Argentijnse Dog

4.7
(112)

Argentijnse Dog

De Argentijnse Dog is het eerste en enige officieel erkende hondenras gefokt in Argentinië . Soms worden deze Argentijnse honden Argentijnse mastiffs of Dogo Argentino genoemd. Ondanks de formidabele reputatie, is een van de karakteristieke kenmerken van de Argentijnse mastiff zijn toewijding aan de meester en zijn extreme liefde. Het is niet zo eenvoudig om het respect van de Argentijnse Dog te verkrijgen, omdat de hond vatbaar is voor dominantie, echter, de Argentijnse Dog zal zijn gevoelens en liefde uitdrukken met alle passie die je kan terug vinden bij de Latijns-Amerikanen.

Argentijnse Dog – FCI Rasgroep 2

De Argentijnse Dog behoort tot de groep van Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden.

Land van herkomst : Argentinie

Huidige en oorspronkelijke taken : Jachthond op groot wild, met name poema’s

Andere namen : Dogo argentino

De Dogo Argentino, ook wel bekend als de Argentijnse Mastiff of Argentijnse dog, is een grote, witte, gespierde hond die is ontwikkeld in Argentinië. De Argentijnse dog is in de eerste plaats gefokt ten behoeve van de jacht, met inbegrip van de jacht op wilde zwijnen. De fokker, Antonio Nores Martínez, wilde een hond die standvastig moed zou vertonen en die zijn menselijke metgezel zou beschermen tot de dood. Het ras werd voor het eerst gefokt in 1928, uit een kruising tussen de Cordoba Fighting Dog samen met een breed scala aan andere rassen, waaronder de Deense Dog (Duitse dog). De Dogo heeft een levensverwachting van 10 tot 12 jaar.

Uiterlijk

Schouderhoogte
Reuen tussen de 62 tot 68 centimeter.
Teven tussen de 60 tot 65 centimeter.

Gewicht
Reuen wegen tussen de 40 en 50 kilo.
Teven wegen tussen de 40 tot 45 kilo.

Hoofd : De snuit en schedel zijn beide ongeveer even lang. De hangende oren zijn hoog aangezet. De ogen staan ver van elkaar af.
Gebit : De Argentijnse Dog heeft een schaargebit.

Lichaam : De hond is over het geheel erg gespierd. De borst is ruim. De sterke rug loopt iets af. Bij de achterbenen valt de lage sprong op. De gewelfde nek is zo gespierd dat de achterhoofdknobbel door de spieren gemaskeerd wordt. Elk type markering of vlek op de vacht wordt beschouwd als een fout.

De lengte van het lichaam is net iets langer dan de hoogte. De lengte van de voorpoot (vanuit punt van de elleboog tot de grond) is ongeveer gelijk aan de helft van de hoogte van de hond op de schoft. De kop heeft een brede, licht gewelfde schedel en de snuit is iets hoger bij de neus dan de stop. De staart is laag aangezet, dik aan de basis en versmalt tot in een punt. Het ras lijkt op de Amerikaanse Bulldog (maar dan volledig wit) en de Amerikaanse Pit Bull Terrier (maar dan groter).

Vacht : De Argentijnse Dog heeft een korte vacht.
Kleuren : Wit.

Gedrag en Karakter

Deze honden zijn temperamentvol met veel uithoudingsvermogen. Ze kunnen onstuimig zijn. Ze zijn sober, moedig, vasthoudend en erg hard voor zichzelf. Over het algemeen is deze hond ook erg zelfverzekerd en dominant. Tegenover het gezin zijn ze zeer trouw. Het is een waakse hond die bijna niet blaft. Ze zijn niet geschikt voor het kennelleven.

Sociaal

Met kinderen kunnen ze het over het algemeen goed vinden. Tegenover vreemden is hij afwachtend en waaks. Een goede omgang met andere huisdieren is niet onmogelijk, maar ook niet vanzelfsprekend. Tegenover andere honden is hij zelden sociaal. Een goede socialisatie kan bij deze honden een wereld van verschil zijn.

