...

Alano Espanol

alano espaniol Depositphotos_379126548_S
5
(133)

Alano Espanol of Spaanse Bulldog

Alano Espanol of Spaanse Bulldog is een geboren beschermer. Deze krachtige hond is toegewijd aan zijn eigenaar en familie. In tegenstelling tot sommige andere grote hondenrassen zijn deze honden loyaal aan alle leden van het gezin. Eigenaren merken hun extreme zorgzaamheid en tederheid op tegenover kinderen. Toch is het niet aan te raden om deze honden zonder toezicht bij de kinderen te laten totdat u de hond volledig kan vertrouwen. Dit zijn grote honden en onzorgvuldig gedrag kan agressie veroorzaken. De gespierde en sterke Alano Espaniol is eigenlijk heel vriendelijk van aard ondanks het soms angstaanjagende uiterlijk.

Het karakter van de Alano Espaniol is pittig maar zeer controleerbaar door zijn eigenaar. Spaanse Bulldog’s zijn erg vrolijke en zeer speelse sportieve honden. Je kan ze een beetje vergelijken met hondenrassen zoals de Boxer of een Stafford voor wat betreft hun vrolijk karakter en activiteit.

Alano Espanol – FCI Rasgroep 1

Alano Español of Spaans Alano is een groot hondenras van het type molosser. Deze honden zijn gebruikt om het vee te bewaken, maar ook als jachthond. Het ras is ook bekend om zijn vroegere gebruik tijdens Spaanse stierengevechten.

Land van herkomst : Spanje.

Andere namen : Spaanse Alaunt, Spaanse Bulldog, Spaanse Alano

Huidige en oorspronkelijke taken : Herdershond en waakhond.

Levensverwachting : 11 tot 14 jaar

Uiterlijk van de Alano Espanol

De Alano Espanol is een groot, gespierd, atletisch ras dat beweegt met ongebruikelijke gratie en elegantie, zoals een hond van deze omvang.

Schofthoogte :
Reuen tussen de 58 en 64 centimeter.
Teven tussen de 55 en 60 centimeter.

Gewicht : Mannetjes wegen tussen de 34 en 40 kg, teven wegen tussen de 30 en 35 kg.

Hoofd : Het hoofd van de Alano Espanol is vrij groot en evenredig aan het lichaam. De brachycefale schedel is kenmerkend voor dit soort honden. De snuit is kort, maar groot en goed gedefinieerd. De lippen zijn dik en zwart. De oren zijn klein.

De ogen : De ogen van een Alano Espanol zijn middelgroot en amandelvormig. De kleur van de iris kan amber, bruin of zwart zijn, afhankelijk van de kleur van de vacht.

Lichaam : Het lichaam is atletisch met goed ontwikkelde spieren. De ribben zijn langwerpig van formaat. De ruglijn is erg strak, zowel in beweging als in rust. De borst is diep verlaagd en de longen zijn goed ontwikkeld. De onderbenen zijn breed, uitgesproken en gespierd. De onderste lijn van de maag is strakker, de zijkanten zijn iets verzonken maar duidelijk gedefinieerd. De schouder is lang, hellend, gespierd en vormt de juiste hoek (90 graden) van het schouderbladgewricht. De ellebogen liggen goed naast het lichaam, maar zonder vernauwing. De onderarmen zijn lang, recht en krachtig. De nagels zijn hard, groot en altijd met donkere pigmentatie. De heupen zijn krachtig en gespierd.

Vacht : De vacht is kort en dik.
De Spaanse Bulldog Alano heeft een harde en korte vacht, stijf, glanzend en de textuur is iets zachter op het hoofd. Het langste haar op de staart is grover en lijkt op de vorm van een oor.

Vachtkleur van de Alano Espanol : De acceptabele kleuren zijn zwart, donker en lichtgrijs, rood, gevlekt, evenals verschillende tinten fawn. Honden met rode of fawn kleur kunnen een masker op hun gezicht hebben. Witte vlekken op de borst, keel, kaak, poten zijn ook acceptabel.

