...

Barbet

Barbet
4.9
(176)

Barbet

De Barbet is een intelligente en gehoorzame hond met een vriendelijk en vrolijk karakter. Dit ras is van nature erg gezellig met een hoekje af. Dit ras is erg sociaal van aard, waardoor het een uitstekend ras is voor oudere volwassenen en gezinnen met kinderen. Deze honden hebben de neiging om heel dicht bij hun familie te zijn en houden ervan om op de hoogte te blijven van gezinsactiviteiten. Ook de Barbet puppy’s zijn donzig bundeltje liefde en kunnen niet wachten om te knuffelen en te spelen.

Barbet  – FCI Rasgroep 8

De Barbet behoort tot de rasgroep van Retrievers, opstotende honden en waterhonden.

Land van herkomst: Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke taken: Jachthond.
Andere naam: Barbillot, Franse waterhond
Levensverwachting: 13 tot 15 jaar
Temperament:</strong Vrolijk, Intelligent, Gehoorzaam, Gezellig
Vergelijkbare rassen: Poedel, Briard

Uiterlijk

Schouderhoogte: Reuen minimaal 54 centimeter – Teven minimaal 50 centimeter.
Gewicht: Vrouwelijk: 14–23 kg, Mannelijk: 17–28 kg
Hoofd
Het hoofd is rond en breed. De oren zijn ter hoogte van de ogen aangezet of net iets lager. De Barbet heeft ronde ogen en een vierkante voorsnuit.
Lichaam
De lendenen zijn kort en sterk. De staart is laag aangezet, aan het uiteinde heeft hij een lichte haak. De benen zijn van zwaar bot met ronde en brede voeten.
Vacht
De Barbet is een middelgroot ras van Franse waterhonden, bekend om zijn dichte gekrulde vacht. De vacht is golvend of krullend, dicht, lang en wollig. Ze hebben een duidelijke baard en snor.
Kleuren: Zwart, effen grijs, bruin en wit.

Geschiedenis Barbet

De naam van het ras komt van het Franse woord “barbe”. Door de hele geschiedenis heen is de Barbet gebruikt als gezelschapsdier en werkras, en dat is nog steeds zo. Hoewel de exacte oorsprong van het ras onbekend is, wordt aangenomen dat de Barbet de gemeenschappelijke voorouder is van veel moderne waterhonden, waaronder de poedel, de Portugese waterhond en de Amerikaanse waterspaniël. In feite worden de namen Barbet en Poedel al honderden jaren voor dezelfde hond gebruikt in Frankrijk en Duitsland.

Barbet is meer dan alleen een ervaren jachthond. Het is een vrolijk, intelligent, liefdevol en loyaal ras. Zoals beschreven in 16e-eeuwse documenten, was de Barbet oorspronkelijk een waterhond, voornamelijk gebruikt in Frankrijk om op watervogels te jagen. Andere verwijzingen naar het ras worden door de geschiedenis heen genoemd met respect en bewondering.

Na de wereldoorlogen was de Barbet bijna uitgestorven, maar door de inspanningen van een zeer toegewijde groep hondenliefhebbers wordt dit oude ras langzaam herboren als de hond van de toekomst. Hoewel zeldzaam en weinig in aantal, blijven deze schattige honden de mensen over de hele wereld verbazen. Scherpe intelligentie, een voorliefde voor water en veelzijdige vaardigheden maken het een “allround” hond. Met zo’n uitgebreide historische stamboom is de Barbet een tijdloos en klassiek hondenras.

trainen van de Barbet Barbet Depositphotos_114155908_S

Gedrag en karakter

Barbets zijn vrolijke, vriendelijk en meegaande honden. Ze zijn doorgaans gehoorzaam en vrij leergierig en intelligent. Ze zijn vrij hard voor zichzelf. Ze zijn graag in de buurt van hun gezin en worden hier graag bij betrokken. Als kennelhond zijn ze dan ook ongeschikt.

Sociaal

Wanneer u de Barbet goed socialiseert zal hij goed kunnen samenleven met andere huisdieren. De omgang met soortgenoten is erg goed. En ook met kinderen gaan ze van nature goed om. Uw visite wordt aangekondigd, maar hier blijft het ook wel bij. Het zijn geen waakhonden.

Omgang en beweging

De Barbet is een zeer intelligent en trainbaar ras. In tegenstelling tot sommige zeer intelligente honden, is dit ras niet dominant of eigenzinnig. Deze hond is een geweldige jachtpartner voor het vinden van watervogels. Zijn dikke vacht en zwemvliezen maken hem tot een uitstekende zwemmer. Ze hebben redelijk veel beweging nodig. Ze zijn dol op apporteren en zwemmen in het water. Maak geregeld lange wandelingen, waarbij de hond de gelegenheid krijgt om onaangelijnd te kunnen ravotten.

Opvoeding en trainen van de Barbet

Het zijn intelligente en leergierige honden. Maak veel gebruik van de intonatie van uw stem en wees altijd consequent. Op deze manier leert de hond het snelst. Ook als je niet gaat jagen of je Barbet showt, is training nog steeds erg belangrijk. Door uw Barbet consequent te trainen, zorgt u ervoor dat hij geen probleemgedrag ontwikkelt, zoals overmatig kauwen of blaffen. Socialisatie is ook belangrijk, vooral als de hond jong is, om ervoor te zorgen dat hij vriendelijk blijft tegen vreemden en andere honden.

Barbet Depositphotos_16176543_S

Verzorging

Aangezien de Babet een middelgrote hond is, kunt u het beste een groot hondenvoer gebruiken. Als u van plan bent uw hond te gebruiken voor jacht of behendigheid, zorg er dan voor dat u hondenvoer gebruikt dat is samengesteld voor actieve honden om uw hond de energie te geven die hij nodig heeft.

Trimmen is een geweldige hechtingservaring voor jou en je hond. Een goed onderhoud van je Barbet begint met grondig borstelen, een huidvriendelijke kam en een goed bad. Föhn het haar na het douchen en maak dan een pluizenbol klaar om het haar te knippen. Voor de show moet het haar op het hoofd de snuit bereiken. Na het trimmen moet de Babette nat en aan de lucht worden gedroogd om de natuurlijke krul te herstellen. De sterke, snelgroeiende nagels van de Barbet moeten regelmatig worden geknipt met een nagelknipper of puntenslijper om overgroei, splijten en barsten te voorkomen. Oren moeten regelmatig worden gecontroleerd om de ophoping van oorsmeer en vuil te voorkomen die tot infectie kunnen leiden.

Gezondheid

Het feit dat het hondenras zo zeldzaam is, betekent dat er weinig bekend is over de gezondheidsproblemen op de lange termijn waar het ras vatbaar voor is. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij dit ras zijn oorinfecties, hernia’s, epilepsie en heupdysplasie. Oorinfecties in specifieke gebieden kunnen eenvoudig worden voorkomen door uw oren schoon en droog te houden. Gevallen van heupdysplasie kunnen worden verminderd door verantwoord fokken.

Barbet Puppy Info

Barbet-puppy’s zijn niets meer dan een donzig bundeltje liefde en kunnen niet wachten om te knuffelen en te spelen. Hoewel je misschien wilt toegeven aan de grillen van je puppy, is het belangrijk om vanaf jonge leeftijd gehoorzaamheidstraining te geven. Socialisatie is ook belangrijk voor puppy’s om ervoor te zorgen dat ze als volwassenen goed kunnen opschieten met andere honden.

Barbet Puppy Depositphotos_333874716_S

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 176

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!