Dalmatische hond

3.6
(7)

Dalmatiër – FCI Rasgroep 6

Drijvende honden, zweethonden en aanverwante rassen.

Andere rasnamen: Dalmatische hond, Dalmatiër

alles voor dieren bopets

De naam is afgeleid van dalmatica, de Romeinse koningsmantel gemaakt van hermelijn. Koningen en andere rijke mensen droegen deze mantels en hadden vaak Dalmatiërs en zo werden ze vernoemd naar die dure mantels.

Land van herkomst
Kroatie
Huidige en oorspronkelijke taken
Naast de koets lopen en
bewaker van stallen.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 56 en 61 centimeter.
Teven tussen de 54 en 59 centimeter.
Gewicht
Ze wegen tussen de 24 tot 32 kilo.
Hoofd
Dalmatiers hebben een lang hoofd met een vlakke schedel. De schedel is breed tussen de oren. De stop is matig. De middelmatig grote oren zijn dun en worden hangend gedragen. De ogen zijn rond en middelmatig groot. Dalmatiers hebben een schaargebit.
Lichaam
De rug is recht. De lendenen zijn sterk. De staart reikt bijna tot aan de sprongen en wordt licht opwaarts gedragen. De benen zijn recht. Ze hebben kattenvoeten met goed gesloten tenen.
Vacht
Korte, harde vacht.
Kleuren
Wit met zwarte of leverkleurige vlekken.

Gedrag

Karakter
Dalmatiers zijn opgewekte en vriendelijke honden. Ze zijn erg intelligent en sociaal ingesteld. Het is een aanhankelijke hond die niet geschikt is voor het kennelleven.
Sociaal
Van nature is de Dalmatiër sociaal. Ze kunnen het dan ook goed vinden met soortgenoten. Met kinderen gaan ze ook uitstekend om. Zolang de Dalmatier goed gesocialiseerd is met andere huisdieren, zal hij geen problemen geven.

Omgang

Beweging
Ze zijn gebouwd om te lopen. Het uithoudingsvermogen is dan ook groot. Toch hoeven ze niet elke dag uren te lopen. Naast de fiets lopen, zwemmen, onaangelijnd wandelen en spelen zijn geschikte manieren om de hond van zijn bewegingsbehoefte te voorzien.
Opvoeding
Ze leren vrij snel. Leg de nadruk op het belonen van gewenst gedrag. Wees consequent en geeft de hond beslist geen harde opvoeding. Dit werkt averechts.
Verzorging

Dalmatiër

 

Dalmatiër

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 3.6 / 5. Aantal beoordelingen: 7

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!

alles voor dieren bopets