Argentijnse Dog Depositphotos_45097721_S

Omgang en Beweging

De Argentijnse Dog heeft behoefte aan lange wandelingen. Driemaal daags een blokje om is niet genoeg. Zorg dat u hem goed onder appél heeft als u besluit deze hond onaangelijnd te laten lopen.

Opvoeding van de Argentijnse Dog

Dit hondenras heeft een zeer consequente en liefdevolle opvoeding nodig. Harde straffen werken averechts. Laat hem van jongs af aan zoveel mogelijk wennen aan verschillende situaties, mensen en andere honden. Ze zijn minder geschikt voor de onervaren hondenliefhebber.

Verzorging

De vacht van de Argentijnse Dog is eenvoudig in goede conditie te houden. Met een rubberen borstel verwijdert u in de verharingsperiode effectief losse en dode haren. Houd de nagels van de Argentijnse Dog kort.

Gezondheid Argentijnse Dog

Net als bij de Dalmatische hond, witte Boxer en de witte Bull Terrier, kan de Dogo een pigment-gerelateerde doofheid ervaren. Er is een kans van een ongeveer 10% op doofheid waarbij enkele aan een oor doof zijn en enkele aan beide oren doof zijn. Studies hebben aangetoond dat de erfelijke doofheid drastisch minder voorkomt wanneer alleen gefokt wordt met fokdieren met een volledig goed gehoor. Heupdysplasie is ook een punt van aandacht voor dit ras.

Temperament

Dogos zijn jagers op groot wild en worden soms getraind voor zoek- en reddingsacties, hulp bij de politie en militair werk. Zoals bij alle rassen is ook de Dogo Argentino goed met kinderen, mits goed gesocialiseerd op jonge leeftijd.

Ze kunnen samen met andere huisdieren in de meeste landelijke en stedelijke omgevingen, variërend van een afgelegen boerderij tot een stadswoning met een kleine tuin en op appartementen.

In verband met de toenemende belangstelling voor de Argentijnse hond als showhond, is er een aparte richting in de fokkerij, waar honden hun werkkwaliteiten verliezen en zwaarder worden in constitutie. Dienovereenkomstig kan dit leiden tot achteruitgang van de populatie, wat vaak kan worden waargenomen bij andere jachtrassen. Omdat de agressieve trekjes er met opzet zijn uitgefokt, zijn aanvallen op mensen of andere huisdieren uiterst zeldzaam.

Jacht en juridisch

Terwijl de Dogo Argentino voornamelijk werd gefokt uit de uitgestorven Cordoba Fighting Dog om een ​​meewerkende jager te zijn, dat wil zeggen samen met andere honden te jagen en te begeleiden tijdens de jacht zonder te vechten met de andere honden. Agressieve kenmerken die inherent zijn aan de Córdoba Hond zijn speciaal uit het ras gefokt om een stabiel karakter te krijgen. Echter, in gebieden waar nog steeds hondengevechten gehouden worden, wordt de Dogo Argentino nog steeds gebruikt om te vechten vanwege zijn onverschrokken aard en groot uithoudingsvermogen.

Het belangrijkste doel van de Argentijnse Dog is jagen op poema’s. De hond kan het beest lange tijd op hoge snelheid achtervolgen en het moet nog voldoende kracht hebben om ermee te vechten. Kleine en middelgrote prooien worden gedood vóór de komst van de jager. Tegenwoordig worden Argentijnse honden als jachthonden actief gebruikt in Argentinië en de VS, Balkanlanden. In de meeste landen van de Europese Unie is het jagen op wilde zwijnen verboden.

