Griffon Bruxellois
De Brusselse Griffon is zelfingenomen komisch, toegewijd, en slim. Griffons hebben een enorme persoonlijkheid in een klein pakketje. Hun grote mensachtige ogen zijn verbazingwekkend voor elke nieuwe persoon die ze ontmoeten. Deze honden hebben gladde vachten die lijken op de vacht van een mopshond en ruwe vachten die lijken op de vacht van een Schnauzer. Door hun bebaarde uiterlijk werden ze genoemd in oude volksliederen. De Griffon Bruxellois is een vastberaden hond die weet wat hij wil. Hij ziet eruit als een wereldse Franse filosoof dankzij zijn grote zwarte ogen, baard en snor die zijn korte snuit bedekken. Ze hebben echter ook een gevoelig karakter en zijn geen goede speelkameraadjes voor kinderen. Hun liefde voor hun baasje is enorm sterk en ze zullen altijd dicht bij hen blijven.
Griffon Bruxellois – FCI Rasgroep 9
De Griffon Bruxellois behoort tot de rasgroep van de Gezelschaps- en dwerghonden.
Land van herkomst: Belgie
Huidige en oorspronkelijke taken: Gezelschapshond.
Temperament: Onderzoekend, Gezellig, Waakzaam, Gevoelig, Zelfingenomen, Alert
Levensverwachting: 10 tot 15 jaar
Andere namen: Griffon Belge
Uiterlijk
De Griffon Bruxellois, ook bekend als de Brusselse Griffon, is een klein hondenras afkomstig uit België. Het onderscheidt zich door de rode ruwharige vacht van de zwarte griffon belge en zijn ruwe petit brabancon vachtstructuur. De Brusselse Griffon heeft een klein, vierkant lichaam en een ongewone vacht die hard en rood is.
De Griffon Bruxellois heeft een goede botstructuur waardoor hij op een elegante manier kan bewegen. De Griffon Bruxellois heeft een ronde, brede kop met een prominent gewelfd voorhoofd. De neus is kort en gelijk met de ogen; zijn punt kantelt naar achteren. De onderkaak van de Griffon Bruxellois is breed, naar boven gebogen en loopt voor de bovenkaak uit.
De Griffon Bruxellois was oorspronkelijk een oor en staart gecoupeerd ras. In 2006 werd dit verboden in veel Europese landen, waaronder België. Het ras is ondervoorbeet en staat bekend om zijn grote, ronde en donkere ogen die niet mogen uitsteken. In de Verenigde Staten en andere landen is het couperen van oor en staart nog steeds toegestaan. Dit betekent dat de oren en staarten van honden kunnen worden verwijderd om een specifieke look te creëren. De oren van honden zijn kleiner met ruimte ertussen, en ze wijzen meestal recht naar boven met enige stijfheid. Hun staarten zijn ook stijf en hoog met de punt naar achteren gericht zonder hem aan te raken; ze zijn ook hoog en zitten op de rug van een hond. Het lichaam weegt tussen 3,5 kg en 6 kg. Gemeten van schoft tot staart is de lengte gelijk aan de hoogte van de hond.
Schouderhoogte: Ongeveer 28 cm.
Gewicht: Ze wegen ongeveer 5 kg.
Hoofd
Het hoofd is breed en rond. De schedel is goed gewelfd en heeft een afgetekende stop. De neus is zeer kort. De ogen zijn groot en rond en ze staan wijd uit elkaar.
Lichaam
Honden van dit ras hebben een stevige lichaamsbouw. De borst is vrij breed en diep. De staart wordt hoog gedragen. De voeten zijn rond (ze hebben katten voeten).
Vacht: Ruwharig, warrelig en hard.
Kleuren: Roodrossig met een beetje zwart aan de snor. De Belgische Griffon is zwart, zwart en tan en zwart bruin.
Geschiedenis
Het hondenras Griffon Bruxellois was oorspronkelijk een klein, roodharig en ruwharig ras. Het bevindt zich al lang in de Brusselse regio voordat het zich aan het einde van de 19e eeuw ontwikkelde. In 1880 werd het Griffon Bruxellois-ras gecreëerd door een King Charles Spaniel en een mopshond te kruisen. Deze kruising produceerde zwarte en kortharige rassen van het ras, die vervolgens werden gebruikt om drie verschillende rassen af te ronden: de petit brabançon, griffon belge en griffon bruxellois.
