De Duitse herder is een perfecte werkhond
Een Duitse herder is ongelooflijk loyaal aan hun eigenaar en zijn intelligente en nobele honden. Begin 20e eeuw werd de Duitse herder voornamelijk gebruikt als assistenten en voor het bewaken van vee. Maar hun aangeboren kwaliteiten zoals gehoorzaamheid, hun snelle reactie in ongewone situaties, maakten de Duitse herder uitstekende hulphonden en geleidehonden voor blinden en slechtzienden. Dit hondenras is een prima waakhond en vriend voor het hele gezin. Ze voeren zonder aarzelen, bevelen en opgelegde taken tot in de puntjes uit.
Duitse Herder – FCI Rasgroep 1
De Duitse herder hoort bij de groep van schapenhoeders en veedrijvers.
Land van herkomst : Duitsland
Huidige en oorspronkelijke taken : Herdershond en gebruikshond voor uiteenlopende doeleinden.
Andere namen : Elzasser, Deutscher Schäferhund, Duitse Scheper
Uiterlijk van de Duitse herder
Schofthoogte :
Reuen 60 tot 65 centimeter.
Teven 55 tot 60 centimeter.
Gewicht van de Duitse herder : ligt tussen de 30 en 40 kilo.
De levensverwachting : Duitse herders worden tussen de 10-15 jaar, in zeldzame gevallen kunnen deze honden de grens van 15 jaar overschrijden.
Hoofd : De voorsnuit en schedel van de Duitse herdershond zijn even lang. De neusrug is recht. Ze hebben middelgrote rechtopstaande oren en zijn hoog aangezet. De ogen zijn middelgroot en zijn amandelvormig. De Duitse herder heeft een compleet schaargebit.
Lichaam : De Duitse Herdershond heeft een licht rechthoekige lichaamsbouw. De rug is sterk en mag niet te lang zijn. De staart reikt minstens tot aan de hiel en wordt hangend gedragen. De borst is diep, maar niet breed. De benen zijn rechtstandig en goed gehoekt. De voeten zijn rond. De hals is sterk, met goed ontwikkelde spieren.
Vacht : De Duitse Herdershond heeft een stokharige vacht. Het is recht, hard en goed sluitend. Duitse herders kunnen zowel langharig (langwerpig grof haar in de oren, staart) als gladharig zijn . Het al lang bestaande beeld dat langharige herdershonden mestiezen zijn (geboren uit een kruising tussen een Duitse herder en een hond van een ander ras ) is niet waar, omdat langharige ouders vaak langharige welpen hebben.
Kleuren : De kleur bij honden van dit ras is vrij divers – monofoon zwart, ijzergrauw, askleur of eenkleurig, of met regelmatige bruine, gele tot grauwwitte aftekeningen.
Ras voordelen
De Duitse herder is een ideale gezinshond die zich sterk hecht aan de eigenaar. Omdat het hier gaat om heel slimme honden, leren ze snel bij en zijn hierdoor makkelijk te trainen. Het zijn echte werkers en doen alles voor hun eigenaar. Dit hondenras kan heel goed opschieten met kinderen en zijn uitstekende wakers. Tijdens hondencompetities boeken ze veel successen en door de juiste opleiding worden ze verantwoordelijk en betrouwbaar. Wat de verzorging betreft zijn het geen moeilijke klanten.
Nadelen van het ras
Toch hebben Duitse herders een paar minpuntjes. Zo zijn ze niet de beste keuze voor beginnende hondenliefhebbers. Ze kunnen agressie tegen vreemde honden vertonen en reuen, en zelfs teven kunnen soms dominant over komen. Sommige honden hebben last van erfelijke ziekten en als laatste puntje zijn deze grote honden niet zo geschikt om op een appartement te leven, tenzij ze voldoende worden uitgelaten en zo min mogelijk te hoeven traplopen.
Gedrag en karakter van de Duitse herder
Honden van dit ras zijn zeer intelligent. Ze werken graag, zijn alert en erg waaks. Het zijn vriendelijke, trouwe en aanhankelijke honden. De meeste hebben de neiging om zich tot een eenpersoons hond te ontwikkelen. Ze hebben een goed reukvermogen. Deze hond kan in een kennel gehouden worden mits het contact met de eigenaar voldoende is. Te weinig aandacht wordt door deze honden als een straf ervaren.
