...

Berner Sennenhond

Bernese mountain hond
5
(265)

Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is de ware metgezel van elk gezin. Ze zijn erg zachtaardig, aanhankelijk en kunnen goed opschieten met kinderen. Ze zijn erg geduldig en ontvankelijk. Dit kindvriendelijk hondenras kan dagen aan een stuk doorbrengen en spelen met de meest vrolijke kinderen. Tegelijkertijd kan de Berner Sennenhond genieten van rond de open haard te liggen als het hele gezin rust. Met andere huisdieren en vreemden zijn deze honden erg beleefd.

Ondanks zijn prachtig temperament en schoonheid, is de Berner Sennenhond met uitsterven bedreigd. De genetische diversiteit van dit ras is tegenwoordig zeer schaars. De Berner Sennenhond wordt liefdevol Berner genoemd. Deze hond is moeilijk te verwarren met een ander ras vanwege zijn driekleurige kleur en zijn bijzonder Zwitsers kruis op de borst. Zijn prachtige vacht verbergt het fysieke lichaam van een sterke hond, speciaal gemaakt voor zware inspanningen. Traditioneel werden ze gefokt door Zwitserse herders.

Berner Sennenhond – FCI Rasgroep 2

De Berner Sennenhond behoort tot de rasgroep van Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Andere namen : Berner sennenhund, Berner Senner, Bernese Cattle Dog, Bernese mountain dog
Levensverwachting : 6 tot 8 jaar

Land van herkomst : Zwitserland
Huidige en oorspronkelijke taken : Trekhond, waakhond en veedrijver

Uiterlijk van de Berner Senenhond

Schofthoogte : Reuen tussen de 64 tot 70 centimeter – Teven tussen de 58 en 66 centimeter

Gewicht : Mannelijk: 38–50 kg – Vrouwelijk: 36–48 kg

Hoofd
De Berner Sennenhond heeft een vlakke schedel en een niet te sterke stop. De voorsnuit is krachtig. De oren zijn middelgroot en driehoekig van vorm. Ze worden hangend gedragen. De ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een volledig schaargebit.

Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De borst is breed. De rug is recht en vast. Ze hebben een lange staart die reikt tot onder het spronggewricht. De benen zijn recht en stevig. Ze hebben kattenvoeten.

Vacht: Halflang en is sluik tot lichtgolvend.
Kleuren: Diepzwarte grondkleur, met tankleurige en witte aftekeningen.

berner sennen hond

Oorsprong geschiedenis van de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond komt uit Zwitserland en is een van de vier vertegenwoordigers van de driekleurige Zwitserse berghonden, waaronder dergelijke hondenrassen: Appenzeller, Berner Sennenhond, Entlebuch-berghond en grote Zwitserse berghond. De lange vacht van de Berner Sennenhond onderscheidt hem van zijn andere naaste familieleden.

Tot het einde van de 19e eeuw was dit ras vergeten. Allereerst vanwege het gebrek aan gevestigde fok inspanningen. Het ras werd door iedereen vergeten, maar niet door inwoners van de regio Bern in Zwitserland.

Een Zwitserse herbergier begon dit ras in 1862 te fokken. Kort daarna reisde een professor aan een universiteit van Zürich door het platteland op zoek naar een goede hond, een representatief ras. Na lang zoeken is hij erin geslaagd om zo’n hond te vinden. Vanaf dit moment zijn ze terug begonnen met gericht te fokken van deze Berner Sennenhond.

Oorspronkelijk werd de Berner gefokt voor het werk op de boerderij. Voordat ze populair werden, voerden deze honden hun taken regelmatig uit op boerderijen in de groene valleien van de Zwitserse Alpen. Een van de belangrijkste taken van honden van dit ras werd beschouwd als transportmiddel van verse melk, kaas en andere producten. Honden waren vooral populair bij kleine boeren die te arm waren en geen geld hadden om paarden te kopen om goederen te vervoeren. De dag van vandaag heeft dit hondenras een nieuwe positie ingenomen onder de gezelschapshonden.

berner sennenhond

Gedrag van de Berner Sennenhond

Karakter van de Berner Sennenhond

De Berner Sennenhond is een rustige, stabiele en vrolijke hond van aard. Ze zijn vrij waaks en beschermen het gezin tegen kwaadwillenden. Ze zijn doorgaans vrij stil. Het zijn behoorlijk intelligente honden. Ze zijn erg trouw aan het gezin, meegaand van aard en doorsnee ook gehoorzaam. Deze hond heeft een zeer trouw en vriendelijk karakter, maar kan ook erg waakzaam zijn. Het is echter wel een rustige waker en zal dus niet snel blaffen. De Berner Senner kan wegens zijn afkomst eigenwijs gedrag vertonen, hiervoor moet u de hond consequent trainen.

Sociaal

Met kinderen zijn ze erg lief en geduldig. Met andere huisdieren en katten kunnen ze het goed vinden. Onbekenden worden goed in de gaten gehouden. Sommige Berner Sennenhond kunnen ten opzichte van andere honden dominant zijn, maar het merendeel kan het goed met soortgenoten vinden.

