...

Chocolade giftig voor honden

chocolade giftig
5
(5)

Chocolade giftig voor honden

Een chocolade vergiftiging valt meer voor bij grote hondenrassen dan bij kleinere honden. Dit komt omdat grote honden snel iets van tafel kunnen graaien zonder dat de eigenaar het merkt. De meeste hondenliefhebbers weten dat chocolade giftig is voor honden, maar een ongeluk is vlug gebeurd.

Verschil tussen witte en zwarte chocolade

Het verschil tussen witte en zwarte chocolade is heel groot. Witte chocolade is meestal niet zo giftig. Donkere chocolade daartegen is heel giftig. Chocolade is gemaakt van Cacao en dat bevat voornamelijk theobromine. Donkere chocolade bevat heel veel theobromine, en het is deze stof die het zo gevaarlijk maakt voor honden. Honden zijn zeer gevoelig voor theobromine. Witte chocolade bevat bijna geen theobromine en is dan ook niet zo gevaarlijk. Pure chocolade bevat een grote hoeveelheid theobromine.

Toxische dosis bij chocolade

gewicht hond melk – puur
2 kg       130 g     –     15 g
4 kg       260 g    –      29 g
9 kg       584 g    –      66 g
13 kg     844 g     –     95 g
18 kg   1169 g    –  132 g
22 kg   1429 g    –  161 g
27 kg   1753 g   –   198 g
32 kg   2078 g   –   234 g

De symptomen bij chocolade vergiftiging

– Een theobromine vergiftiging wordt meestal gekenmerkt door ernstige hyperactiviteit.
– Theobromine geeft een stimulatie van het centraal zenuwstelsel en de hartspier.
– De honden worden onrustig, braken en krijgen urineverlies.

Het verloop bij een chocolade vergiftiging

Meestal treden de eerste symptomen op na 1 – 4 uur, maar soms ook 12 uur na het consumeren. De hond of kat wordt onrustig, drinkt en plast veel en zal braakneigingen vertonen. In sommige gevallen zal uw huisdier hevig gaan trillen, epileptische aanvallen vertonen en in ernstige gevallen kunnen hartritme stoornissen ontstaan, raken ze in een coma of kunnen sterven.

Binnen 2 tot 4 uur:

Onrustig.
Braken.
Tachycardie.
Hyperthermie.
Polypneu.
Urineverlies.
Diarree.

Na een paar uur:

Hartritmestoornissen.
Hyperreflexie.
Ataxie.
Spierstijfheid.
Convulsies.
Coma.

Bij een chocolade vergiftiging kan de dood binnen de 18 tot 24 uur optreden na de ritmestoornissen. De hoeveelheid chocolade en het hondenras zal bepalen of het al dan niet dodelijk is voor de hond. Kleine hoeveelheden chocolade zal bij grote hondenrassen waarschijnlijk alleen maar maagklachten opleveren, overgeven of diarree geven. Diezelfde kleine hoeveelheid chocolade zal voor kleine hondenrassen echter ernstigere gevolgen hebben, dus veel hangt af van het hondenras.

Te onthouden

– Hoe donkerder de chocolade, hoe gevaarlijker voor honden.
– Voor een hond met een allergie voor chocolade kan een kleine hoeveelheid fataal zijn.

Preventie

Neem geen risico en hou chocolade uit de buurt van honden. Plaats chocolade en pralines steeds op een veilige plaats, laat ze niet op tafel staan bij het verlaten van de kamer. Honden hebben een goede neus, voor je het weet hebben ze de buit gevonden en opgegeten. Wees extra voorzichtig tijdens Pasen en Sint-Niklaas, kinderen vergeten eens vlug dat honden ook graag chocolade eten.

Wat moet je doen bij een chocoladevergiftiging

Een theobromine vergiftiging door chocolade kan meestal verholpen worden door de hond binnen twee uur na de inname van de chocolade te laten overgeven. Probeer te achterhalen hoeveel chocolade de hond heeft opgegeten. Bel zo vlug mogelijk uw dierenarts. Raadpleeg het Antigifcentrum

Beoordeel dit artikel

Klik op een ster om te beoordelen

Gemiddelde 5 / 5. Aantal beoordelingen: 5

Wees de eerste om een beoordeling achter te laten!