Hovawart

4.8
(8)

Hovawart – FCI Rasgroep 2

Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst
Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken
Erfbewaker

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 63 en 70 centimeter.
Teven tussen de 58 en 65 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Het hoofd is breed met een gewelfde schedel. De neusrug is recht en niet te lang. De voorsnuit is evenlang als de schedel. De oren zijn driehoekig en liggen losjes naast het hoofd. De voorkeur bij de Hovawart gaat uit naar een schaargebit.
Lichaam
Het zijn middelgrote krachtige honden. Het verschil tussen de kop van een teef en reu is duidelijk te zien. De rug is recht en stevig. De borst is breed, krachtig en diep. De hals is droog, krachtig en middellang.
Vacht
De Hovawart heeft een lange, aanliggende, licht golvende vacht.
Kleuren
Zwart, blond en zwart en tan.

Gedrag

Karakter
Het is een stabiele hond met een vriendelijk karakter. Honden van dit ras zijn op late leeftijd nog altijd speels. Het is een goede waakhond en is erg hard voor zichzelf. Ze hebben de neiging om zich tot een persoon te hechten.
Sociaal
Mits de hond van jongs af aan goed gesocialiseerd is, geeft hij geen problemen met andere huisdieren. Met kinderen gaat hij goed om. Tegenover vreemden is hij wat terughoudend.

Omgang

Beweging
De Hovawart past zich goed aan. De meeste vinden apporteren leuk om te doen. Ook zwemmen of naast de fiets lopen zijn geschikte manieren van lichaamsbeweging. Dit ras is ook geschikt voor onaangelijnde wandelingen.
Opvoeding
Deze hond heeft een vriendelijke, consequente opvoeding nodig. Het is een vrij snelle leerling die een uitdaging nodig heeft. Hij is niet geschikt om urenlang dezelfde oefening te doen.
Verzorging
De Hovawart moet een keer in de week geborsteld worden. Wanneer de hovawart in de verharingsperiode zit zal dit iets vaker zijn. Overtollig haar bij de oren mag geplukt worden.

Beoordeel dit artikel

het nieuwe puppyboek

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.8 / 5. Aantal beoordelingen: 8

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!

alles voor dieren bopets