Duitse herders zijn actief, speels en vereisen frequente communicatie met een persoon. Ze behandelen nieuwkomers voorzichtig, maar niet kwaadwillend, alsof ze willen uitzoeken wie voor hen staat. Deze honden zijn goedaardig, maar begrijpen tegelijkertijd duidelijk de taken die hun zijn opgedragen in de vorm van bescherming van hun leven, territoria, etc. .. Deze honden hebben een ingetogen karakter, in hun karakter zijn er in de regel geen speciale uitbarstingen van een negatieve stemming. Duitse herdershonden die gebruikt worden bij wetshandhavingsinstanties, zijn zo gehoorzaam en sociaal dat ze gemakkelijk de bevelen uitvoeren van elke persoon die hen is toegewezen. Honden die in een gezin wonen worden echte vrienden van een persoon, ze wennen snel aan de eigenaar en houden van hem tot zelfvergetelheid.
Sociaal
Ze kunnen het goed vinden met kinderen. Houd er rekening mee dat ze uw kinderen zullen verdedigen tegenover vriendjes. Tegenover onbekenden zijn ze waakzaam. Bekenden worden enthousiast begroet. Als hij goed gesocialiseerd is kan hij het prima vinden met andere huisdieren.
Omgang en beweging
Hou deze hond niet alleen als huishond, maar doe samen leuke dingen. Dergelijke honden vereisen een actieve levensstijl, dus de eigenaar moet dagelijks, bij voorkeur 2 tot 3 keer per dag gedurende minimaal een half uur een wandeling maken met de Duitse herder. Buitenspelen zou verplicht moeten zijn. Het is geweldig als de eigenaar van de hond de mogelijkheid heeft om uitjes te maken in de natuur (in het bos, park, etc.) want deze dieren voelen zich geweldig in het wild. Het is het beste dat zo’n hond bij een persoon woont die er voldoende tijd aan kan besteden om te wandelen en een praatje te maken met andere toevallige wandelaars.
Opvoeding en trainen
De Duitse Herdershond is zeer intelligent. Commando’s leren vinden ze leuk en begrijpen ze snel. Ze zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem. Wees eerlijk en consequent, dan zal de opvoeding van de Duitse herder geen problemen geven.
Training en opleiding van de Duitse herder
Het opvoeden en trainen van een Duitse herder (puppy) moet zo vroeg mogelijk beginnen. Laat een klein, lief, en schattig ding u de les niet dicteren. Een hond die alles begrijpt, maar zijn eigen zin doet, zal in de toekomst waarschijnlijk dominant worden over haar eigenaar. Daarom moet de puppy vanaf de leeftijd van 1,5 – 2 maanden reeds opgevoed worden. Ze dienen zich aan de regels te houden en goed gedrag staat hier op de eerste plaats. Tegelijkertijd moet een traktatie en een vriendelijk woord gebruikt worden als lof voor een goed uitgevoerde taak. Een hond straffen met een afranseling is onaanvaardbaar. De training kan 3 tot 4 maanden duren, maar de lessen mogen niet te lang duren. Het is aan te raden om de lessen meerdere keren per dag te herhalen, maar niet langer dan 15 tot 20 minuten. Gebruik aangepast hondenspeelgoed. De echte opleiding begint op een leeftijd van zes maand. Wie de leraar van de hond ook is, het is altijd noodzakelijk dat de hond met die persoon goed overweg kan, maar let op dat de hond eerst en vooral aan zijn eigenaar gehoorzaamt. Het socialisatieproces van de puppy is daarom van groot belang.
Verzorging
Duitse herders die veel binnen zitten hebben meer vachtverzorging nodig dan de honden die vaak buiten zijn. ‘De vacht van de Duitse herder heeft weinig verzorging nodig. Het volstaat om eens in de 1 tot 2 weken grondig te borstelen met een ‘herderharkje’. (Daarbij moet eigenlijk vooral worden voorkomen dat de langere haren in vacht gaan klitten.) Hoe meer men borstelt, hoe meer de hond zal gaan verharen. Bij honden die dit ritueel gewoon zijn zal dit moeiteloos gebeuren. Trouwens, de Duitse herder is dol op kammen. Deze honden mogen niet vaker dan 2-3 keer per jaar in bad, vooral in gevallen waarin het dier niet in huis woont.
