...

Galgo Espanol

Galgo Espanol
5
(343)

Galgo Espanol

De Galgo Español wordt beschouwd als een fragiel ogende hond met ongelooflijke wilskracht en snelheid. Het heeft rustiek haar als het een elegante versie is, en glad haar als het een landelijke versie is. Van beide typen is bekend dat ze een grote robuustheid, mobiliteit en energie hebben. Ze staan ​​ook bekend om hun prettige persoonlijkheid. Galgo Español oorsprongsland Spanje is een familie- en jachthond die als zeldzaam wordt beschouwd. Er zijn een paar redenen waarom dit hondenras zo zeldzaam is. Ten eerste is het moeilijk te begrijpen waarom de Galgo Español niet populairder is onder windhonden. Ten tweede is Spanje het land van herkomst voor dit ras.

Galgo Espanol – FCI Rasgroep 10

De Galgo Espanol behoort tot de rasgroep van de Windhonden.

Land van herkomst: Spanje
Huidige en oorspronkelijke taken: Zichtjager
Levensverwachting: 12 – 15 jaar

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 65 en 70 cm. – Teven tussen de 60 en 68 cm.
Gewicht: 23 – 25 kg

Hoofd
Het hoofd van de Galgo Espanol is lang en droog. Ze hebben een duidelijk zichtbare voorhoofdsgroef. De neusrug is licht gebogen. De oren zijn hoog aangezet. Ze worden naar achter gevouwen gedragen. De ogen zijn amandelvormig en klein. Ze hebben een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is langer dan hoog. De rug is lang en recht. De staart is lang en laag aangezet. De staart wordt neerwaarts tussen de benen gedragen. De benen zijn recht. De tenen zijn goed gewelfd.

Vacht
Er zijn twee varianten. De korthaar en de ruwhaar.
– Korthaar: Zeer fijn, glad en dicht haar.
– Ruwhaar: halflange vacht met wat harder haar.
Kleuren: Alle kleuren zijn toegestaan.

Galgo Espanol Depositphotos_188609588_S

Geschiedenis

De oorsprong van de Galgo Español gaat terug tot enkele eeuwen voor Christus. In die tijd gebruikten de Kelten – een oud Europees volk – windhonden tijdens de jacht. Deze honden waren even groot als de gemiddelde hedendaagse windhond en waren snel genoeg om prooien te vangen met een ren. De unieke kwaliteit van deze honden was hun vermogen om hun prooi te volgen met hun neus en hun ogen. Vermoedelijk vergezelden deze honden de Kelten tijdens hun migraties en verspreidden ze ze over het grootste deel van Europa. De Kelten begonnen in het jaar 600 voor Christus te jagen met windhonden. De traditie werd jaren later voortgezet toen de Romeinen over een groot deel van Europa regeerden. De Kelten staken de Pyreneeën over toen ze op het Iberisch schiereiland aankwamen. Het windhondenras Canis Gallicus had een reputatie die in veel teksten en schilderijen uit die tijd tot uiting kwam. Het woord Galgo wordt verondersteld te zijn geëvolueerd van Canis Gallicus; het is tegenwoordig het Spaanse woord voor windhond.

De Galgo Español, ook bekend als de Spaanse windhond, is een ras van Keltische afkomst. Er wordt echter aangenomen dat het ras tussen de 8 en de 15e eeuw na Christus door Moorse heersers is beïnvloed door andere rassen zoals de Sloughi en Podenco Ibicenco.

De Galgo Español is nauw verbonden met de Spaanse cultuur en geschiedenis. Het is al vele eeuwen een metgezel van de adel en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt voor de jacht. In Spanje was jagen met windhonden het voorrecht van alleen de rijkste mensen; het werd echter nog steeds beoefend door de algemene bevolking. Er wordt op hazen gejaagd voor voedsel, maar de wedstrijd CARRERAS EN CAMPO is voor de lol gestart. Dit is wanneer de kracht, moed en jachtvaardigheid van jachthonden worden beoordeeld. De regels en traditie van deze wedstrijd zijn terug te voeren tot de tijd van het Romeinse Rijk. Om deel te nemen aan de laatste competitie van het Spaanse coursingkampioenschap — Copa de Su Majestad el Rey — moeten de deelnemers tot de besten van het land behoren. Leden van kleine raceclubs georganiseerd door Galgo Español-eigenaren organiseren regelmatig coursing.

In de vroege jaren 1900 dreigde het raszuivere Galgo Español-ras uit te sterven. Dit veranderde echter toen Spanjaarden hun traditionele veldraces begonnen te verschuiven naar georganiseerde baanraces. Dit werd ingegeven door het Engelse idee dat het bij professioneel baanracen ging om geld verdienen in plaats van eer of roem. Toen professionele racers begonnen, werden windhonden en Galgo Españols samen gestart. Galgos kon de windhonden echter niet bijhouden op een vlakke baan. De Spaanse windhonden, Galgos Españoles, werden gekruist met geïmporteerde windhonden om een ​​robuustere en meer blessuregevoelige hond te creëren. Deze kruisingen werden qua uiterlijk en temperament vergelijkbaar met windhonden. Als gevolg hiervan verdween de door de renbaan gefokte kruising – Galgo Ingles-Español – bijna. Er zijn nog veel mooie en typisch Spaanse Galgos Españoles in het binnenland.

