...

Akita Inu

Akita
5
(566)

Akita Inu

De Akita Inu is een rustige en alerte hond. Hij houdt niet van blaffen en is loyaal aan zijn baas en familie, hoewel zijn onafhankelijke karakter hem soms in staat stelt te domineren. Hij heeft dus een baas nodig die strak wordt gecontroleerd en zeer consistent is. Dit maakt het ras minder geschikt voor beginnende hondenbezitters. Om deze honden goed te laten omgaan met andere honden, katten en vooral kinderen, moeten ze hier al op jonge leeftijd aan wennen. Akita Inu honden reageren gereserveerd op vreemden.

De loyaliteit van de Akita Inu

De loyaliteit van de Akita Inu wordt duidelijk geïllustreerd in het volgende waargebeurde verhaal: De trouwe Akita Hachiko vergezelt zijn baas Eisaburo Ueno (een professor aan de Universiteit van Tokyo) elke dag naar het station van Shibuya en wacht dan tot de trein vertrekt. Elke middag gaat hij terug naar het station om zijn meester op te halen. Op een dag kwam de trein echter zonder meester aan op het station. Professor Ueno stierf die dag aan hartfalen. Hachiko keert elke middag terug naar het station om op zijn meester te wachten. Tot hij, 9 jaar later, zelf stierf. Nog voor zijn dood werd een standbeeld van Hachiko op het station geplaatst.

Akita Inu – FCI Rasgroep 5

De Akita Inu behoort tot de groep van Spitsen en honden van het oerhondtype.

Land van herkomst: Japan
Huidige en oorspronkelijke taken: Jacht- en waakhond, gezelschapshond
Andere namen: Akita Inu, Akita Ken, Japanse Akita.

Uiterlijk

Schofthoogte Akita Inu reu: 67 cm
Schofthoogte Akita Inu teef: 61 cm

Gewicht Akita Inu reu: 45–59 kg
Gewicht Akita Inu teef: 32–45 kg

Hoofd
De Akita Inu heeft een duidelijke stop. aan de voorkant is de schedel breed. De voorsnuit is matig lang. De oren zijn dik, klein en driehoekig van vorm. Ze worden rechtop gedragen. De ogen zijn klein en bijna driehoekig van vorm. De Akita Inu heeft een schaargebit.
Lichaam
Het lichaam is iets langer dan hoog. De rug is kort en recht. De lendenen zijn breed. De borst is diep en goed ontwikkeld. De staart is hoog aangezet en wordt in een krul over de rug gedragen. De benen zijn recht en stevig. De voeten zijn rond met gesloten tenen.
Vacht
De bovenvacht is grof en recht. Het onderhaar is dicht en zacht.
Kleuren
Rood, wit, sesam en gestroomd.

Akita Inu sociaal- Depositphotos_313348154_S Adorable akita inu dog and puppies on floor in living room

Gedrag en Karakter

Akita Inu’s zijn vriendelijke en intelligente honden, maar kunnen enigszins onafhankelijk en soms ook dominant zijn. Het zijn goede waakhonden. Wanneer het nodig is zal hij het overtuigend voor zijn gezin opnemen. Een Akita Inu maakt zich niet snel druk en blaft weinig. Ze zijn zeer trouw aan het gezin en redelijk gehoorzaam.

Sociaal

Ze hebben geen boodschap aan mensen die ze niet kennen. Tegenover andere honden zijn ze niet erg sociaal. Ze kunnen zich dan ook dominant opstellen tegenover andere honden. Socialiseer de hond goed met katten en andere huisdieren, om later problemen te voorkomen. Het jachtinstinct is nog altijd aanwezig bij de Akita Inu. Ze kunnen het goed met kinderen vinden.

Omgang en beweging

Ze hebben redelijk veel beweging nodig. Het uithoudingsvermogen is groot. Driemaal daags een blokje om is te weinig voor deze honden. Het zijn geen honden die erg dol zijn op balspelletjes of apporteren. Daarnaast heeft het hondenras een hoge prooidrift en kan hond agressief zijn; daarom wordt aanbevolen om de Japanse Akitainu aan de lijn te houden in de buurt van andere dieren en onbekende mensen. Regelmatige wandelingen en mentale oefening worden sterk aanbevolen voor het ras. Met de juiste training en voorzorgsmaatregelen zijn ze ook prima metgezellen voor buitenactiviteiten zoals wandelen en kamperen.

