...

Ierse Rood-Witte Setter

Ierse-Rood-Witte-Setter-Depositphotos_172643154_S
5
(265)

Ierse Rood-Witte Setter

Ierse Rood-Witte Setters staan ​​te popelen om nieuwe dingen te leren en zijn erg hardwerkend. Met andere woorden, hij wil vermaakt worden. Met zijn temperament en nieuwsgierigheid inspireert hij zijn meesters tot een breed scala aan spelactiviteiten en lange wandelingen, waaraan hij een evenwichtige en voelbare voldoening ontleent. Zijn open persoonlijkheid en ontvankelijke karakter maken hem tot een lieve gezinshond, maar geen waakhond. De Ierse Setter is loyaal en zeer loyaal aan de menselijke familie. De meeste honden van dit ras raken uit balans, nerveus of onzeker als ze niet kunnen ventileren.

Ierse Rood-Witte Setter – FCI Rasgroep 7

De Ierse Rood-Witte Setter behoort tot de rasgroep van de Staande honden.

Land van herkomst: Ierland
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond, met name op vederwild.
Levensverwachting: 10 tot 13 jaar
Temperament: Betrouwbaar, Energiek, Loyaal, Speels, Toegewijd, Aanhankelijk

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 62 en 66 cm. – Teven tussen de 57 en 61 cm.
Gewicht: Mannelijk: 25–34 kg, Vrouwelijk: 25–34 kg

Hoofd
De Ierse Rood-Witte Setter heeft een lang hoofd met een gewelfde schedel. De voorsnuit is rechthoekig van vorm. De oren zijn ver naar achteren aangezet en worden hangend gedragen. De ogen zijn rond. Setters hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
Setters zijn krachtige honden. De rug is zeer gespierd. De staart is middellang en loopt in een punt toe. De borst is diep met goed gewelfde ribben. De benen zijn rechtstandig en de voeten hebben gesloten tenen.

Vacht: Lange zijdeachtige vacht.
Kleuren: Wit met rode tekeningen.

Geschiedenis

De Ierse rood-witte setter is verwant aan de Ierse (rode) setter en bestaat al sinds de 18e eeuw. Mogelijk is hij eerder verschenen, zoals in de 16e eeuw al over rode en witte honden werd geschreven. Setters, vooral rode en witte honden, waren populaire sporthonden onder landheren in de 17e en 18e eeuw. Aan het einde van de 19e eeuw werd de rode setter echter populair en stonden de rode en witte op het punt van uitsterven. Dankzij toegewijde fokkers beleefde het ras een opleving na de Eerste Wereldoorlog.

Ierse-Rood-Witte-Setter-Depositphotos_42325497_S

Gedrag

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Ierse rood-witte setter uit Ierland en wordt sinds de 17e eeuw gefokt als jachthond. Zijn voorouders waren setters, Spaanse pointers en Franse spaniels. De Irish Red Setter Club, die vandaag de dag nog steeds verantwoordelijk is voor rasstandaarden, werd opgericht in 1882. Op het gebied van jacht worden Ierse setters voornamelijk gebruikt om pluimvee op te sporen en te isoleren. Zijn werk is zeer gevoelig: in plaats van zijn gevederde prooi te achtervolgen, jaagt de Setter hem op en staat klaar om hem aan zijn eigenaar te laten zien. Deze rustige houding, meestal met het voorste been omhoog, wordt in het Engels “stijven” genoemd, wat “stijf” of “vast” betekent.

Karakter Ierse Rood-Witte Setters

Ierse rood-witte setters zijn vriendelijke, intelligente en stabiele honden. Ze zijn actief en levendig en hebben een zeer goed reukvermogen. Ze zijn aanhankelijk en zijn zeer gehecht aan hun gezin. Setters blaffen weinig.

Sociaal

Als de hond een goede socialisatie heeft gehad, is de omgang met katten en andere huisdieren goed. Ze kunnen het doorgaans goed vinden met soortgenoten. Met kinderen kunnen ze het altijd goed vinden. De honden laten hun stem horen, maar zijn vriendelijk tegen elk bezoek.

Ierse-Rood-Witte-Setter-Depositphotos_41914239_S

Omgang en Beweging

Ierse Setters hebben veel beweging nodig. Neem de hond geregeld mee op lange onaangelijnde wandelingen. Ze hebben een goed reukvermogen. Houd er rekening mee dat hij van eventuele geurtjes het zijne wil weten. Leer de hond daarom al op jonge leeftijd het ‘hier komen’ op commando.

Opvoeding

Ze zijn vrij makkelijk om op te voeden. Ze leren snel en zijn meegaand. Wees consequent en duidelijk tegen de hond. Omdat de Ierse setter een beetje eigenwijs en inherent zelfverzekerd is, moet hij vanaf het begin blijven groeien. Deze gevoelige speurneuzen zijn zeker niet geschikt om in omheinde gebieden te verblijven. Als gezinshond heeft de Ierse setter veel beweging nodig: lange dagelijkse wandelingen en regelmatig spelen zijn een must voor dit ras. Retrieval is erg populair bij Ierse Setters. Ze houden bijvoorbeeld van dummytraining en schrikken er niet voor terug om in het water te springen. Met de juiste socialisatie en opvoeding kunnen de meeste setters goed opschieten met hun leeftijdsgenoten en kinderen. Ze houden niet van hele lange trainingsessies. Maak daarom gebruik van veel afwisselende oefeningen, zodat de hond er plezier in blijft houden.

Verzorging

Ierse Rood-Witte Setters hebben een dikke laag fijn roodbruin haar dat regelmatig moet worden geborsteld. Hij geeft geen aandacht aan zijn lange, glanzende vacht als hij in de buitenlucht vertoeft, en komt vaak vies thuis. De eigenaar van de setter moet hier niet al te gevoelig voor zijn. Besteed naast de dagelijkse tot wekelijkse verzorging regelmatig aandacht aan de oren van uw hond en verwijder vuil van lange, slappe oren.

Bij Bopets vindt u het beste producten voor uw Ierse Setter!

Ierse Rood-Witte Setter

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 265

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!