...

Hoe de leeftijd van honden schatten

tanden-van-hond
4.1
(12)

Leeftijd van hond of puppies schatten

Hoe kun je de leeftijd van honden en puppies schatten?

De leeftijd van een pup kan men aan de hand van het wisselen van de tanden schatten. De snijtanden bij de hond zijn op een leeftijd van vijf tot zes weken gewisseld. Als een hond de leeftijd van 6 maanden heeft bereikt, heeft hij ook de hoektanden en kiezen gewisseld.

De leeftijd van een volwassen hond kan men met behulp van de afslijting van de snijtanden schatten. Door het gebruik slijten de snijtanden af. De middelste lob (zo heten de uitstulpingen van de tanden) slijt het eerst af. Deze tanden slijten het eerst bij de hond, omdat hij het meest uitsteekt. De snijtanden slijten niet allemaal tegelijk af. De hond heeft zes snijtanden in de bovenkaak en zes in de onderkaak.

De middelste twee snijtanden in de onderkaak hebben hun grote lob verloren als de hond 1 jaar oud is. De twee tanden ernaast zijn op de leeftijd van twee jaar afgesleten. Als een hond 3 jaar oud is, zijn de grote lobben van de middelste twee snijtanden in de bovenkaak verdwenen. De twee tanden ernaast hebben hun grote lob verloren als de hond 4 jaar oud is. Op de leeftijd van 5 jaar zijn de twee buitenste snijtanden in de onderkaak afgesleten. Als de twee buitenste snijtanden van de bovenkaak afgesleten zijn, is de hond ongeveer 6 jaar oud.

Het slijtageproces gaat niet bij alle honden even snel. De ene hond knaagt graag op botten en stenen, zodat zijn tanden erg snel slijten. Het gebit geeft dan een te hoge leeftijd aan. Bij een hond die alleen maar blikvoer eet, slijten de tanden minder snel. Zijn gebit geeft dan een te lage leeftijd aan (de hond die alleen maar zacht blikvoer eet krijgt wel veel sneller tandsteen).

Als de hond de leeftijd van 6 jaar heeft bereikt, kunnen we zijn leeftijd alleen nog maar bij grote benadering schatten. Een oudere hond heeft een wat drogere vacht, grijs haar, minder zware spieren en gedraagt zich wat rustiger. De lens van het oog van de hond wordt troebel en blauwachtig. Dit proces heet staar en begint bij de meeste honden op een leeftijd van 5 jaar.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.1 / 5. Aantal beoordelingen: 12

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!