...

Catalaanse herdershond

Catalaanse herdershond D
5
(263)

Catalaanse herdershond – Gos d’atura catala

De Catalaanse herdershond is een sociale hond die graag deel uitmaakt van een gezin, en is ook een goede bewaker/hoeder van een kudde onder leiding van de eigenaar. In zijn thuisland wordt de Catalaanse herdershond gebruikt om kuddes te bewaken en te hoeden, maar hij is ook een geweldige gezinshond als hij thuis is. Eigenaars moeten er rekening mee houden dat de hond graag bezig is en tijd en aandacht nodig heeft, aangezien de Catalaanse herder een echte werkhond is. De Sheppard (baas) en zijn kudde (familie) worden zeer gewaardeerd.

De Catalaanse herdershond lijkt qua uiterlijk op de Hollandse schapendoes, maar ze zijn niet verwant. In feite behoort de Gos dAtura tot rasgroep 1 Sheepdogs en lijkt hij sterk op de Briard. De Pyreneese Herder kan ook qua uiterlijk overeenkomsten vertonen.

Catalaanse herdershond – FCI Rasgroep 1

De Catalaanse herdershond of Gos d’atura catala behoort tot de rasgroep van de Schapenhoeders en veedrijvers.

Land van herkomst: Spanje
Huidige en oorspronkelijke taken: Herdershond en waakhond

Andere namen : Gos d’atura catala , Catalaanse herdershond, perro de pastor Catalán

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen tussen de 47 en de 55 cm. – Teven tussen de 45 tot 53 cm.
Gewicht: Tussen de 15 en 25 kilogram.

Hoofd
De hangende oren zijn lang behaard en driehoekig van vorm. Honden van dit ras kunnen een tanggebit of een schaargebit hebben.
Lichaam
Een gespierde hond met een rechthoekig lichaam. Een rechte rug met een hangende staart die laag is aangezet. Ze hebben een korte sterke nek en stevige benen.

Vacht: De vacht is recht, dicht, zeer veerkrachtig en voelt hard aan. De nek en de achterhand hebben zogenoemde manen (langer haar). De haren over de rest van het lichaam zijn zeer kort.
Kleuren: De basiskleuren van de vacht zijn geel, grijs, bruin en fawn.

Catalaanse herdershond Depositphotos_237901646_S

Afkomst en geschiedenis

De Catalaanse herdershond komt uit de Spaanse Pyreneeën en werd oorspronkelijk gefokt om kuddes te beschermen en te leiden door ruige gebieden, en ze tegelijkertijd te beschermen tegen roofdieren. De hond moest intelligent, moedig en vasthoudend zijn, die allemaal nog steeds aanwezig zijn in de moderne versie van de hond. De gos d’atura is altijd bestand geweest tegen hitte en koude en is te zien op afbeeldingen uit de 15e eeuw, die erg lijken op de huidige versie van de hond. De schapenherders gaven niet veel om het ras van de hond en kruisten het vaak met andere honden. Ze wilden alleen een goede werkhond, en dat was de focus van het verhaal.

De Gos d’atura catala kreeg zijn naam omdat hij zich over heel Catalonië verspreidde en tot op de dag van vandaag nog steeds als werkhond wordt gebruikt. De eerste officiële rasstandaard werd pas in 1929 gemaakt, dus jarenlang kon de CSD niet deelnemen aan shows. De oorspronkelijke eigenaren waren herders en ze hadden hun andere honden nodig om te hoeden.

De Catalaanse herder verdween bijna tijdens de Spaanse Burgeroorlog, maar dankzij enkele enthousiastelingen werd het ras gered en bewaard. De hond werd toen meer als gezinshond gebruikt, maar in het binnenland van Catalonië is de hond nog steeds aan het werk te zien. In Spanje wordt de gos d’atura català nog steeds gebruikt als politiehond of opsporings- en reddingshond. De graag geziene gast is ook welkom bij de Catalaanse schapenhoedwedstrijden.

Gedrag en karakter Catalaanse herdershond

De Gos d’atura catala is een leergierige werkhond vol met intelligentie en moed. Het is een onvermoeibare werkhond maar in het dagelijkse leven is hij zeker niet druk of over attent. Soms kan de Catalaanse herdershond verlegen zijn bij onbekende mensen, maar is meestal opgewekt, nieuwsgierig en waakzaam. De alerte en dappere wachter houdt ervan om alles te onderzoeken.