Opvoeding van de Akta Inu Depositphotos_314431558_S Shiba dog on a walk in the autumn park. Beautiful fluffy dog. . Dog for a walk

Opvoeding en training van de Akta Inu

De Japanse Akita reageert het best op actieve training en methoden die gebruik maken van zijn natuurlijke intelligentie. Als de eigenaar stevig in zijn schoenen staat en zeer consequent is dan kan de Akita Inu redelijk veel leren. Ze vervelen snel met herhalingen, dus korte en gevarieerde sessies zijn effectiever. Dagelijkse mentale uitdaging en voldoening zijn vereist om dit hondenras bij de les te houden. Vanwege hun jachtachtergrond hebben Japanse Akita’s de neiging om hun natuurlijke instincten te gebruiken zoals speurwerk en jacht.

U dwingt bij dit ras geen respect af door te gaan slaan of te gaan schreeuwen. Gebruik veel afwisseling bij de trainingen. Wanneer ze de hond uitdaging bieden, leert hij het snelst.

Voeding

De voeding van de Japanse Akita hangt af van het activiteitenniveau, de gezondheidsbehoeften en de voorkeuren van de eigenaar van elke hond. Dit ras is gevoelig voor allergieën, dus het vinden van de juiste voedselingrediënten/bronnen en het waarborgen van de voedselkwaliteit is erg belangrijk. Het wordt aanbevolen om puppy’s 3 keer per dag te voeren en volwassenen 2 keer per dag.

Verzorging

De Japanse Akita inu verliest twee keer per jaar heel veel haar. Dus verwacht in die tijd overal plukjes haar. Een bad, gevolgd door een koude, geforceerde luchtdroger zal het natuurlijke proces van het verharen helpen versnellen. Nagels moeten worden bijgesneden. Regelmatig tandenpoetsen en het schoonhouden van de oren zijn niet alleen essentieel voor het uiterlijk, maar ook voor de gezondheid. Om een ​​gezonde en luxueuze vacht te behouden, wordt een zachte borstelbeurt om de paar dagen aanbevolen (afhankelijk van de activiteiten); voor lange vachten zal vaker borstelen helpen om het klitten te voorkomen.

Door de dikke vacht zal de Akita inu minder opteren voor een hondenmand met opstaande randen. Hou rekening met de slaapgewoonte van deze hond en kies eventueel een platte matras of plat hondenkussen.

Gezondheid

Auto-immuunziekten, waarvoor momenteel geen genetische tests bestaan, zoals talg-adenitis, uveodermatologisch syndroom, pemphigus, discoïde lupus, voedsel- en omgevingsallergieën, enz., beïnvloeden dit ras. Er zijn gevallen geweest van amelogenesis imperfecta waarop kan worden gescreend. De nationale rasvereniging vereist testen van heupen en ogen en beveelt screening ten zeerste aan op patella-, schildklier- en amelogenesis imperfecta/glazuurhypoplasie.

Akita Inu puppy

Puppy-info

Ben je op zoek naar een Akita inu puppy, dan besteed je zeker aandacht aan het gedrag, de gezondheid en de verzorging van de dieren bij de fokker. Een hond kopen kan bij een asiel, particulier of fokker, natuurlijk zijn dit drie verschillende opties die elk afzonderlijk veel aandacht vragen. Zoals je weet, een volwassen hond met een rugzak zal je heel anders en voorzichtiger moeten aanpakken dan een puppy.

Om een leuke puppy te vinden doe je best wat opzoekingswerk. Bezoek zeker een paar hondenclubs uit je buurt of beter nog, zijn er hondenshows waar je deze honden in volle glorie kan bewonderen. Zo heb je een duidelijk beeld hoe een echte Akita Inu er moet uitzien. Stel daar ook belangrijke vragen aan de exposanten over het hondenras.

Opteer voor een Akita Inu met stamboom. Deze kosten natuurlijk meer, maar dan ben je zeker van de ouders en hun afstamming.

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 566

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!