meestal niet agressief tegenover familieleden of de andere huisdieren waarmee ze zijn opgegroeid. De hond vindt het heerlijk om te knuffelen in de handen van het baasje. Ze zijn erg vriendelijk en aanhankelijk. Een vreemde zal het dier niet toestaan ​​om haar aan te raken.

Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle Depositphotos_186117088_S

Sociaal

Ze gaan goed om met soortgenoten en kinderen. Zijn ze goed gesocialiseerd met andere huisdieren, dan geeft dit ook doorgaans geen problemen. Het zijn geen allemansvrienden. Ze zijn niet gek op huisdieren die na hun in het gezin opgenomen worden. Ze blaffen als daar een reden voor is en zijn goede waakhonden.

Omgang en beweging

Ze hebben niet veel lichaamsbeweging nodig. Naast de dagelijkse wandelingetjes kunt u de hond in de tuin laten ravotten of spelen. Ze vinden het wel leuk om overal mee naar toe genomen te worden. Jonge honden hebben echter een aanzienlijke hoeveelheid beweging en gestructureerde speeltijd nodig om ze gezond, gelukkig en uit de problemen te houden.

Opvoeding en puppytraining

Goed aangepast, welgemanierd en serieus over hun werk als waakhond, hebben Xolos goede socialisatie en puppytraining nodig. Hun trainingsregime moet consistent zijn en de grenzen moeten duidelijk zijn. De opvoeding van Mexicaanse naakthonden is niet erg moeilijk. Voed de hond consequent op. Zorg voor afwisselende trainingen, dan komt de hond het best tot zijn recht. Ze zijn dan intelligent genoeg om snel commando’s te leren.

Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle Depositphotos_1978158_S

Verzorging

Volwassen honden hebben niet veel verzorging nodig, en jongere honden die door de puberteit gaan, kunnen acne op hun huid hebben. De huid heeft speciale zorg nodig en wekelijks extra verzorging. Coated Xolo’s hebben een korte vacht die gemakkelijk te verzorgen is en slechts af en toe geborsteld hoeft te worden.

Zo nu en dan een bad houdt ze schoon. Honden voelen zich ongemakkelijk als de nagels te lang zijn, dus hun nagels moeten regelmatig worden geknipt en tot slot, honden die geen haar hebben, hebben zonnebrandcrème nodig als ze veel tijd in direct zonlicht doorbrengen. Zoals bij alle rassen, moeten de oren van de Xolo regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie en moeten de tanden vaak worden gepoetst met een tandpasta die is ontworpen voor honden. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controles en parasietenbestrijding dragen bij aan een lang en gezond leven voor de hond.

Gezondheid

Aanbevolen gezondheidstesten zijn:

  • Oogartsevaluatie
  • Patella-evaluatie
  • Heupevaluatie
  • Hartonderzoek

Ben je allergisch, maar wil je al heel lang een huisdier, dan is de haarloze Xolo misschien wel de hond voor jou. Ze zijn geweldig met hun familie.

 

Mexicaanse naakthond of Xoloitzcuintle Depositphotos_223449030_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 372

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!