Afkomst en geschiedenis van Alano Espanol

De naam van het ras is afkomstig van de Iraanse stam Alani. Dit waren nomadische herders die in Spanje aankwamen in de 5e eeuw. Van deze mensen was bekend dat ze grote waakhonden en achtervolgingshonden hielden. Dit was dan ook de basis voor de vele regionale Alaunt-soorten. De eerste schriftelijke verwijzing naar het ras in Spanje is in een hoofdstuk van het 14e-eeuwse “Boek van de jacht op Alfonso XI” (Libro de la Montería de Alfonso XI) waarin jachthonden met de naam “Alani” worden beschreven als mooie honden met prachtige kleuren. Honden van dit type reisden dikwijls samen met Spaanse ontdekkingsreizigers en werden gebruikt als oorlogshonden bij de onderwerping van Indiase (inheemse Amerikaanse) volkeren. Deze honden werden ook gebruikt bij het vangen van slaven.

Alanos werden ook gebruikt om te jagen op groot wild, zoals wilde zwijnen en herten. In 1840 importeerde de Engelse hondenhandelaar Bill George een Spaanse Bulldog die hij “Big Headed Billy” noemde. Hij werd gebruikt om Engelse Bulldoggen te vergroten.

Alano Espanol afkomst - stierenvechten Depositphotos_230743368_S

Alano Espanol bijna uitgestorven

In 1880 werd het gebruik van deze honden bij het stierenvechten verboden. Groot wild werd zeldzaam, veebedrijven werden gemoderniseerd en hadden niet langer honden nodig om het vee te begeleiden en te bewaken. Als gevolg hiervan verdwenen de Spaanse bulldogs bijna volledig in 1963. In 1970 besloten veterinaire studenten om dit hondenras opnieuw te creëren.

Karakter Alano Espanol

Het karakter van de Alano Espanol is verrassend goed in balans. Dit is een rustige hond ondanks de lange voorgeschiedenis van gevechten waaraan ze deelnamen. Eigenaren spreken over betrouwbare en gehoorzame honden, hoewel onafhankelijk. Deze honden kunnen dominant zijn en een leidende positie in het huis innemen. Dit zal resulteren in een agressieve houding tegenover een persoon of tegenover diegenen die door Alano als lager worden beschouwd.
Het karakter van de Alano Espaniol is pittig maar zeer controleerbaar door zijn eigenaar. Spaanse Bulldog’s zijn erg vrolijke en zeer speelse sportieve honden.

Alano Espanol

Sociaal

Deze honden hebben de neiging om vredig samen te leven met andere honden onder hetzelfde dak. Historisch gezien zijn ze gebruikt in roedels van verschillende honden, maar ze domineren andere honden van hetzelfde geslacht. Als de andere hond niet wil toegeven, kan dit leiden tot gevechten. Veel minder vaak gebeurt dit als de honden samen opgroeiden. Als de hond een goede socialisatie heeft gehad, is de omgang met andere huisdieren en katten goed te noemen.

De Spaanse Alano is vriendelijk en genadig met personen die hij kent, maar is op zijn hoede met vreemden. Vreemde personen die niet reageren op zijn waarschuwing zal hij zonder verdere waarschuwingen stoppen. Dit is een eigenschap van het ras, ze zijn beschermend, maar afhankelijk van de situatie kunnen ze gevaarlijk uit de hoek komen. Dit is een van de redenen waarom het ras zeer wordt gewaardeerd als bewakers. Het is aan te raden om deze honden op een binnenplaats met een hoog hek te houden, zodat niemand per ongeluk kan ronddwalen terwijl de eigenaren niet thuis zijn.

De aanval van de Spaanse Alano is zeer ernstig en leidt vaak tot de dood van degene waartegen het gericht is. In tegenstelling tot andere rassen die bijten en loslaten, negeert de Alano pijn en angst volledig tijdens het aanvallen. Hij lost namelijk zijn slachtoffer niet meer tot hij bevel van de eigenaar krijgt. Om deze reden worden Spaanse Bulldoggen alleen aanbevolen aan ervaren en sterke eigenaars.

Beweging

Als u te weinig aandacht geeft aan deze hond zal hij zich gaan vervelen. Geef de hond de kans om onaangelijnd te kunnen rennen en spelen. Zoals bij alle snelgroeiende hondenrassen moet er in het eerste levensjaar van de hond extra voorzichtig worden gedaan om overbelasting van gewrichten te voorkomen. Snelle wendingen in het spel kunnen dan ook gedurende de snelle groeifase het beste worden vermeden. Dit hardwerkend ras heeft lange wandeling en regelmatige fysieke activiteit nodig. Deze honden moeten zeker hun energie kwijt kunnen.

De Alano is een echt roedeldier. Het is dan ook zielig hem hele dagen alleen thuis te laten. Voor mensen die de hele week werken is hij daarom niet geschikt. Deze prachtige honden zijn moedig, sterk, snel en wendbaar. Hij kan prima mee draaien in diversen hondensporten, bv flyball, behendigheid, speuren. pakwerk, maar ook als hulphond, reddingswerker etc.