De nagels moeten 1 tot 2 keer per maand worden geknipt (wanneer ze onvoldoende afslijten) een dergelijke procedure kan door de eigenaar onafhankelijk worden uitgevoerd of worden toevertrouwd aan de trimmer, die samen met het knippen van de nagels voor verzorging van het dier zorgt. De eigenaar moet aandacht besteden aan de gezondheidstoestand van de hond. Zo is het nodig de ogen en de de oren regelmatig te controleren en indien nodig te reinigen. Ook de algemene toestand en stemming van het huisdier mag je niet uit het oog verliezen. Een Duitse herder heeft graag een tochtvrij plekje om te rusten en slaapt liefst op een hondenkussen of hondenmatras.
Gezondheid en ziekte
Honden die gekocht worden bij een goede fokker hebben zelden een slechte gezondheid. Soms lijden Duitse herders aan heup-dysplasie , maar dit probleem komt niet alleen voor bij grote hondenrassen, maar ook bij kleine rassen. Bij Duitse herdershonden kan dysplasie in zeldzame gevallen ernstige vormen aannemen. Daarom is het van groot belang om vooral in het eerste levensjaar – wanneer de botten en spieren zich nog volop ontwikkelen – te waken voor overbelasting. Tijdig onderzoek en een juiste behandeling in de vroege stadia van de ziekte zullen de hond in staat stellen een volledig leven te leiden zonder te hinken en door zijn poten te vallen.
Sommige Duitse herders hebben een onvermoeibare eetlust, wat niet verwonderlijk is als ze van lichamelijke activiteit houden. De eigenaar mag de hond niet teveel voeren, omdat herders gevoelig zijn voor snelle gewichtstoename en obesitas, wat tot veel problemen leidt. Duitse herders lijden soms aan ziekten die worden veroorzaakt door een ontsteking van de oren, dus de eigenaar moet de hond zorgvuldig in de gaten houden wanneer deze zijn hoofd schudt of onnatuurlijk opzij kantelt. Maar in de meeste gevallen zijn herders gezonde honden die extreme temperaturen verdragen, ze zijn fysiek goed ontwikkeld en actief. Tijdig een bezoekje brengen aan de dierenarts voor vaccinatie, preventie van parasieten, zorgen ervoor dat de eigenaar een gezonde hond heeft.
Voeding
Droogvoer, bij voorkeur is super premium droogvoer geschikt als voer voor de Duitse herder. Als de eigenaar zelf het menu voor zijn vierbenige vriend wil klaar maken, is het de moeite waard eraan te denken dat de voeding van de hond noodzakelijkerwijs mager vlees (meer dan 30%), slachtafval, kwark, zuivelproducten, granen (havermout, rijst), rauwe en gekookte groenten moet bevatten. Botten die kunnen splinteren of scherpe botten, aardappelen, voedsel met kruiden is uitgesloten.
Duitse herder Puppy-info
Een Duitse herder puppy kan je best aanschaffen bij goede fokkers die het hondenras door en door kennen. De ouderdieren moeten getest zijn op erfelijke ziekten en een perfecte lichaamsbouw hebben. Duitse herders met afwijkingen laat je best links liggen. Dat is ook de reden dat de de moederhond aanwezig dient zijn tijdens het bezoek aan de kennel waar je eventueel een puppy wil aanschaffen. Koop alleen een Duitse herder met stamboom of met de nodige papieren van afstamming. Vraag raad bij de club voor Duitse herders – VVDH voor België of VDH voor Nederland – en bezoek een paar hondenscholen waar je in de toekomst kan gaan trainen. Zo heb je reeds kennis gemaakt met de leden en kunnen ze je eventueel goede raad geven voor wat betreft de aanschaf en de opvoeding van je nieuwe of toekomstige puppy. Facebook heeft ook leuke groepen waar u veel informatie kan terug vinden over dit specifieke ras. Tot slot, plan de toekomst want een hond heb je voor jaren.