Sociaal

De Catalaanse herder is erg territoriaal en heeft het meestal moeilijk met nieuwe dieren. Wanneer de Gos d’atura catala goed gesocialiseerd is kan hij goed overweg met alle huisdieren. De omgang met kinderen is over het algemeen uitstekend. Tegen onbekenden is deze hond wat terughoudend. Op latere leeftijd kan het moeilijk zijn om een ​​nieuwe kat of hond in hun leven te introduceren. Vooral omdat de herder de neiging kan hebben om achter alles aan te rennen wat hij ziet.

De Catalaanse herder zal een kind beschermen. Dit moet echter worden overwogen als de onstuimige vrienden van de herders in de buurt van het kind zijn. Het hondenras heeft meestal minder herdersinstinct dan andere herdershonden, dus zullen ze het kind minder hoeden. De Catalaanse herdershond is over het algemeen een goed familiehuisdier. Het is belangrijk dat de puppy meteen kennis maakt met andere dieren en kinderen, zodat het instinct niet naar boven komt.

Catalaanse herdershond Depositphotos_465235674_S

Omgang en beweging

Deze hond die graag buiten is heeft veel beweging nodig. De Catalaanse herder is gefokt om dieren te bewaken en te hoeden, samen met hun herder, maar ook zelfstandig. In het gebied van Catalonië (waar de hond vandaan kwam) worden ze vandaag de dag nog steeds gebruikt voor het hoeden en bewaken. De Catalaanse herdershond is een zeer intelligente hond, met een sterk, gespierd lichaam, waardoor hij geschikt is voor vele hondensporten, zoals DoggyDance, Breitenport en zelfs behendigheid. Deze energieke hond is geweldig voor gezinnen en biedt bescherming en aandacht die nodig is. Hij is alert en moedig en wordt gebruikt als waak-, verzorgings- en hulphond. De Catalaanse herdershond is een evenwichtige hond met voldoende uitdaging, aandacht en beweging.

Opvoeding Catalaanse herdershond

Dit is een hond die graag leert, maar een hekel heeft aan herhaling. Om de aandacht van deze hond erbij te houden heeft hij dus uitdaging en afwisseling nodig.

Verzorging

De Catalaanse herdershond heeft van zichzelf een ruig uiterlijk. Dit moet hij ook hebben. De Gos d’atura hoeft u daardoor niet heel vaak te borstelen. Loop de vacht van de Catalaanse herdershond wel regelmatig na met een grove kam, vooral op plaatsen waar gemakkelijk klitten kunnen ontstaan. Bij de Catalaanse herdershond verhaart vaak de voorkant als eerst gevolgd door de achterkant.

Gezondheid

Hoewel het Catalaanse herders-hondenras gezond en sterk is, zijn ze vatbaar voor enkele kwalen. Wolfsklauw problemen en heupdysplasie zijn enkele van de problemen die bij dit ras kunnen optreden. Omdat het ras echter niet erg populair is, zijn er maar heel weinig gedocumenteerde gevallen van andere gezondheidsproblemen. Als de wolfsklauw zich slecht ontwikkelt of problemen heeft, zal de dierenarts hem verwijderen.

Puppy-info

Wat is de prijs van een Catalaanse herder? De prijs voor een puppy ligt tussen de 1000 en 1600 euro liggen. Goede stamboom Catalaanse herders kunnen gaan voor meer dan 2000 euro. Gos d’atura catala-puppy’s worden beschouwd als een zeldzaam ras en worden niet vaak verkocht. Er zijn maar weinig fokkers die pups verkopen, omdat ze van het ras zelf houden. Omdat de fokkers die betrokken zijn bij het fokken van gos dAtura Català zoveel om de ouders en de pups geven, is de prijs van de pups hoger dan wanneer ze veel verkocht zouden worden. De Gos d’atura catala heeft zelden grote nesten en de weinige fokkers die bij het ras betrokken zijn, onderwerpen de ouders vaak aan vele tests en investeren in hun gezondheid.

Catalaanse herdershond Depositphotos_465235618_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 263

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!