Hovawart
De hechte emotionele band van de Hovawart met zijn menselijke familie wordt vermeld in de rasstandaard van de Federation Cynologique Internationale, of FCI. Dit maakt de Hovawart tot een uitzonderlijke waakhond, naast een buitengewone gids, reddings- en speurhond. Het loyale karakter van de Hovwart, goede speurvaardigheden en hoge veerkracht worden verondersteld het resultaat te zijn van een roedelvervanging met hun menselijke familie.
Dit is een hondenras met een sterke persoonlijkheid. Ze moeten echter een sterke band met hun familie hebben. De Hovawart brengt graag tijd door met zijn baasje en kan erg aanhankelijk zijn. Deze honden zijn ook intelligent en gemakkelijk te trainen; hierdoor kan men hun waakzaamheid in de goede richting sturen. Als deze hond op de juiste manier wordt opgevoed en verzorgd, is hij een geweldig familiehuisdier dat goed overweg kan met kinderen.
Dit hondenras is een geweldige keuze voor mensen die graag samen met hun hond sporten. Ze staan bekend als extreem gezond en aanhankelijk; velen genieten jarenlang van het gezelschap van een Hovawart. Als hond geschikt voor ervaren geleiders, houden veel sportliefhebbers van de Hovawart.
Hovawart – FCI Rasgroep 2
De Hovawart behoort tot de rasgroep van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.
Land van herkomst: Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken Erfbewaker
Temperament: Actief, Gereserveerd, Familiaal, Waakzaam, Evenwichtig, Toegewijd
Levensverwachting: 12 jaar
Uiterlijk
Schouderhoogte: Reuen tussen de 63 en 70 cm. – Teven tussen de 58 en 65 cm.
Gewicht: Mannelijk: 25–40 kg, Vrouwelijk: 25–40 kg
Hoofd
Het hoofd is breed met een gewelfde schedel. De neusrug is recht en niet te lang. De voorsnuit is evenlang als de schedel. De oren zijn driehoekig en liggen losjes naast het hoofd. De voorkeur bij de Hovawart gaat uit naar een schaargebit.
Lichaam
Het zijn middelgrote krachtige honden. Het verschil tussen de kop van een teef en reu is duidelijk te zien. De rug is recht en stevig. De borst is breed, krachtig en diep. De hals is droog, krachtig en middellang.
Vacht: De Hovawart heeft een lange, aanliggende, licht golvende vacht.
Kleuren: Zwart, blond en zwart en tan.
Geschiedenis
Het woord “Hovawart” verwijst naar honden die het erf bewaken. Het is te vinden in geschriften uit de middeleeuwen, zoals de Schwabenspiegel. In de 19e eeuw werden Hovawarts beschouwd als boerenhonden, ongeacht hun uiterlijk, hoewel dit aan het eind van de 19e eeuw veranderde. Vanaf dat moment verwees Hovawarts naar huis- en boerderijhonden die op raszuivere honden leken. In 1922 fokten Kurt Friedrich König en zijn vader Bertram König honden met de bedoeling huisdieren te creëren die al aan bepaalde gewoonten gewend waren. Ze waren tegen het idee dat honden als waakdieren zouden moeten worden gebruikt, wat gebruikelijk was na de Eerste Wereldoorlog. De Hovawart-hond is gemaakt door Newfoundlands, Duitse herders en Kuvasz te kruisen. In 1937 werden ze officieel erkend als een apart ras met de naam Hovawart. De Hovawart staat bekend om intelligentie, onafhankelijk gedrag en beschermende instincten. Om deze eigenschappen verder te ontwikkelen, kruisten fokkers de Hovawart opnieuw met hen.
Na de Tweede Wereldoorlog was er een dramatische afname van het aantal gefokte honden. Dit werd veroorzaakt doordat fokkers zelfstandig werkten in plaats van in groep. Als gevolg hiervan werden in verschillende regio’s verschillende Hovawarts met verschillende looks geproduceerd. Het land van herkomst, Duitsland, vormde in 1948 een standaard voor het ras. Daarnaast werd de “Rasseschijnverein für Hovawart-Hunde e.V.” handhaafde deze norm.
Gedrag
Deze zelfverzekerde hond heeft een zelfverzekerde eigenaar nodig heeft. Hierdoor is de Hovawart niet geschikt voor beginners die nog niet eerder een hond hebben gehad. Veel eigenaren krijgen complimenten in plaats van klachten over hun Hovawart-hond.
Een Hovawart zal zijn eigenaar testen om te zien of zij de leider van hun roedel zijn. Dit kan ertoe leiden dat de hond agressief handelt als hij geen vertrouwen heeft in het leiderschap van zijn eigenaar. Aan de andere kant kan een Hovawart een loyale en attente metgezel zijn voor hun eigenaar als ze vertrouwen hebben in hun leiderschap. Dit komt omdat ze agressief en intimiderend gedrag verwachten wanneer hun eigenaar als angstig wordt ervaren, waardoor misplaatste agressie waarschijnlijk wordt. De ongelooflijke band met zijn menselijke familie wordt vermeld in de rasstandaard van de Federation Cynologique Internationale. De ongelooflijke band maakt dit hondenras tot een ideale hond voor vele doeleinden, waaronder het waken over gezinnen als waakhond, assisteren als geleide- of reddingshond en zelfs speuren. Daarnaast zijn ze vriendelijk, hebben een hoge veerkracht en een uitstekend reukvermogen.
Karakter
Het is een stabiele hond met een vriendelijk karakter. Honden van dit ras zijn op late leeftijd nog altijd speels. Het is een goede waakhond en is erg hard voor zichzelf. Ze hebben de neiging om zich tot een persoon te hechten.
