...

Chart Polski

Chart Polski - poolse windhond Depositphotos_202944448_S
5
(267)

De Chart Polski is een Poolse windhond, een oud hondenras dat bijna uitgestorven was. Dankzij vele fokkers is het ras opnieuw gegroeid en tegenwoordig te zien op tentoonstellingen. De Poolse windhond behoudt de aard van een windhond en probeert deze niet te verbergen. Zijn baasje kan verwachten dat hij door een Chart Polski diep bemind en verzorgd wordt. Op het werk is de Chart Polski actief, zelfverzekerd en trots. Thuis kan hij lui zijn.

Chart Polski – Rasgroep 10

De Chart Polski behoort tot de rasgroep van de Windhonden.

Land van herkomst: Polen
Huidige en oorspronkelijke taken: Zichtjager op klein- en groot wild

De Chart Polski is een hondenras dat oorspronkelijk afkomstig is uit Polen. De naam betekent “Poolse windhond”.

Gemiddelde levensduur: 12 tot 15 jaar.
Meest geschikt voor: actieve alleenstaanden, actieve gezinnen, huis met tuin, ervaren hondenbezitters, eenpersoonshuishoudens
Temperament: actief, beschermend, territoriaal, energiek
Vergelijkbare rassen: Windhond, Italiaanse windhond

Uiterlijk

De Poolse windhond is groter en gespierder dan andere honden. Hun uiterlijk is niet erg subtiel. Hun hoofd is sterk, lang en slank. Het lichaam is ook groot, sterker dan veel andere honden. Een belangrijke maatstaf is de verhouding tussen de lengte van de nek van de hond en de lengte van de schouderbladen. Dat aantal moet tussen 10.2-10.3:10 liggen. De neus moet zwart zijn en boven de lippen uitsteken. De snuit is dun en sterk en eindigt op een spitse neus. De kruin van de schedel is plat en de buttplug is niet erg zichtbaar. De ogen moeten donker zijn, maar als dat niet het geval is, moeten ze prominent en licht gehoekt zijn.

Hun oren zijn middelgroot en hebben de vorm van amandelen. Hun oren lijken enorm, omdat het kraakbeen zacht is. Hun nek is gespierd en sterk, waardoor hun hoofd hoog wordt gehouden. Hun nek is lang. De staart is dik en behaard aan de basis. Als de hond in rust is, is de staart meestal recht of laag. Als de staart beweegt, wordt deze hoger gedragen.

Het leer waar de riem van is gemaakt is flexibel en sluit goed aan. De vacht van de Chart Polski is hard, maar flexibel. De lengte varieert op verschillende delen van het lichaam: de Chart Polski heeft een langere vacht op hun rug, terwijl de zijkanten een kortere vacht hebben. De vacht op de buik is zacht en dun. Elke kleur is acceptabel.

Schouderhoogte: Reuen tussen de 70 en 80 cm. – Teven tussen de 68 en 75 cm.

Hoofd
Chart Polski’s hebben een krachtig en lang hoofd. De neusrug is gewelfd, met een krachtige voorsnuit. Schedel en voorsnuit zijn even lang. De oren zijn middelgroot. Ze worden naar achter gevouwen gedragen. De ogen zijn amandelvormig. Ze hebben een schaar- of tanggebit.
Lichaam
De borskas van de Chart Polski is ruim, met een lang borstbeen. De borst reikt tot aan de ellebogen. De staart is lang en wordt in een sikkelvorm naar boven gedragen. De benen zijn recht. De voeten zijn ovaalvormig, met gebogen tenen.

Vacht: Korte vacht. Aan de onderkant en het einde van de staart is het haar wat langer.
Kleuren: Alle kleuren zijn toegestaan.

Chart Polski - poolse windhond Depositphotos_202944432_S

Afkomst en geschiedenis

Er wordt gedacht dat de Chart Polski, het Poolse windhondenras voorouderlijke banden heeft met Aziatische saluki-achtige honden. Het hondenras werd voornamelijk gebruikt om op dieren te jagen, zoals wolven, konijnen, vossen en groot wild. De eerste vermelding van de hond dateert uit de 13e eeuw en sindsdien is er weinig veranderd in het uitzicht van de hond, zoals te zien is op foto’s en geschriften voor eeuwen. Het ras van de Poolse windhond staat op het punt volledig te verdwijnen. Fokkers hebben echter veel moeite gedaan om het ras terug te krijgen en er zijn nu enkele honderden honden van dit ras. Sommige van deze Poolse windhonden kwamen zelfs in de VS terecht, waar in 1991 het eerste nest werd geproduceerd.

