Vlinderhond en Nacht- vlinderhond

4.9
(247)

Vlinderhond en Nacht- vlinderhond

Een Vlinderhond, ook wel Papillon genoemd is een zeer toegewijde en vrolijke hond. Ze zijn erg slim en gemakkelijk iets aan te leren. Soms denken veel mensen dat ze niet speels en actief zijn, niets is minder waar. Een Vlinderhond is een zeer actief en energiek hondenras. Met soortgenoten en andere huisdieren kan de Vlinderhond het over het algemeen goed vinden. Dit geldt ook voor de omgang met kinderen, mits ze de hond in zijn waarde laten en hem met respect behandelen.

Vlinderhonden kunnen goed opschieten met andere huisdieren en gezinshonden. Ze betrekken hen bij hun spellen, maar dergelijke honden zijn waarschijnlijk niet geschikt voor gezinnen met kleine kinderen onder de 6 jaar, omdat ze erg kwetsbaar zijn en gewond kunnen raken tijdens het spelen met kinderen. Honden zijn neutraal tegenover kinderen en kunnen zelfs jaloers zijn op hun eigenaar. Deze honden vragen om aandacht en communicatie, bij gebrek aan aandacht worden ze erg geïrriteerd en agressief. Ze is toegewijd aan de eigenaar en houdt er niet van om alleen thuis te worden gelaten.

Deze kleine hondenrassen zijn zeer geschikt om in een appartement te wonen: ze voelen geen gebrek aan ruimte en voelen zich comfortabel, zelfs in een kleine kamer.

Papillons of Vlinderhondjes zijn trouwe, aanhankelijke en vrolijke vrienden die je veel plezier zullen bezorgen. Overigens kan hetzelfde worden gezegd van de Yorkshire-terriërs en Chinese naakthond.

Vlinderhond – FCI Rasgroep 9

Gezelschaps- en dwerghonden.
Levensverwachting : 13 tot 15 jaar

Land van herkomst: België en Frankrijk
Huidige en oorspronkelijke: Gezelschapshond.

Andere namen voor de Vlinderhond: papillon, épagneul nain continental, de continentale dwergspaniël

De épagneul nain continental, de continentale dwergspaniël, is een Belgisch-Frans hondenras en staat ingeschreven bij de Koninklijke Maatschappij Sint Hubertus (Kennelvereniging KMSH) in de lijst van Belgische hondenrassen. De Vlinderhond komt voor in twee variëteiten: het vlinderhondje en het minder vaak geziene nachtvlinderhondje. Het enige verschil tussen beide is de vorm van de oren.

vlinderhond nachtvlinderhond(Foto: Willy Jacobs – Kennel Never Ending Love)

Uiterlijk

Schofthoogte: Maximaal 28 centimeter.
Gewicht: Ze wegen tussen de 1,5 en 5 kilo.

Hoofd: De schedel is langer dan de voorsnuit. De neusrug is recht. De vlinderhond heeft recht opstaande oren, de nachtvlinderhond heeft hangende oren. De ogen zijn vrij groot. Ze hebben een amandelvorm.

Lichaam: Het lichaam van de Vlinderhond en nachtvlinderhond is langer dan hoog. De borst is breed en redelijk diep. De staart is vrij hoog aangezet en wordt over de rug gedragen. Ze hebben hazenvoeten. Het haar tussen de tenen steekt in de vorm van een punt uit. Dit is een typisch raskenmerk.

Vacht: Langharige, golvende vacht. Rond de hals, op de oren, aan de achterkant van de benen, de broek en de staart is het haar het langst. Ze hebben geen ondervacht.
Kleuren : Wit met gekleurde aftekeningen.

De Oorsprong

Van oorsprong is dit ras Italiaans, maar nu rekent men het tot de Frans-Belgische rassen. Tweehonderdvijftig jaar lang was dit de hofhond bij de Franse Monarchen. De Phalène ( het Nachtvlinderhondje ) is de oudste variant van de Epagneul, en pas omstreeks de eeuwwisseling ontstond de variant met de staande oren.

De raspunten weren in 1934 vastgelegd. Overigens diende een schilderij van Titiaan uit 1576 als voorbeeld voor deze rasbeschrijving ! Het Vlinderhondje heeft oren in de vorm van vlinders. Ook de Franstalige rasnaam Papillon ( het Vlinderhondje ) verwijst ernaar.

Een vroege voorouder, een Dwergspaniel, had hangoren en verscheen op schilderijen van Fragonard en Boucher uit de Rococo-tijd. Adellijke dames wilden soms alleen met hun gezelschapshondjes worden afgebeeld. Het ras werd al snel populair toen het via allerlei handelswegen door Europa werd verspreid. Het tegenwoordige Vlinderhondje heeft meestal een witte vacht met gekleurde vlekken. Het heeft een vrolijk en spontaan temperament. Het is een plezant hondje, maar soms wat bezitterig ten opzichte van zijn bazen.

vlinderhond dwergspaniel

Gedrag van een Vlinderhond en Nacht- vlinderhond

Karakter van het Vlinderhondje

Vlinderhonden en nachtvlinderhonden zijn vriendelijke, levendige en aanhankelijke honden. Ze zijn zeer intelligent , leergierig en aanhankelijk. Het zijn echte gezinshonden die graag in de buurt van de eigenaar vertoeven.  Voor het kennelleven zijn ze ongeschikt. Ze voelen zich zowel in de stad als op het platteland op hun gemak. Bij onraad laten ze hun stem horen. Papillons zijn zeer toegewijde en vrolijke honden.