Sociaal
Mits de hond van jongs af aan goed gesocialiseerd is, geeft hij geen problemen met andere huisdieren. Met kinderen gaat hij goed om. Tegenover vreemden is hij wat terughoudend.
Omgang
De eigenaar van een Hovawart moet veel tijd en energie hebben om met de hond om te gaan. Het ras wordt erkend als een werkhond en heeft iemand nodig die fysieke activiteit met hun huisdier uitvoert. Hovawarts houden van beweging, dus eigenaren moeten regelmatig joggen, fietsen en hun hond uitlaten. Bovendien kunnen Hovawarts deelnemen aan sporten die hun intelligentie en arbeidsethos zullen gebruiken en verder stimuleren. Deze kunnen het trainen van de hond als beschermings- of reddingsdier omvatten door middel van gerichte activiteiten. Door deze programma’s na te streven, zullen zowel de eigenaar als Hovawart een sterkere band ontwikkelen. Deze relatie zal beide partijen helpen elkaars behoeften beter te begrijpen.
Beweging
De Hovawart past zich goed aan. De meeste vinden apporteren leuk om te doen. Ook zwemmen of naast de fiets lopen zijn geschikte manieren van lichaamsbeweging. Dit ras is ook geschikt voor onaangelijnde wandelingen. Het is belangrijk op te merken dat dit hondenras als een ‘late ontwikkelaar’ worden beschouwd – hun gedrag en karakter zijn pas volledig ontwikkeld als ze de leeftijd van drie jaar hebben bereikt. Daarom wordt gesuggereerd dat consistentie wordt afgedwongen in hun onderwijs. Hetzelfde kan gezegd worden voor alle honden; onvoorspelbaarheid en harde lichamelijkheid is ongeschikt bij het opvoeden van een hond.
Honden die mentaal of fysiek worden uitgedaagd, zullen meer baat hebben bij consistente commando’s. Dit komt omdat deze Hovawarts eerder naar deze commando’s luisteren dan verveelde Hovawarts die werk zoeken om te doen. Dit zijn gezinsgerichte honden die een sterke band hebben met hun roedel. Daarom vereist het leven met een Hovawart geduld en begrip. Ze zullen niet meteen alles uitvoeren wat ze leren, en ze zullen niet altijd doen wat je wilt wanneer je het wilt. Desalniettemin zijn ze nog steeds klaar om zich met elkaar te verbinden als de nabijheid dit toelaat. Bovendien hebben Hovawarts een grote behoefte aan nabijheid; hun geluk is meestal evenredig met de tijd die ze met hun roedel doorbrengen. Deze ongelooflijk aanhankelijke hond moet vanaf het begin in het gezinsleven worden geïntegreerd. Hun ruimtebehoeften zijn aanzienlijk; ze hebben een huis met een tuin of zelfs een hele tuin nodig.
Opvoeding
Deze hond heeft een vriendelijke, consequente opvoeding nodig. Het is een vrij snelle leerling die een uitdaging nodig heeft. Hij is niet geschikt om urenlang dezelfde oefening te doen.
Verzorging
Deze honden hebben kort haar, maar hoeven niet vaak te worden geborsteld vanwege een kleine hoeveelheid ondervacht. Hun gemakkelijke karakter maakt ze geschikt voor dagelijks poetsen tijdens een verharingsperiode. De Hovawart moet een keer in de week geborsteld worden. Wanneer de hovawart in de verharingsperiode zit zal dit iets vaker zijn. Overtollig haar bij de oren mag geplukt worden.
Gezondheid Hovawart
Fokkers uit andere Europese landen merkten het Duitse hondenras in de jaren vijftig op. Hierna werden in Nederland en Zwitserland nationale fokkersverenigingen opgericht. In de jaren ’80 en ’90 werden er meer verenigingen opgericht in Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Italië en de Verenigde Staten. Daarnaast hebben Slowakije, België, Hongarije, Tsjechië en Zwitserland in de jaren negentig verenigingen toegevoegd. Naast het delen van informatie met elkaar, organiseert de FCI de International Hovawart Federation, of IHF. Momenteel zijn Denemarken, Duitsland, Finland, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk, Denemarken en Nederland lid van de IHF.
Omdat fokkers zich strikt houden aan de regels en voorschriften voor het fokken van Hovawarts, kan het proces een gezond hondenras creëren met een minimaal risico op dysplasie. Dit komt omdat veel dysplastische Hovawarts worden uitgesloten van de fok vanwege aanleg voor of al milde of ernstige HD. De robuuste gezondheid van dit ras komt van hun strikte eisen voor de gezondheid van fokdieren. Ze hebben ook een uitgebreide database waartoe deelnemers toegang hebben; deelname met wetenschappers heeft ook het Hovawart-ras geholpen. Hun levensverwachting is hoger dan die van andere hondenrassen, en sommigen hebben 12 jaar of langer geleefd.
Hovawart puppy kopen
Fokkers werken er hard aan om ervoor te zorgen dat hun honden gezond en robuust zijn; goedkope Hovawarts moet echter nog steeds als een risico worden beschouwd door potentiële kopers. In plaats van een spotprijs te betalen, moeten potentiële kopers zich ervan bewust zijn dat ze een dure fout kunnen maken.
De beste manier om de kosten van het houden van een hond te verlagen, is ervoor te zorgen dat deze op verantwoorde wijze wordt gefokt. Een dier met gezonde ouders heeft veel meer kans op een lang en gezond leven. Als ze goed worden verzorgd, hebben deze dieren ook een lager risico op ziekten. Bovendien kan het houden van het dier in een geschikte omgeving helpen de dierenartskosten te verlagen.