Gedrag

Het Greyhound-ras heeft een windhond-temperament. Ze zijn lief en liefdevol voor hun baasjes, maar ook dapper en zelfverzekerd. De Chart Polski aan het werk is behendig, onverschrokken en snel. Ze geven nooit snel op en gaan door totdat de klus geklaard is. De Chart Polski houdt van alle gezinsleden, inclusief kinderen, maar is meestal gehecht aan een bepaald lid van het gezin. Als de socialisatie en training goed gebeurt, kan de Chart Polski goed overweg met andere dieren; als het echter niet goed wordt gedaan, kan het sterk jachtinstinct boven komen.

De training moet consistent, zachtaardig en liefdevol zijn. De hond kan mogelijk niet 100% meedoen als de oefeningen vaak worden herhaald; hij is graag trots op zichzelf. Alleen als hij ervoor kiest, kan hij een hechte band opbouwen met vreemden. Hij is voorzichtig en wantrouwend tegenover nieuwe mensen, en laat ze alleen dichtbij komen als hij dat wil. Als zijn baasje bescherming nodig heeft, kan hij sterk en meedogenloos zijn.

Karakter

Chart Polski’s zijn moedig, zelfverzekerd en evenwichtig. Ze zijn waaks en verdedigen huis en haard met overtuiging. Buitenshuis zijn ze onvermoeibaar en erg beweeglijk. In huis zijn ze rustig tot op het luie af.

Sociaal

Kinderen moeten de hond absoluut in zijn waarde laten. Ook is het belangrijk dat de hond een goede socialisatie heeft gehad. Voor de kleine en drukke kinderen is hij niet geschikt. Met soortgenoten gaat hij goed om. Ook voor de omgang met katten dient hij goed gesocialiseerd te worden. Buitenshuis ziet hij ze wel als prooi.

Omgang en beweging

De Chart Polski heeft redelijk veel beweging nodig. Hij past zich goed aan, en kan goed aangelijnd naast u lopen. De Chart Polski is erg kieskeurig over zijn comfort en is het liefst dicht bij zijn baasje. Hoewel hij graag vrij zou kunnen bewegen in de tuin, wordt het niet aanbevolen om hem daar te houden. De Poolse windhond moet elke dag rennen en trainen, of hij nu jaagt of niet. Ze doen het ook goed in hondensporten, zoals coursing of racen. Zijn sterke jachtinstinct laat hem niet rusten tijdens het wandelen. Hij kan achter een prooi aanjagen als hij naar buiten mag.

Opvoeding en puppy info

De Poolse windhond is een jachthond die bekend staat om zijn vermogen om met grote snelheden op prooien te jagen. Dit ras heeft dagelijks veel beweging nodig omdat hij erg intelligent is en graag rondrennen. Deze hond kan echter moeilijk te trainen zijn voor beginnende eigenaren. Poolse windhonden moeten als pups grondig worden gesocialiseerd en vanaf zeer jonge leeftijd stevig en consequent worden getraind. Als u wilt dat uw hond goed kan opschieten met soortgenoten, moet deze hond een sterke training en discipline hebben. Dit hondenras heeft een sterke prooidrift en vroege socialisatie en training kunnen dat niet altijd veranderen. Deze hond heeft een baas nodig die respect en waardering heeft voor het windhondenkarakter. De basis oefeningen kunnen redelijk eenvoudig worden aangeleerd.

Verzorging

De Poolse windhond lijkt in veel opzichten op de windhond, maar hun vacht is wat zwaarder. Hun vacht is kort, glad en heeft een dubbele laag. De vacht is er in vele kleuren en geeft de hond een uitstekende isolatie. De ondervacht wordt dikker in de winter, maar voelt het hele jaar door ruw aan. Dit ras heeft een dubbele vacht, maar heeft slechts een wekelijkse borstelbeurt nodig om te onderhouden. Sommige honden verharen meer dan andere, dus het kan zijn dat u uw hond dagelijks moet borstelen om te stoppen met verharen.

Voeding

De Poolse windhond heeft een hoogwaardig dieet nodig dat veel vitamines en mineralen bevat, zodat hij de granen krijgt die hij nodig heeft. De granen die een Poolse windhond krijgt, moeten van hoge kwaliteit zijn en moeten worden geselecteerd op basis van de huidige leeftijdscategorie van de hond. De voeding moet korrels bevatten met een hoog vleesgehalte en weinig tot geen granen. Ter ondersteuning van het beendergestel kan gewrichtsvoeding aan het voer voor huisdieren worden toegevoegd. Het voeren moet in ten minste twee delen worden verdeeld en het dier moet na het eten minimaal twee uur pauze hebben om te ontspannen en te verteren.

Gezondheid

Dit ras heeft veel vitamines en mineralen nodig, vooral als het een puppy is en snel groeit. Goede voeding is belangrijk voor dit ras, en als ze geen goede voeding krijgen, kan het beendergestel zich niet goed ontwikkelen, wat kan leiden tot rachitis.

Chart Polski - poolse windhond Depositphotos_333404924_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 267

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!