Alano Espanol trainen

In tegenstelling tot sommige hondenrassen, waarvan de training moeilijk is kan de eigenaar de training van Alano Espanol zelfstandig aan. Op grond van zijn geschiedenis is deze hond behoorlijk gehoorzaam en intelligent, wat betekent dat hij gemakkelijk kan worden getraind. Het trainen van eenvoudige basiscommando’s is niet moeilijk aan te leren. Doe de training geleidelijk aan en geef de hond tijd om het te consolideren en ga dan door naar de volgende opdracht. Herhaal de reeds aangeleerde oefeningen regelmatig. Geef de hond geen eentonige opvoeding, maar wissel de oefeningen af. Laat de hond op jonge leeftijd veel positieve ervaringen opdoen, dit komt de karaktervorming ten goede. Met het trainen en opvoeden kan je best zo snel mogelijk beginnen, het corrigeren van ongewenst gedrag is noodzakelijk.

Probeer het hem aan te moedigen tijdens de trainingen. Dit hondenras is erg gehecht aan de aanwezigheid van zijn eigenaar. Behandel het dier met respect en waardigheid, zo zal de Alano met dubbele vasthoudendheid proberen alles te behagen en alles sneller en nog beter te doen. Door deze eenvoudige regels te volgen, kun je de Alano gemakkelijk trainen op gehoorzaamheid en controle.

Opvoeding van de Alano Espanol Depositphotos_12325118_S

Opvoeding van de Alano Espanol

Het zijn intelligente honden die graag werken voor hun eigenaar. Om de pup op te laten groeien tot een evenwichtige hond moet u hem in contact brengen met zoveel mogelijk mensen, dieren en bepaalde situaties. Als je het dier op de juiste manier grootbrengt zijn er nadien ook geen problemen met oorzaakloze agressie, vijandigheid en andere soortgelijke manifestaties. Integendeel, uw hond zal zich geweldig voelen, zowel in familiekring als in uw vriendenkring. Begin met een vroege socialisatie en maak contact met mensen van alle leeftijden, evenals een constante communicatie met andere honden. Overigens is het beter om dit ras op jonge leeftijd aan katten voor te stellen.

Als u besluit een Alano te kopen, moet u zich voorbereiden op het feit dat hij regelmatige en strikte training nodig heeft, die de eigenaar nooit mag vergeten !

Vacht en Verzorging

De vachtverzorging van de Alano Espanol is vrij eenvoudig. Het is voldoende om de hond twee keer per week te kammen met een speciale borstel of rubberen handschoen. Het is aan te raden deze hond zo weinig mogelijk te baden om de natuurlijke en beschermende laag van de opperhuid optimaal te houden. Periodiek moet u de oren en ogen van de hond inspecteren, indien nodig, deze spoelen. De klauwen van Alano moeten regelmatig worden geknipt.

Veel voorkomende ziekten

Dit is een sterk en gezond ras, maar zoals alle grote honden kunnen ze echter aan dysplasie lijden, zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie en artrose.

Voeding Spaanse Bulldog of Alano Espanol rauw vlees Depositphotos_247876456_S.jpg

Voeding Spaanse Bulldog of Alano Espanol

De voeding van een hond is een belangrijk onderdeel van hun gezondheid. Weten wat u uw hond moet voeren en hoeveel u hem moet voeren, kan een moeilijke taak zijn. Experimenteer niet met de voeding van een hond. Volg de richtlijnen van een voedingsexpert of volg de goede raad op van de fokker waar jij je puppy aankocht. Op die manier heb je op later leeftijd ook geen bot, vachtproblemen of andere problemen. Veel ziekten komen later voort uit een slechte of onevenwichtige voeding die je puppy kreeg bij de nieuwe eigenaar. Rauw vlees of droge brokken, het maakt allemaal niet uit als de voedingswaarden in evenwicht en aangepast zijn voor het hondenras.

Spaanse Bulldog of Alano Espanol Puppy kopen

Een Alano Espanol Puppy kopen ? Informeer je goed en ga niet over een nacht ijs. Voor de aanschaf van een Spaanse Bulldog of Alano Espanyol puppy met stamboom ga je best eerst ten rade bij een erkende fokker of via een rasvereniging. Deze mensen zijn het best geplaatst u meer informatie te geven over dit bijzonder hondenras.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 133

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!