...

Beroemde honden en opmerkelijke verhalen

Beroemde honden en opmerkelijke verhalen - Beroemde honden
5
(68)

Bekende en beroemde honden door de eeuwen heen.

Balto en Togo, twee van de 160 sledehonden die in een recordtijd Serum brachten om difterie te bestrijden.

Balto een sledehond die leefde begin 1925 in Alaska was door zijn eigenaar vernoemd naar de ontdekkingsreiziger “Hoewel Balto”. De eigenaar vond Balto toch niet al te best als sledehond. Op het moment dat er difterie uitbrak in Alaska organiseerde voortvarende mannen de Great Race of Mercy om met een 20 tal mannen en hun 160 sledehonden het difterieserum van Nenana naar Nome te brengen. Normaal duurde de tocht van 1100 km ongeveer 25 dagen. Omdat de ploegen elkaar opvolgden kregen ze de klus in iets minder dan 6 dagen geklaard.

De laatste 85 km van de rit was voor de groep van Balto en hun eigenaar “Kaarsen”. Op een gegeven moment kwamen de sledehonden in een sneeuwstorm terecht waarbij Balto in de helse rit het voortouw nam. Bij aankomst werd Kaarsen en zijn sledehonden als helden ontvangen. Kaarsen stond erop dat zijn honden in deze eer mochten delen en zeker de voortrekker “Balto”. De sledehond Balto stond model voor een standbeeld van Frederick Roth ter ere aan alle sledehonden die hun best hadden gedaan in de Great Race om het serum tijdig bij de zieken te krijgen. Het standbeeld staat in het centraal park van New York. De kunstenaar heeft ter ere van “Togo” en zijn eigenaar Leonhard Seppela, een andere hond die tijdens de race het gevaarlijkste deel van de rit uit liep, de halsband van Togo gebruikt bij het standbeeld van Balto. Zo werden Balto en Togo twee beroemde honden.

Bobby Greyfriars een beroemde Skye Terriër uit Schotland

Bobby Greyfriars, een Skye Terriër die leefde in Edinburch, de hoofdstad van Schotland was de metgezel van John Gray die in de negentiende eeuw dienst deed bij de Edinburgh Police als nachtwacht. Begin 1858 stierf de eigenaar van Bobby aan tuberculose en zijn lichaam werd begraven nabij de parochiekerk, Greyfriars Kirkyard. Bobby die John Gray steeds vergezelde legde zich na de uitvaartdienst naast het graf van zijn overleden vriend. Bobby was elke dag in de omgeving van het graf te vinden. Voorbijgangers brachten Bobby regelmatig voedsel.

Toen de hond na 13 jaar overleed werd hij begraven aan de ingang van het kerkhof. Op die manier kon hij zoals voorheen altijd op het lichaam van zijn overleden baasje waken. Een jaar later werd voor Bobby een standbeeld opgericht. Dit standbeeld staat nu nog aan Candlemakers Row, enkele stappen van het kerkhof en vlak voor de Greyfriars Bobby’s Bar. Omdat op die plaats veel foto’s genomen worden van de omgeving en de prachte gebouwen is er ook meestal een foto waar Bobby ook op staat.

Buck Bundy

De Briard, Buck Bundy speelde in de serie “Married with Cilderen” eigenlijk zichzelf. Zijn roepnaam was Mike, maar heette in werkelijkheid Michael. Na vier seizoenen veranderde zijn trainer Steven Ritt zijn naam naar Buck, op die manier was er geen verwarring toen hij de set op moest. Hij was een prachtig hond die zijn rol goed ten uitvoer bracht en mocht op twaalf jarige leeftijd op pensioen. Zijn medeauteurs beroofde hij nu en dan als hij de kans kreeg. Een lekker hapje kon er altijd in bij Buck. Daarom werd uiteindelijk het eten achter slot en grendel gezet. Buck speelde maar liefst in 214 afleveringen en zijn laatste aflevering werd beloond met een Emmy Award. Op die manier mag Buck zijn plaats in nemen tussen alle andere beroemde honden.

Beroemde honden die ook een lintje verdienden

Apollo – Dobermann uit serie Magnum
Beethoven – Sint-bernard uit de film Beethoven
Buck – Briard uit Bassie en Adriaan
Buddy – Golden retriever uit de Air Bud films
Daddy – Pitbull uit The Dog Whisperer
Lassie – Schotse collie uit de reeks Lassie
Loulou – Welsh terriër uit Familie Backeljau
Milo – Jack russell terriër uit de film The Mask
Moose – Parson Russell terriër uit de serie Frasier
Rex – Duitse herder uit Commissaris Rex
Toto – Cairn terriër uit The Wizard Of Oz
Uggy – Jack russell terriër uit de film The Artist
Whisky – Bouvier van de familie Flodder
Zeus – Dobermann uit de serie Magnum

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 68

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!