Spanje heeft een lange geschiedenis van waardering voor het windhondenras. Sommige toeristen hebben deze honden misschien gezien tijdens een bezoek aan het land. De formeel ogende dieren hebben een slank lichaam, lange nekken en smalle koppen. Ze kunnen hun eigenaars vergezellen in landelijke dorpen om over ruw terrein te jagen ter voorbereiding op de haas. Het uiterlijk van Spaanse windhonden is niet door fokkers gecreëerd voor een specifiek esthetisch doel. In plaats daarvan komt hun uiterlijk voort uit de natuurlijke vereisten van de hazenjacht. Een aanzienlijk deel van het landschap van Spanje bestaat uit steppen – woestijnen met weinig tot geen oorspronkelijke bossen. Jagers in open velden hebben een hond nodig die snel en volhardend een haas kan achtervolgen die abrupt van koers verandert. Zo’n hond moet ook wendbaar genoeg zijn om de haas in een open veld te volgen.

Het klimaat, de topografie en de jachtvereisten van Spanje hebben duidelijk het uiterlijk en de vaardigheden van de Galgo Español-hond beïnvloed. Het ongelijke droge terrein van het Spaanse plateau, bedekt met stenen, vereist enorme kracht tijdens de hazenjacht. Daarom moeten jagers oppassen dat ze niet gewond raken tijdens het handelen op dit gevaarlijke terrein.

Het is jammer te moeten melden dat er in Spanje veel mensen zijn die de naam Galgo-enthousiastelingen niet verdienen. Aan het einde van het jachtseizoen worden veel Spaanse windhonden op brute wijze gedood.

Galgo Espanol Depositphotos_186529756_S

De Greyhound heeft overeenkomsten met een Galgo Español.

Na een periode van 10 jaar werd de Galgo Español officieel erkend als ras door de Federation Cynologique Internationale in 1972. De eerste standaard werd gecreëerd na deze erkenning en is sindsdien meerdere keren bijgewerkt.

Vanwege de vele kruisingen tussen Galgo’s en Grijzen, is het moeilijk om onderscheid te maken tussen de twee rassen. Om dit probleem op te lossen, is een gedetailleerde standaard gemaakt. Deze standaard maakt het mogelijk om het verschil te zien tussen een Greyhound en een Galgo. Een verschil is dat Galgo’s langere tijd kunnen galopperen, terwijl Greyhounds kortere afstanden sprinten.

Gedrag en karakter

De Galgo Español is een typische windhond: kalm, onopvallend en zelden blaffend. Ze bewaren hun energie en Spaanse ijver meestal voor als ze buiten zijn. Een Galgo kan in de stad leven zolang hij veel bewegings- en bewegingsmogelijkheden heeft. De Galgo is aanhankelijk naar hun baas en familie, maar erg temperamentvol naar vreemden. Ze zijn voorzichtig en gereserveerd wanneer ze nieuwe mensen ontmoeten, maar zijn niet agressief.

Galgo’s kunnen beslissen wie ze mag aaien en wie niet. Het is belangrijk dat puppy’s in contact komen met verschillende situaties, omdat ze van nature voorzichtig zijn. Door hun rustige temperament kunnen Galgo’s goed overweg met kinderen. Ze kunnen ook goed overweg met andere honden; ze gaan liever de confrontatie uit de weg. Galgo Espanols zijn intelligente en aanhankelijke honden. Ze zijn nieuwsgierig en erg alert. Ze hechten zich sterk aan hun baas en het gezin.

 Galgo-Espanol-Depositphotos_30546605_S

Sociaal

Met soortgenoten kunnen ze het goed vinden. Ze willen graag spelen en laten hun snelheid graag zien. Ze hebben een sterk jachtinstinct, wat ze minder geschikt maakt voor katten en andere kleine huisdieren. Met kinderen kunnen ze het goed vinden. Tegenover vreemden nemen ze een afstandelijke houding aan.

Galgo Español trainen

De Galgo Español luistert erg goed en is makkelijk te trainen. Ze reageren zeer gevoelig op harde of grove behandeling; daarom mag onderwijs geen druk of straf inhouden. In plaats daarvan moet een klopje op het hoofd en een traktatie worden gebruikt.

De Galgo Español is een goede, rustige hond die goed reageert op zachte, empathische training. Het is echter nog steeds een jachthond die nog steeds instincten heeft voor de jacht. Wanneer een Galgo Español niet aangelijnd is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat hij zich in een veilige omgeving bevindt, uit de buurt van mogelijke gevaren zoals wegen.

Beweging

Ze hebben erg veel lichaamsbeweging nodig. Door het grote jachtinstinct is het niet verstandig om de hond overal onaangelijnd uit te laten. U kunt hem naast de fiets laten lopen of lange actieve wandelingen maken. Ze houden van rennen en genieten vaak van lange joggen. Ze genieten echter ook van korte sprintjes op volle snelheid en daarna een dutje doen. Daarnaast houden Galgo’s van wandelen, fietsen en paardrijden. Ze zijn geweldig voor mensen die graag actief blijven.

Opvoeding

Zolang u veel geduld heeft, zeer consequent bent kunt u hem redelijk wat bijbrengen. Het zal nooit een perfect luisterende hond worden. Socialiseer de puppy goed.

Verzorging

De korte, gladde vacht van een Galgo Español vereist slechts wekelijkse baden en af ​​en toe massages met een vochtige doek of want. Hun sterke en snelgroeiende nagels moeten regelmatig worden geknipt om ongemak te voorkomen. Ze kunnen pijn veroorzaken als ze te lang worden en niet op natuurlijke wijze worden afgesleten. Oren moeten minstens wekelijks worden geïnspecteerd op oorsmeer of ander vuil dat een infectie kan veroorzaken. Ze moeten indien nodig worden schoongemaakt. Bovendien moeten de tanden van een windhond worden geborsteld met hondentandpasta, indien mogelijk dagelijks.

Galgo-Espanol-Depositphotos_10875599_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 343

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!