...

Puppyneus , lichaam en conditie

neus
5
(1)

Honden puppy’s neus, lichaam, uithoudingsvermogen en conditie

De gezondheid van puppy’s kan je ook zien aan de neus, het lichaam, uithoudingsvermogen en de conditie van de hond.

Neus
De neusspiegel van de hond of pup is soms droog en soms vochtig. Het is dus een onjuist gegeven dat een gezonde hond of pup altijd een natte neus heeft. Er mag in ieder geval geen neusuitvloeiing zijn bij de hond.

Lichaam
Het lichaam van een hond hoort soepel te zijn. Bij volwassen honden is de schoft hoger dan het kruis, bij puppy’s is dit veelal omgekeerd. De poten horen recht onder de hond te staan of soepel gebogen te zijn bij een liggende hond. Als de pup of hond opstaat, loopt of gaat liggen, moet dat snel en vloeiend gaan en zonder pijnuiting. De staart van een hond dient eveneens makkelijk te bewegen en tevens het humeur aan te geven waarin de hond verkeerdt. Een hond die in een vrolijke bui is, kwispelstaart. Als de hond bang is, houdt het de staart tussen de poten.

Uithoudingsvermogen
Het uithoudingsvermogen bij een volwassen hond hoort constant te zijn of te verbeteren. Alleen bij oudere honden mag dat enigszins verminderen. Wanneer men merkt dat een hond minder goed mee kan bij de wandeling, kan er bijvoorbeeld een afwijking van hart of longen zijn.

Conditie
De voedingstoestand (men spreekt bijna altijd van conditie) hoort goed te zijn. Dat wil zeggen dat men de doornuitsteeksels van de wervels en de heupbeenderen net niet mag voelen als men met de hand over de rug van de hond strijkt. De hoeveelheid onderhuids vet en goed ontwikkelde huid- en skeletspieren bedekken deze botuitsteeksels. De hond mag echter niet zo dik zijn dat de ribben niet te voelen zijn bij lichte betasting. De omtrek van de borst van de hond moet groter zijn dan die van de buik. Dit alles mag niet aan grote veranderingen onderhevig zijn. Als de hond vermagert of dikker wordt, kan het ernstig ziek zijn.

Lees meer over het gedrag , kop , oren en ogen

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 1

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!