Soms worden ze lui genoemd, omdat ze liever op schoot van de eigenaar zitten en kijken wat er gebeurt. Hoewel veel eigenaren van papillons opmerken dat dit een zeer actieve en energieke hond is. Zelfs agility en doggydance kunnen ze makkelijk aan mits wat training en de ingesteldheid van het hondje zelf.

Sociaal gedrag

Met soortgenoten en andere huisdieren kunnen ze het over het algemeen goed vinden. Dit geldt ook voor de omgang met kinderen, mits ze de hond in zijn waarde laten en hem met respect behandelen. Je moet weten dat puppy’s van dit honden de neiging hebben om te bijten als ze ergens bang voor zijn, dus ze hebben heel vroege socialisatie nodig. Puppy’s moeten een rustig karakter ontwikkelen.

Training en beweging voor een Vlinderhond

Ondanks hun kleine formaat hebben honden een actieve levensstijl nodig. Ze hebben dagelijks lange wandelingen nodig om fit te blijven. Driemaal daags een korte wandeling is ook oké. Ze vinden het wel leuk om langere wandelingen te maken en in de tuin te spelen. Ook apporteren doen ze graag.
Het hondenras, de Papillon staat op de vijfde plaats in de ranglijst op het gebied van intelligentie . Ze zijn slim, gemakkelijk getraind in de eenvoudigste trucjes kan je makkelijk aanleren.

Lopen kan worden gecombineerd met training. Bij de papillon kan springen leiden tot ledemaatletsels, het is raadzaam om het huisdier bij overmatige activiteit te beperken.

vlinderhondjes-papillons

Opvoeding van de Vlinderhond

Ze zijn zeer intelligent en leren graag iets van hun baas. De opvoeding is dan ook gemakkelijk en verloopt probleemloos. Voed ze met zachte hand op. Toch zal je hier en daar wat moeten bijschaven, voorbeeld naar het toilet en wandelen, kan je best op vaste tijdstippen doen. De vlinderhond mag niet de gewoonte krijgen om de eigenaar ’s nachts wakker te maken om naar toilet te gaan. De hond moet tot de ochtend kunnen wachten.

Bij onjuiste opvoeding worden deze honden prikkelbaar en lawaaierig, het is belangrijk om een huisdier goed op te voeden. Vlinderhonden hebben aandacht voor zichzelf nodig en voelen acuut een gebrek aan communicatie. Als u vaak niet thuis bent, raden we u aan een metgezel voor uw huisdier te kopen. Het belangrijkste is om het te doen terwijl het huisdier nog een puppy is, dan zal het gemakkelijker zijn om aan een vriend te wennen.

vlinderhond-Depositphotos_81020148_S

Vachtverzorging en onderhoud van de Vlinderhond

De vachtverzorging valt heel goed mee bij deze honden, het is voldoende om de vacht slechts twee keer per week te kammen. Tijdens het verharen (twee keer per jaar) moeten ze vaker worden geborsteld.

Let wel op met het wassen van deze dieren. Om te baden, moet je een goede shampoo kiezen die geen allergie bij de hond veroorzaakt en geen gele tint op de vacht achterlaat. Sommige fokkers gebruiken zelfs menselijke shampoos voor platina of grijs haar. Als je shampoo hebt gebruikt tijdens het baden, moet je deze grondig uitspoelen en vervolgens de hond drogen met een haardroger. Om hygiënische redenen wordt aanbevolen om het haar op de buik en rond de pootjes te knippen.

Ben je bang dit niet tot een goed einde te brengen, dan kan je dit ook aan een groomer toe vertrouwen. De oren moeten ook regelmatig worden gecontroleerd op tekenen van infectie. De oren moeten droog en schoon zijn, net zoals bij andere hondenrassen. De nageltjes moeten elke twee weken worden geknipt.

Voeding voor de Vlinderhond

De vlinderhond geef je best premium droogvoer voor kleine rassen. Op die manier blijven de uitwerpselen minder plakken in de vacht aan de poep. Een aangepaste en uitgebalanceerde hondenvoeding is nodig. Je moet ze twee keer per dag voedsel geven. Je kan ze gedroogd licht rundvlees, wortelen en appels geven. Er moet altijd schoon water naast de kom met voedsel staan. Teveel voeding zal leiden tot obesitas en de ontwikkeling van hartaandoeningen. Zoals alle gezelschapshonden, mogen ze geen vet vlees, lever, melk, chocolade of vervallen producten krijgen.

Puppy’s Vlinderhondjes

Het wordt aanbevolen om een Vlinderhond puppy alleen bij een erkende fokker of kennel te nemen en hem zorgvuldig te onderzoeken. Een rasechte en gezonde puppy is geld waard. Controleer ook de documenten en de aanwezigheid van de stamboom. De prijs varieert tussen de 1000 tot 2000 Euro.

vlinderhond papillons

 

 

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.9 / 5. Aantal beoordelingen: 247

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!