De Argentijnse dog zijn verboden in 10 landen, waaronder Australië , Nieuw-Zeeland, Portugal Oekraïne, IJsland en Singapore. In het Verenigd Koninkrijk is het illegaal om een ​​Dogo Argentino zonder vergunning te bezitten. De maximale straf voor illegaal bezit van een Dogo Argentino is een boete van £ 5.000 en / of tot zes maanden gevangenisstraf. (De Argentijnse dog valt onder de noemer “gevaarlijke hondenrassen“)

Beschermende eigenschappen van de Argentijnse Dog

In de moderne wereld van technologie kan een hond niet langer de beschermende functies uitvoeren die hij in de vorige eeuw had. Veel liefhebbers van het ras zijn tegenwoordig echter bezig om hun Argentijnse honden op te leren als bewakingshond. Deze honden uit Argentinië zijn gemakkelijk te trainen. Door hun atletische bouw en hun grote fysieke kracht kunnen deze honden de taak perfect uitvoeren en de eigenaar bewaken.

Als de Argentijnse hond in een omheind gebied woont, is speciale training vaak niet vereist. Deze honden zijn, dankzij het instinct van de jager, zeer gevoelig voor de emotionele achtergrond van de persoon en zullen onmiddellijk reageren op gevaar en het territorium dat aan hen is toevertrouwd en het eigendom van de eigenaar beschermen.

Argentijnse Dog puppy Argentijnse Dog puppy

Vechtkwaliteiten van de Argentijnse Dog

Het ras is nooit als vechtras gebruikt. Hoewel, deze Argentijnse honden zich heel goed laten zien in deze categorie: ze verslaan vaak echte vechthonden , zoals pitbulls en tosa inu . Dit spreekt opnieuw over de buitengewone kracht, moed en kracht van deze honden.

Argentijnse Dog trainen en Socialisatie

Met vroege socialisatie (dat wil zeggen, als je vanaf de leeftijd van een puppy een hond meeneemt voor een wandeling, voor een wandeling, voor tentoonstellingen, voor reizen, enz.), Zal de Argentijnse hond heel vredig en vriendelijk zijn voor andere dieren en voor alle mensen, en vooral voor kinderen . Om hem tot de juiste mate van agressie tegen vreemden te krijgen, moet je speciaal trainen als je hem tot bewaker wilt maken.

Gezondheid Argentijnse Dog

Met de gezondheid is niet alles duidelijk. Enerzijds zijn Argentijnse Doggen erg winterhard, fysiek sterk en hebben ze over het algemeen een goede gezondheid. Toch zoals alle grote hondenrassen zijn ze echter vatbaar voor ziekten zoals heupdysplasie en maagtorsie.

Typisch is voor grote rassen, dus ook voor de Argentijnse Dog, kunnen er problemen ontstaan met prostaathyperplasie, een goedaardige tumor. Als dit gebeurt, kan het urineren verminderen en hierdoor andere onaangename ziekten ontstaan. Een goedaardige tumor kan uiteindelijk een kwaadaardige worden. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om regelmatig een echografie van de prostaat en andere inwendige organen te doen. Prostaathyperplasie is echter gemakkelijk omkeerbaar, maar hiervoor moet u de reu castreren.

Voeding Argentijnse Dog

Zoals eerder vermeld, zijn deze Argentijnen vatbaar voor voedselallergieën. In dit verband moet de keuze van het voer bijzonder zorgvuldig worden benaderd. Het wordt aanbevolen om uw huisdier in eerste instantie te laten wennen aan mono-eiwit droogvoer en ingeblikt voer van de premiumklasse, omdat in het geval van natuurlijke voeding voedselallergieën worden verstrekt.

Argentijnse Dog puppy

De Dogo Argentino of de Argentijnse Dog is gekenmerkt door voedsel allergieën en aangeboren doofheid. In dit verband moet de keuze van een puppy zeer zorgvuldig worden behandeld. Ouderlijke dysplasie-tests en een puppy-gehoortest zijn vereist. Desalniettemin kan de hond, met uitsluiting van deze ziekten, tot 16 jaar oud worden, wat niet typisch is voor zulke grote honden.

Argentijnse Dog

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 4.7 / 5. Aantal beoordelingen: 112

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!