Let op, deze honden houden niet van eenzaamheid en lang alleen blijven is niet besteed aan een Berner. Hij kan beginnen te huilen, blaffen, gaten graven, knagen aan meubels, enz…

Berner Sennenhond Depositphotos_320885412_S

Omgang en Beweging van de Berner Senner

Honden van dit ras zijn graag bezig en moeten regelmatig met u erop uit om onaangelijnd te kunnen rennen en spelen. In huis zijn ze doorgaans rustig.

Ondanks het feit dat de Berner Sennenhond tot grote hondenrassen behoort (gemiddeld gewicht is meer dan 50 kilogram), vereist hij geen vroege socialisatie. Eerst moet je training geven. Het feit is dat honden van dit ras zich zeer langzaam ontwikkelen, zowel fysiek als psychologisch. Tijdens de eerste levensjaren blijft de Berner Sennenhond een echt kind. Er moet aan worden herinnerd dat deze dieren zeer kwetsbaar zijn, dat ze vriendelijk moeten worden behandeld.

Opvoeding van de Berner Sennenhond

Een echte toevoeging aan de uiterlijke schoonheid van de Berner Senner is zijn prachtige karakter. Deze honden zijn loyaal, aanhankelijk, responsief en zeer intelligent. In doorsnee zijn ze meegaand en gehoorzaam. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem. De hond leert het snelst als ze op een rustige, liefdevolle en consequente manier behandeld worden. Houd er rekening mee dat een jonge hond van dit ras nog veel rust nodig heeft. Al te inspannende wandelingen en wilde spelletjes hebben een slechte invloed op de ontwikkeling van zijn gestel.

Training van een Berner Sennenhond

Een Berner Senenhond is gemakkelijk en ontvankelijk voor training, maar hiervoor heeft het huisdier tijd nodig om te analyseren wat er van hem wordt vereist. De overmatige gezelligheid van de Berner Sennenhond geeft de indruk van enige domheid, in feite is de hond erg slim. Het huisdier kan goed opschieten met kinderen van alle leeftijden, en natuurlijk met alle volwassenen. Berner Senners moeten in de tuin kunnen stoeien en bij hun familie zijn. Omdat de Berner Sennenhond werd gefokt om een werkhond te worden, beschikt het dier over uitstekende kwaliteiten, zoals het verlangen naar training.

Het trainen van een Berner Sennenhond vereist een zelfverzekerde, maar zachte trainer. Ondanks het feit dat sommige reuen van dit ras enige dominantie kunnen vertonen, zijn ze in het algemeen heel vredelievend. Een Berner kan soms koppig zijn en niet zo snel leren tijdens het trainen, maar met geduld kom je er wel. Na het beheersen van de basisvaardigheden kun je doorgaan naar complexere taken.

Berner Sennenhond puppy Depositphotos_16980291_S

Verzorging van de Berner Senner

De Berner Sennenhond moet ongeveer twee keer per week geborsteld worden. Vooral de plekken die klitgevoelig zijn moeten extra aandacht krijgen, dit zijn met name de borst, broek en achter de oren. Kijk geregeld de oren en ogen na en maak indien nodig schoon. Houd de nagels kort. De lange vacht van de hond heeft speciale zorg en regelmatig borstelen nodig. Anders zal het zwaar uitvallen, vuil worden, wat tot dermatologische problemen zal leiden.

De Berner is het hele jaar door gevoelig voor het verharen. Dit kan van seizoen tot seizoen toenemen en afnemen, dus is het noodzakelijk om het haar minstens één keer per week uit te kammen. Dit zal helpen bij de ongecontroleerde verspreiding van haar door het huis. Afhankelijk van de activiteit van het dier zal er om de twee maanden behoefte zijn aan een bad met aangepaste hondenshampoo speciaal voor lange vachten.

De oren moeten regelmatig onderworpen worden aan een grondige controle. Bacteriën kunnen zich actief ontwikkelen in de oren van de Berner Sennenhond. U moet de oren wekelijks controleren op oorontsteking, irritatie en besmetting. De oren moeten worden behandeld met een speciale oplossing voorgeschreven door de dierenarts. Dagelijks de tanden poetsen en nu en dan de nagels even controleren en eventueel wat bijknippen.

Gezondheid en ziekte bij de Berner Sennenhond

Belangrijke gezondheidsproblemen zijn: artritis, auto-immuunziekten, opgeblazen gevoel, kanker, elleboog- en heupdysplasie, nierziekte, ooglidinversie en staar.

Berner Sennenhond Puppy info

Dit ras houdt van veel bewegen en heeft dus ook voldoende ruimte nodig. Houd er rekening mee als u een Berner Sennenhond koopt, dat u genoeg ruimte heeft voor deze hond en dat u hem genoeg beweging kan geven. De Berner Senner wordt gemiddeld 8 tot 10 jaar oud.

Vanwege de populariteit van honden van dit ras, fokken sommige fokkers puppy’s zonder zich aan de selectieregels te houden. Dit heeft een nadelige invloed op de gezondheid van het huisdier. Bijzondere aandacht moet worden besteed bij het importeren van honden uit het buitenland. Vaak hebben deze puppy’s verschillende ziekten. Kies daarom een erkende fokker die alles weet van dit hondenras.

Ter info, deze honden verharen veel, dus als U niet tegen het vachtverlies kunt is de Berner Sennenhond niet geschikt voor jou.

Berner Sennenhond puppy

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 265

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!