Deze kleine honden werden oorspronkelijk gefokt om koetsen en stallen vrij te houden van ongedierte. Het Belgische Griffon-ras was bijna uitgestorven na de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Een oplossing werd gevonden door honden te importeren uit het buitenland, voornamelijk Engeland. Hierdoor kon het Belgische ras na de oorlogen in zijn land blijven wonen. Veel petit brabancon honden werden tussen het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw vanuit België naar Engeland geëxporteerd. Elke hedendaagse griffioen en petit brabancon is dan ook terug te voeren op deze honden die naar Engeland werden geëxporteerd.
Bijzonder aan dit hondenras
Kleine Brabantse honden zoals de petit brabançon kunnen in hetzelfde nest worden geboren als grotere Brusselse Griffons.
De FCI classificeert de Brusselse Griffon, de Belgische Griffon en de Petit Brabancon als drie afzonderlijke rassen. Andere hondenorganisaties zoals de American Kennel Club of AKC registreren de petit bruxellois als één ras met drie variëteiten. De British Kennel Club, of KC, en de Canadian Kennel Club, of CKC, registreren het als één ras.
Volgens sommigen toont het schilderij van Jan van Eyck Giovanni Arnolfini en zijn vrouw een vroege vorm van de Brusselse Griffon hond.
Op 27 januari 1889 werd de Club du Griffon Bruxellois opgericht in La Croix du Fer op de Grote Markt van Brussel.
Gedrag en Karakter Brusselse Griffon
Het zijn zeer alerte en nieuwsgierige honden. Ze hechten zich sterk aan hun baas en de gezinsleden. Ze zijn aanhankelijk en graag in de buurt van hun mensen. Verder zijn ze intelligent, speels, leergierig en gehoorzaam. Het aanpassingsvermogen is groot.
Sociaal
De omgang met kinderen is goed. Met soortgenoten en andere huisdieren geeft hij geen problemen, mits hij wel goed gesocialiseerd is. Bezoek wordt aangekondigd.
Trainen
Brusselse Griffons zijn intelligente en trainbare honden. Ze houden van spelen en ravotten, en voor hun dagelijkse gezondheid is minimaal een half uur nodig. Daarnaast genieten ze van activiteiten met hun baasjes. Een balletje slaan met het baasje is leuk voor zowel de hond als het baasje. Bovendien zijn Brussels Griffons geweldige kandidaten voor hondenevenementen zoals gehoorzaamheid, behendigheid en tracking.
Beweging
De Griffon Bruxellois en Griffon Belge hebben een gemiddelde bewegingsbehoefte. Naast de dagelijkse wandelingen kunt u zo nu en dan de hond in het bos los laten lopen. Het zijn trouwe honden die niet de neiging hebben om ver bij u uit de buurt te lopen.
Opvoeding
Vroege socialisatie- en puppycursussen worden aanbevolen voor alle honden en helpen ervoor te zorgen dat de Griffon uitgroeit tot een goed aangepaste, welgemanierde metgezel. De Griffon heeft een hoge mate van intelligentie en heeft een sterke band met zijn eigenaren. Dit maakt ze gemakkelijk te trainen. Vanwege hun gevoelige aard reageren griffioenen niet goed op harde trainingsmethoden of correcties. Ze zijn het liefst in de buurt van hun familie en volgen hun baasjes vaak van kamer naar kamer. Ze lange tijd alleen laten kan ertoe leiden dat ze ongewenst gedrag vertonen. Ze maken het u graag naar de zin en zijn gevoelig voor de intonatie van uw stem.
Verzorging Griffon Bruxellois
Brusselse Griffon-honden zijn er in twee soorten: ruw en glad gecoat. Ze hebben ook twee verschillende vachtstructuren: ruw of glad. Ruw gecoate griffioenen werpen geen haar af, maar beide soorten hebben baat bij wekelijks borstelen. Dit houdt hun vacht schoon en helpt bij het verwijderen van losse haren en vuil dat zich op hun vachten heeft verzameld. Bovendien kan hun vacht baat hebben bij een wekelijks bad. Honden moeten regelmatig hun nagels laten knippen. Veel eigenaars knippen het haar kort. Sommigen gaan echter liever naar een professionele trimmer.
Gezondheid
Brusselse Griffons zijn een gezond hondenras. Fokkers die Brusselse Griffons fokken, screenen hun dieren op gezondheidsproblemen zoals staar of hartproblemen. Daarnaast screenen ze de dieren op orthopedische problemen zoals patellaluxatie en heupdysplasie. Bij warm, vochtig of zonnig weer kunnen deze honden met een plat gezicht ademhalingsproblemen krijgen. Ze snurken meestal en hun oren moeten regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie. De tanden van honden moeten worden gepoetst met een tandpasta die voor hen is ontworpen; dit is nuttig voor het behoud van de tandgezondheid.