...

Tibetaanse Terrier

Tibetaanse Terrier
4.2
(57)

Tibetaanse Terrier – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.

Land van herkomst
Tibet
Huidige en oorspronkelijke taken
Herdershond en
gezelschapshond

Andere namen: Tibetaanse terriër, Dhokhi, Apso of Haba.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 35,5 en 40 centimeter.
Teven tussen de 31,5 en 36 centimeter.
Gewicht
Hoofd
Het hoofd is middelmatig groot met een duidelijke stop waarbij de oren hangend gedragen worden. De oren zijn V-vormig. De ogen zijn groot en staan vrij ver uit elkaar.
Lichaam
De Tibetaanse Terriër is een krachtig gebouwde hond. De rug is recht. De staart is hoog aangezet en wordt in een krul over de rug gedragen.
Vacht
De bovenvacht is lang, het mag recht of gegolfd zijn. De ondervacht is dicht en wollig.
Kleuren
Alle kleuren of kleurcombinaties zijn toegestaan, behalve chocolade- of leverkleur.

Gedrag

Karakter
Tibetaanse Terriers zijn vrolijke, intelligente honden. Ze zijn moedig en laten hun stem bij onraad horen. Ze hechten zich sterk aan hun baas en de gezinsleden. Het zijn harde, sobere honden die moeilijk alleen kunnen zijn. Tibetaanse Terriers hebben een hoog IQ, maar jonge honden kunnen wel wat eigenwijs zijn en lappen bepaalde bevelen aan hun laars, niet tegenstaande dat ze heel goed weten wat de eigenaar van hun verwacht.
Sociaal
De omgang met kinderen is normaal gesproken goed. Is hij goed gesocialiseerd, dan geeft hij geen problemen met soortgenoten en andere huisdieren, al kunnen ze tegen andere honden dominant overkomen. Ze zijn heel waaks en bezoek wordt aangekondigd.Een ander domein waarvoor hij gebruikt wordt is :een efficiënt alarmsysteem. Zo gebruiken de Tibetaanse monniken de natuurlijke aanleg van de hond om op de daken van hun woningen te lopen, om hem te leren waken en over de muren van hun dorp te kijken om zo naderend gevaar te melden onder luid geblaf.

Omgang

Beweging
Ze hebben redelijk veel beweging nodig. Het uithoudingsvermogen is groot. Geef de hond de kans om onaangelijnd te kunnen rennen en ravotten. Balspelletjes en apporteren vinden ze erg leuk. Hoogtevrees kent de Tibetaanse Terrier niet.
Opvoeding
Het zijn intelligente honden en leren vrij snel. De opvoeding dient rustig en evenwichtig te gebeuren. Maak veel gebruik van de intonatie van uw stem.
Verzorging

Puppy-info

Fokker Tibetaanse Terriër met stamboom:

Tibetaanse Terrier bruin

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.2 / 5. Aantal beoordelingen: 57

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!